kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özel sağlık kuruluşlarının verdiği hizmet bedeli karşılanmayacak
Sağlık harcamalarında kemerler sıkılıyor
Özel sağlık kuruluşlarının verdiği hizmet bedeli karşılanmayacak
Sağlıkta kemer sıkıldıkça vatandaşın cebi boşalıyor
Mamografi kafaları karıştırdı
İki yılda ikiye katlandı

Özel sağlık kuruluşlarının verdiği hizmet bedeli karşılanmayacak

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak.

Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bu tebliğle, konuya ilişkin 29 Nisan'da yayımlanan, ancak Bakanlığa yapılan başvurular sonucu bazı tereddütler yarattığı anlaşılan tebliğe açıklık getirildi ve bazı maddelerinde değişiklik yapıldı.

Buna göre, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak. Bunların dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen tebliğ kapsamındaki sağlık hizmetlerinin bedeli ödenecek.

SEVK İŞLEMLERİ


Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, öncelikle aile hekimine başvurulacak ve aile hekimi gerekli görürse ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına sevkedecek.

Ancak, pilot uygulamanın sağlıklı bir şekilde yerleşmesi amacıyla söz konusu illerde uygulamanın başladığı tarihten itibaren 6 ay süre ile bu şekilde sevk zorunluluğu olmayacak. Sevk işlemleri, tebliğde öngörülen diğer hükümlere göre yapılabilecek.

Aile hekimliği uygulamasına geçilmeyen illerde de aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilecek.

Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri, istemeleri halinde sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarında sağlanabilecek.

''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarınca Yapılabilecek İşlemler'' ile ilgili maddenin başlığı, ''Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Yapılabilecek Laboratuvar ve Radyolojik Görüntüleme İşlemleri'' olarak değişti. Tebliğde listeye yer verildi ve bunun dışında kalan laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin bedelinin ödenmeyeceği belirtildi.

Tebliğde, Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç kullanımına İlişkin Düzenlemeler maddesi kapsamında ''Altın Preparatları, Biyolojik Ajanlar, Leflunomid ve Subkütan Metotreksat Kullanım İlkeleri'', ''Kronik Viral Hepatitlerde Alfa İnterferon Kullanım İlkeleri'' ile ''Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri''ne ilişkin unsurlara açıklık getirildi.

İlaçlara uygulanacak indirim oranlarıyla ilgili maddede yapılan değişikliğe göre de ''hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da tebliğde belirtilen esaslara göre imalatçı/ithalatçı indirimi ile yüzde 3,5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edecekler.''

Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yapılabilecek işlemler ile bu işlemlerin birim fiyatlarına tebliğde yer verildi. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında bunların dışında bir işlem yapılması halinde bedeli ödenmeyecek.

Özel tıp merkezleri, özel dal merkezleri ile Kızılay tıp merkezlerinde uygulanacak fiyat tarifesi de tebliğde belirtildi. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilen hizmetlerin ise ücretlendirilmeyeceği kaydedildi.

KAPLICA LİSTESİNE EK

Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesine ''Sudek Atrofisi'' eklendi.

Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesisleri listesine de Hacı Veli Kaplıca Tesisi/Kayseri, Haymana Resort Otel/Ankara, Ladik Hamamayağı Kaplıca Tesisi/Samsun, Güral Harlek Termal Otel/Kütahya, Soğuk Çermik Kaplıca Tesisi/Sivas da dahil edildi.

PAKET FİYAT UYGULAMASI

Paket fiyat uygulama ilkelerinde yapılan düzenlemeye göre, geri ödeme kurumu sağlık hizmeti sunucularından, önceden belirlenmiş paket fiyatların düşmesine neden olacak taleplerde bulunamayacak ve paket içeriği ile ilgili değerlendirme yapamayacak.

Paket haricinde yapılan işlemlerin ve raporların ödemeye uygunluğunu değerlendirme yetkisi, ödeme yapacak kuruma ait olacak. Tebliğ hükümlerine uyulmaması nedeniyle ödemeden kesinti yapılacak olması durumunda, gerektiğinde eksik belgeler bir kez istenerek fatura yeniden değerlendirilebilecek. Belgelerin tamamlanamadığı durumlarda ödemeden kesinti yapılabilecek.

Tanıya dayalı fiyatlara; operasyon öncesi anestezi hazırlık muayenesi ve rutin tetkikler, operasyon ve girişimler, poliklinik, anestezi ilaçları, ilaç, kan komponentleri, sarf malzemesi, anestezi ücreti, ameliyat sonrası laboratuvar ve radyoloji tetkikleri, refakatçi ücreti gibi işlemler dahil olacak. Ancak, bu fiyatlar, her paket fiyat için ayrı ayrı belirtilen istisnaları kapsamayacak.

Bu istisnalar, faturada ayrıca gösterilerek faturalandırılacak. Ameliyat öncesi teşhise yönelik olarak yapılan laboratuvar ve görüntüleme işlemleri ayrıca faturalandırılacak.

Tıbbi zorunluluğu olmaksızın refakatçi kalınması durumunda refakatçi ücreti hasta tarafından ayrıca karşılanacak.

Tebliğ ile ayrıca, Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçeteleme Kuralları Listesi, Ayaktan Tedavide Sağlık Kurulu Raporu ile Verilebilecek İlaçlar Listesi, Sağlık Kurumları Tarafından Temini Zorunlu Yatan Hastalara Reçete Edilemeyecek ve Faturalarda Gösterilecek Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi, Vücut Organ Protez ve Ortezleri Listesi, Diş Tedavileri Fiyat Tarifesi ile Optik sözleşmesi gibi konularda da açıklamalara ve bazı değişikliklere yer verildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şırnak'ta çatışma: 5 şehit, 5 yaralı
 Genel Sağlık Sigortası yeniden kabul edildi
 'Babalık testi' zorunlu oluyor
 Liselere öğretmen seçme sınavı
 Kardak'ta gerginlik sürüyor
 İlköğretime zorunlu yabancı dil
 'Karun' soygunu zanlıları adliyede
 Kocaeli'nde çatışma: 1 ölü
 Moskova ziyaretten önce destek gönderdi
 'Dik durun oğlum şehit'
 İşkencecimle karşılaştım
 Kardak'ta yine gergin saatler
 ODTÜ savaş alanına döndü
 Alçak uçuş eğitim amaçlı
 Teziç: Katsayıda değişiklik yok
 Bağdat'a ABD uçağıyla özel mesaj
 Danıştay'da "Senaryo bozuldu" mu?
 Basına ağır cezalar geliyor
 Ecevit nöbeti
 Cudi'de çatışma: 2 şehit, 5 yaralı
 Baydemir'e ambulans davası
ALİ KIRCA
Hayat ucuzluğu...
Belki de asıl bu kavramı konuşmak...
YILMAZ ÖZDİL
Karun...
Hadise şöyle gelişiyor...
ERGUN BABAHAN
Türkiye'nin çarpılan kriterleri
Türkiye'de ciddi bir...
BALÇİÇEK PAMİR
Kötülük genine inanır oldum
Nasıl bir ruh halidir?...
UMUR TALU
Anam, babam...
Dipsiz Kuyu'da dün "Katiliniz kim...
FATİH ALTAYLI
Tartışılamaz Başkan
Aziz Yıldırım geri...
ERDAL ŞAFAK
DİSK'in tepkisi
Türk sendikacılık hareketi,...
MEHMET BARLAS
"Bakalım ne olacak" diye kriz beklemek...
Kan kokusunu hâlâ duyuyorum
Felluce ve Telafer'den sonra ABD'yi köşeye sıkıştıran üçüncü...
ABD'ye isyanda 30 ölü
Afganistan'ın başkenti Kabil'de önceki gün Amerikan...
Fatih de Fener'de
Fatih de Fener'de
F.Bahçe, Beşiktaşlı Tümer'e 3 yıllık imza attırdı. Sol Campbell'la da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu