kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
 

"Bakalım ne olacak" diye kriz beklemek alışkanlığı...

Ahmet Necdet Sezer'den sonra kimin Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacağına ilişkin tartışmalar hem yüzeyde, hem de derinde, gerginlikler yaratarak aylardır sürüyor.
Bu tartışmalardaki çarpıklık, "Nasıl bir cumhurbaşkanı aranıyor" sorusuna cevap aramak yerine, "Ya AK Partili bir isim cumhurbaşkanı olursa" ihtimaline takılmaktan kaynaklanmakta. AK Parti'nin "Gizli gündemi" bulunduğu varsayımına dayalı iddialar sonucu belirli bir kesim Çankaya'yı demokrasiye karşı "Laikliğin son kalesi" biçiminde gördükleri için, tartışmaları bir "Rejim krizi" ne sürüklemeye kadar götürebilir.
Daha önce de defalarca tanık olunduğu gibi, "Cumhuriyet" ile "Demokrasi" bu krizde karşı karşıya getirilebilir.
Böyle bir tablonun ekonomiye, siyasi istikrara ve toplumsal güven ortamına ne tür zararlar vereceği ise apaçık ortada.
Gelişmiş toplumlar ve bilinçli siyasetçiler, göz göre göre gelen krizler karşısında "Bakalım neler olacak" diye kaderci bir bekleyişe geçmezler. Krizi yok edecek adımları hemen atarlar. Ne yazık ki şu anda krizin tarafları böyle davranmıyor. İlgili ve yetkili herkes, krizin altındaki ateşi üfleyerek dönüşü olmayan noktaya el ele ilerlemeyi tercih ediyor. Bu konuda şimdiki Cumhurbaşkanı Sezer'e en büyük sorumluluk payının düştüğünü söyleyebiliriz.

SEZER'İN
SORUMLULUĞU
Sayın Sezer'in, iktidardaki AK Parti'den hoşnut olmadığı, tüm davranışları, kararları ve söylemleri ile bilinmekte. Hatta bazılarına göre Sezer, ülkenin en etkili muhalefet odağı konumunda.
Ancak bir de "Cumhurbaşkanı" olarak Sezer'e düşen anayasal ve geleneksel sorumluluklar bulunduğu gerçeği var ortada. Devletin organlarının uyumlu çalışması, demokratik ve laik rejimin sağlığının korunması, toplumsal güven ve huzur ortamının gözetilmesi gibi konular, bu çizgide hatırlanabilir.
Sayın Sezer'in kişisel siyasal eğilimi ile taşıdığı sorumluluk arasında denge kurması zor olsa da, kaçınılmaz bir gerektir. Devlet deneyimi ve tarafsızlığı kanıtlanmış isimler de bu konuda sık sık uyarılar seslendirmekte. Son olarak dün eski Dışişleri Bakanı ve emekli büyükelçi İlter Türkmen, Hürriyet'te şunları yazmıştı:
-Bugün Türkiye'yi içine düştüğü kısırdöngüden kurtarmak için Cumhurbaşkanı'nın Anayasal yetkilerini ve halk nezdinde kazandığı moral otoriteyi kullanması zamanı gelmiştir. Cumhurbaşkanı kamuoyuna medya yoluyla veya daha iyisi ülkenin çeşitli bölgelerini ziyaret ederek sakinleştirici ve birleştirici mesajlar verebilir. Bakanlar Kurulu'nu özel bir toplantıya çağırarak kaygılarını dile getirebilir ve telkinlerde bulunabilir. Kurumların başındakileri ve hükümeti Çankaya'da özel sohbetlere davet ederek havayı yumuşatabilir. Cumhurbaşkanı, kendisiyle aynı fikirde olsun veya olmasın, herkesin Cumhurbaşkanı'dır. Bu imajı kuvvetlendirerek kritik anlarda ülkedeki politik ve toplumsal gerginliklere son vermeye çalışmalıdır.
Göz göre göre gelen krizi yok etmek konusunda AK Parti iktidarının üzerine düşeni yaptığını da söylememiz ne yazık ki mümkün değil.
Demokrasinin sağlığının sadece bir "Sayısal çoğunluk" hesabı üzerinden sürdürülemeyeceği gerçeğini, Başbakan Erdoğan'ın söylemlerinde bulmak pek mümkün değil. Erdoğan da her konuşmasında gerginliği tırmandırmayı seçen bir görünüm vermekte.

AK
PARTİ'NİN SORUMLULUĞU
AK Parti iktidarı açısından daha dramatik ve daha paradoksal olan bir durum ise, kendilerini "Gizli gündem" e sahip olmakla suçlayan kesimlerin çeşitli konulardaki politikaları, AK Parti tarafından da benimsenmiş durumda. Bunu "Şemdinli İddianamesi Krizi" nde de gördük, Avrupa Birliği müzakereleri yolundaki mayın olduğu bilinen Kıbrıs'a ilişkin Gümrük Birliği Protokolü'ne dayalı tutumda da görüyoruz. İktidar bu konuda adım atıp, Gümrük Birliği'nin tüm AB üyelerine uygulanması gereğini, KKTC'ye uygulanan ambargodan ayırmak cesaretini gösteremiyor.
Bu konuda Zaman'dan Ali Çimen'e röportaj veren Almanya Bilim ve Politika Vakfı AB Genişleme Perspektifi Araştırma Grubu Başkanı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Heinz Kramer'in söylediklerini yine hatırlatalım:
-2006'nın ikinci yarısında Türkiye'nin Gümrük Birliği'nin genişletilmesiyle ilgili ek protokolü yerine getirmemesine dönük AB tepkisi olarak, müzakerelerin durdurulması ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu, geçici bir duraklama olur, şimdiden bilinemez. Yine de, her şeye rağmen, AB üyelerinin büyük bir çoğunluğunun Türkiye ile iyi ve işleyen ilişkilerin sürdürülmesine taraftar olduğunu göz önünde bulundurursak, üyelik müzakerelerinin askıya alınması ya da kopmasının yaratacağı uluslararası etkiler, daha çok Türkiye'nin böylesi bir gelişmeye vereceği tepkiye bağlı.
Sonuç olarak, demokrasinin akıllı, bilinçli, cesur, vizyon sahibi ve sorumlu insanların, gelecek seçimler kadar gelecek kuşakları da düşündüğü ölçüde sağlıklı gelişeceğini bilmeliyiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fatih 19 yaşında altı dili çok iyi biliyordu...   / 30-05-2006
 CHP için öncelik disiplin mi, iktidar olmak mı?   / 29-05-2006
 Kayıp yılların küllerini kime gönderelim ki?   / 28-05-2006
 Hayatta en hakiki mürşit ilim değil midir?   / 27-05-2006
 Acaba A'dan Z'ye herşeyi yanlış mı algılıyoruz?   / 26-05-2006
 Erdoğan ağzıyla kuş tutmayı da denemeli midir?   / 25-05-2006
 Siyaseti yine "ideolojik yol ayrılığı" mı çarptı?   / 24-05-2006
 Ahlaki sorumluluğumuz   / 23-05-2006
 Bunalımdan çıkışın tek yolu aklın yoludur   / 22-05-2006
 Büyük balık küçük balığı yutar demişler...   / 21-05-2006
ALİ KIRCA
Hayat ucuzluğu...
Belki de asıl bu kavramı konuşmak...
YILMAZ ÖZDİL
Karun...
Hadise şöyle gelişiyor...
ERGUN BABAHAN
Türkiye'nin çarpılan kriterleri
Türkiye'de ciddi bir...
BALÇİÇEK PAMİR
Kötülük genine inanır oldum
Nasıl bir ruh halidir?...
UMUR TALU
Anam, babam...
Dipsiz Kuyu'da dün "Katiliniz kim...
FATİH ALTAYLI
Tartışılamaz Başkan
Aziz Yıldırım geri...
ERDAL ŞAFAK
DİSK'in tepkisi
Türk sendikacılık hareketi,...
MEHMET BARLAS
"Bakalım ne olacak" diye kriz beklemek...
Kan kokusunu hâlâ duyuyorum
Felluce ve Telafer'den sonra ABD'yi köşeye sıkıştıran üçüncü...
ABD'ye isyanda 30 ölü
Afganistan'ın başkenti Kabil'de önceki gün Amerikan...
Fatih de Fener'de
Fatih de Fener'de
F.Bahçe, Beşiktaşlı Tümer'e 3 yıllık imza attırdı. Sol Campbell'la da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu