kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1995te işkence gören Sema Taşar, arkadaşlarıyla mahkemede.
İşkencecimle karşılaştım
"İşkenceye tanık oldum"

Cüppemle beni gören işkenceci gözlerini kaçırdı

Manisa'da işkence gören 16 liseliden biri olan Sema Taşar şimdi bir avukat. Yıllar sonra işkenceci polisle adliyede karşılaşma anını anlattı: "Cüppemle beni görünce rahatsız oldu. Ceza aldılar, yanına kâr kalmadı. İçim rahat."

İşkencecimle karşılaştım

11 yıl önce Manisa'da işkence gören 16 lise öğrencisinden Sema Taşar avukat olduktan sonra o polislerden biriyle adliyede karşılaştı. "Rahatsız oldu, gözlerini kaçırdı. Sessizce bir süre öylece durduk".

Manisa'da duvara slogan yazdıkları için günlerce ağır işkence gören ve sonra da Türkiye ve tüm dünyada işkenceye karşı sembol haline gelen 16 gençten biri bugün avukat. 26 Aralık 1995'te gözaltına alınan 16 liseli genç serbest bırakıldıktan sonra gözaltında yaşadıkları işkence, tüm Türkiye'de insan hakları konusunda önemli bir değişim sürecini tetiklemişti. Bu gençlerden Sema Taşar, hukuk fakültesini bitirdikten sonra bugün avukat. 26 yaşındaki Taşar, 3.5 aylık hamile ve çiçeği burnunda bir avukatken işkencecisiyle adliye koridorunda karşılaştı. Sema Taşar (Doğan), şimdi İzmir'de avukatlık yapıyor. Yakın çevresinin dışında Taşar'ın, Manisalı gençlerden olduğunu bilen hemen hemen yok. Eşiyle birlikte, İzmir'de hayatını sürdüren Sema Taşar, ortak bir kaderi paylaştıkları cezaevi arkadaşlarıyla arada bir de olsa görüşüyor. Sema Taşar, "Herkes yaşamını kurdu. Başka başka yerdeler" diyor. Sema Taşar, işkence gördüğü koridorlardan avukat olarak geldiği adliye koridorlarına giden zorlu 11 yılı SABAH'a anlattı. İşte onun öyküsü:

İŞKENCECİMLE GÖZ GÖZE GELDİM:
Bir gün adliye koridorundaydım. Avukat cüppem üstümdeydi. Birden, fotokopi çeken birisini gördüm. Hani, yarı açık cezaevinde kalanlar, adliyede çalışıyorlar ya. İşkence yapan polisti. Gözlerini kaçırdı. Çok enteresan durumdu. Ben rahattım. O beni görünce rahatsız oldu. Bir süre sessizce öyle durduk ve ben daha sonra oradan ayrıldım.

O BENİM GEÇMİŞİM, UNUTMADIM:
Bu benim geçmişim. Ama travma boyutunu atlattım. Arkadaşlarımla konuştum. Bilinçaltına süpürmedim. Doktorlar da, böyle olmasını istiyor. Zamanla uzaktan bakmayı da öğreniyorsunuz. Bir de 'adalet yerini buldu. Yanına kar kalmadı' diyorsunuz. Çünkü, bizim davada şanslıydık. Polisler ceza aldı. Adalet duygusu tatmin etti.

PSİKOLOJİK ŞİDDET UNUTULMAZ:
Fiziksel şiddeti unutuyorsunuz. Ama, onurunuzu zedeleyen, 11 günlük gözaltınızı unutmuyorsunuz. Çünkü, o kadar profesyoneller ki. Yara bere izi kalmayacak biçimde işkence yapıyorlar. İşkenceyi sözlü ifade edemediğimiz için sağlam raporu verdiler. İz olduğunda hemen kapatıyorlar. Ben,İzmirde avukatlık yapan Sema Taşar o günleri hiç unutmadı...bu sürede tüberkülozoldum. 4 arkadaşım da aynı hastalığa yakalandı. Cezaevinde 3.5 ay kaldım. Şimdi ise size yapılmasa bile, tanık olduğunuz olaylar var. Önemli olan içinizden bunu hissetmek. İşte o zaman, olaylara farklı bakıyorsunuz.

İLK TERCİHİM HUKUK OLDU: Ben, Manisa davasından önce zaten Hukuk Fakültesi'ni istiyordum. Ama, bu olay olunca, ilk tercihim oldu. Bunda avukatlarımızın büyük etkisi oldu. Dava sürecince idealist olmamı sağladılar. Başınıza gelenler büyük haksızlık ve bu haksızlığa karşı mücadele veriyorsunuz. Bir şeyler kazanıyorsunuz. Demek ki bir şeyleri değiştirebilirsiniz. Onlar umut verdi ve ben de avukat oldum.

FİGÜRAN DEĞİLİZ: Türkiye'de bir şeyler iyiye doğru değişiyor. Bunu görmezden gelemeyiz. Benim, hem o dönem olarak hem de avukat olarak iki tarafı da görme şansım var. Hem mağdur, hem sanık gözüyle bakabilirim. Manisa, Türkiye'de bir şeyleri değiştiren örnek dava derler. Bizler de artık figüran değiliz.Türkiye'de, son yıllarda yasalarda önemli adımlar atıldı. Büyük gelişmeler var. Ama uygulamada eksiklik yaşanıyor. Artık, AİHM kararları, iç hukukumuzaş yavaş hakim. Hakim ve savcılar titizlik gösteriyorlar.

SEVGİMİ VERECEĞİM: 3.5 aylık hamileyim. Cinsiyeti daha küçük belirlenmedi. İsim arıyoruz. Onu çok seveceğim. Sonuçta birçok insan bize sahip çıktı, mücadele etti. Sevgilerini verdi. Bağrına bastı. Sadece kötü tarafı görmek yanlış. Sevgilerini verenler bizim mücadele etmemizi sağladı. Ben de çocuğuma bu sevgiyi vereceğim.

BAZI KADINLAR ŞİDDETİ KÖRÜKLÜ YOR: Şiddet her yerde var. Ayrımcılık da bir şiddet. İnsanların hakkını vermemek, emeğin sömürülmesi, çocukların kaçak çalıştırılması hepsi şiddet. Bir kamu kurumunda sizin yerinize bir başkasına öncelik verilmesi de şiddet. Ama sadece kadınlar şiddete maruz kalmıyor. Çünkü, şiddet yapan erkekleri yetiştiren kadınlar değil mi? Kadınlar, erkeklerle eşit olmadığımızı empoze ediyorlar. Sadece kadın olduğumuz için hakkımız verilmedi diyenlere eleştiri anlamında söylüyorum bunları.

Hülya KARABAĞLI - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şırnak'ta çatışma: 5 şehit, 5 yaralı
 Genel Sağlık Sigortası yeniden kabul edildi
 'Babalık testi' zorunlu oluyor
 Liselere öğretmen seçme sınavı
 Sağlık harcamalarında kemerler sıkılıyor
 Kardak'ta gerginlik sürüyor
 İlköğretime zorunlu yabancı dil
 'Karun' soygunu zanlıları adliyede
 Kocaeli'nde çatışma: 1 ölü
 Moskova ziyaretten önce destek gönderdi
 'Dik durun oğlum şehit'
 Kardak'ta yine gergin saatler
 ODTÜ savaş alanına döndü
 Alçak uçuş eğitim amaçlı
 Teziç: Katsayıda değişiklik yok
 Bağdat'a ABD uçağıyla özel mesaj
 Danıştay'da "Senaryo bozuldu" mu?
 Basına ağır cezalar geliyor
 Ecevit nöbeti
 Cudi'de çatışma: 2 şehit, 5 yaralı
 Baydemir'e ambulans davası
ALİ KIRCA
Hayat ucuzluğu...
Belki de asıl bu kavramı konuşmak...
YILMAZ ÖZDİL
Karun...
Hadise şöyle gelişiyor...
ERGUN BABAHAN
Türkiye'nin çarpılan kriterleri
Türkiye'de ciddi bir...
BALÇİÇEK PAMİR
Kötülük genine inanır oldum
Nasıl bir ruh halidir?...
UMUR TALU
Anam, babam...
Dipsiz Kuyu'da dün "Katiliniz kim...
FATİH ALTAYLI
Tartışılamaz Başkan
Aziz Yıldırım geri...
ERDAL ŞAFAK
DİSK'in tepkisi
Türk sendikacılık hareketi,...
MEHMET BARLAS
"Bakalım ne olacak" diye kriz beklemek...
Kan kokusunu hâlâ duyuyorum
Felluce ve Telafer'den sonra ABD'yi köşeye sıkıştıran üçüncü...
ABD'ye isyanda 30 ölü
Afganistan'ın başkenti Kabil'de önceki gün Amerikan...
Fatih de Fener'de
Fatih de Fener'de
F.Bahçe, Beşiktaşlı Tümer'e 3 yıllık imza attırdı. Sol Campbell'la da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu