kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbuğ: "Örgüte katılanların %75'i işsiz"
'ABD, PKK liderlerin yakalanması için emir verdi'
Başbuğ: "Örgüte katılanların %75'i işsiz"
Başbuğ: "Meşru müdafaa hakkı var"
Başbuğ: "Gelin bu çarkı keselim"
Gül: ''Hiçbir ülke dışarıdan sistematik zarar gelmesine göz yummaz''
Bakan Aksu: "Türkiye gereğini yapacaktır"
Tan: 'Türkiye gerekli gördüğü tedbiri, gerekli gördüğü zamanda elbette alır'
Demirel: "Türkiye'nin Irak'a girebilmesi mümkün değil'
Sulag: "Irak hükümeti PKK'yı desteklemiyor"

Başbuğ: "Örgüte katılanların %75'i işsiz"

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütü PKK'ya katılanların yaklaşık yüzde 75'inin işsiz olduğunu belirterek, ''Bu sonuç bize örgüte katılımları önlemenin en gerçekçi yollarını gösteriyor. Bölgede eğitim seviyesi yükseltilemezse ve işsizliğe çare bulunamazsa, örgüte yeni katılımları önlemek gerçekten çok zordur''dedi.

Orgeneral Başbuğ, terörizmle topyekün mücadele için, terörün, güvenlik, istihbarat, psikolojik harekat, sosyal, ekonomi, eğitim, boyutlarını inceleyecek, yapılacakları makro seviyede planlayacak, icracı makamlar arasında gerekli koordineyi sağlayacak, takip edecek, başbakanlığa bağlı yeni bir kuruluşa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda gazete, televizyon ve ajansların üst düzey yöneticileriyle değerlendirme toplantısı yaptı. Teröristlerin yaş gruplarına bakıldığı zaman, 20-25 yaş grubunun toplam yaş grupları içinde yüzde 40'ı, 25-30 yaş grubunun da yüzde 35'i oluşturduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, ''Eğitim durumuna baktığımızda ise gerçekten çarpıcı bir sonuçla karşılaşıyoruz. Teröristlerin yüzde 10'u eğitimsiz, yüzde 50'si ise ilkokul
seviyesinde eğitim görmüştür'' dedi.

Örgüte katılanların yüzde 60'ının eğitim almadığını, cahil olduğunu söyleyen Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kendilerini tatmin edecek bireysel kimlikten mahrumdurlar. Yaş oranlarından anlayabileceğiniz gibi, örgüte katılanların yaklaşık yüzde 75'i ise işsizdir.

İşte bu sonuç bize örgüte katılımları önlemenin en gerçekçi yollarını gösteriyor. Bölgede eğitim seviyesi yükseltilemezse ve işsizliğe çare bulunamazsa, örgüte yeni katılımları önlemek gerçekten çok zordur.

Eğitimli insanların örgüte katılmasının zor olduğunu bilen terör örgütü, bu nedenle geçmiş dönemlerde 114 okulu tamamen, 112 okulu da kısmen tahrip etmiş, 116 öğretmeni öldürmüş, 48 öğretmeni yaralamış ve 37 öğretmeni de kaçırmıştır. Örgüt yıllık gelirlerinin yaklaşık yüzde 50'sini uyuşturucu madde, akar yakıt ve insan kaçakçılığı gibi insanlık aleyhine işlenen suçlardan elde etmektedir. Geri kalan kısım ise para toplama kampanyaları ile sağlanmaktadır.

Terör örgütünün değerlendirilmesi bize terör örgütünün etnik milliyetçilik temelinde hareket ettiğini göstermektedir. Her ülkede etnik ve kültürel farklılıklar olabilir. Ancak etnik farklılıklara milliyetçi yaklaşım hakim olursa, etnik milliyetçilik ortaya çıkar ki, etnik milliyetçiliğin terör örgütü veya legal kuruluşlar veya sivil toplum örgütleri tarafından kullanılması asla kabul edilemez. Bu, ülkenin bütünlüğüne ve üniter devlet yapısına karşı açılan bir mücadele olur, karşısında da Türk milletini ve TSK'yı bulur. Bu konuda herkesin kesin kararlı olması, net tavır koyması zorunludur. Aksi durumlar toplumumuzun bölünmesine ve çatışmaların doğmasına neden olabilir. Bu konuda herkes dikkatli olmalı, toplumda ayrımcılığa yol açabilecek davranışlardan kaçınmalı ve herkes üzerine
düşeni yerine getirmelidir. Terör örgütünün bu konudaki umutları kesinlikle söndürülmelidir, yok edilmelidir.''

1990'LI YILLARA DÖNEMEZLER

Örgütün eylemleriyle tekrar 1990'lardaki seviyeye, o döneme ulaşamayacağını belirten Orgeneral Başbuğ, ''Buradaki en büyük dayanağımız, bölge halkının terörden bezmesi ve en büyük zararın örgüt tarafından kendisine verildiğini artık çok iyi anlamış olması, örgütü tekrar eski günlere döndürecek desteği örgüte vermeyecek olmasıdır'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, bugünkü örgütün durumu ve imkan kabiliyetleri yine o günlere dönebileceğini göstermediğini ifade ederek, bu cevabın bir diğer dayanağının ise güvenlik güçlerinin inancı ile sahip olduğu imkan ve kabiliyetler olduğunu dile getirdi.

Örgütün 1990'lardaki durumunu değerlendiren Orgeneral Başbuğ, 1990'lı yıllarda bölücü örgütün, güvenlik güçleriyle çatışmaya giren, küçük bölgelerden başlayarak belirli bölgelerde alan hakimiyeti sağlamayı hedefleyen bir anlayışla hareket ettiğini, yılda ortalama 6 bin olayın meydana geldiğini ifade etti.

Orgeneral Başbuğ, ''Bazı bölgelerde hava karardıktan sonra sokağa çıkılamıyordu. Şimdi toplum hafızasında unutulmuş gözüken o günlerle, bu günkü temastan kaçınan, sadece uzaktan taciz ve mayın türü eylemlerle yetinen bir örgütü karşılaştırdığımızda sonuç açıktır. Diğer unutulmaması gereken husus ise güvenlik güçlerinin bu uğurda 5.000 şehit vermiş olmasıdır'' diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, bütün bunlara rağmen, terör örgütü böyle bir niyet içine girerse, TSK'dan ve güvenlik güçlerinden aldığı dersi, tekrar daha acı şekilde alacağını, bundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti.

YENİ BİR KURULUŞA İHTİYAÇ VAR

''Alınabilecek bazı ilave tedbirler üzerinde durmak istiyorum'' diyen Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Terörizmle topyekün mücadele için yeni bir kuruluşa ihtiyaç vardır. Terörün, güvenlik, istihbarat, psikolojik harekat, sosyal, ekonomi, eğitim, boyutlarını inceleyecek, yapılacakları makro seviyede planlayacak, icracı makamlar arasında gerekli koordineyi sağlayacak, takip edecek, Başbakanlığa bağlı bir kuruluş. Terörle Mücadele Kanunu gözden geçirilmeli, gerçekten ihtiyaca cevap verecek bir hale getirilmelidir. Batı ülkelerinde olanlar olsun,yeter. Örneğin; İngiltere'de 2000 yılında çıkarılan terörizm kanununun 13. maddesi kapsamında yasaklanmış bir örgütün renklerini taşıyan bir rozet bile takamazsınız.

İngiltere'de bir teröristin resmi veya sesi radyo ve televizyonlardan verilemez. İngiltere'de terörle mücadele kanunu yeniden ele alınmış olup, polisin yetkilerinin artırılması düşünülmektedir. Ülkemizde ise Adalet Bakanlığı'na başarısız bir intihar saldırısında bulunan teröristin öldürülmesinin ardından bazı sivil toplum örgütleri üyeleri açıktan bu teröristin ölümsüz olduğu şeklinde slogan atabilmişlerdir.

ABD' de bir kişi çıkıp Usame Bin Laden'i överse anında tutuklanır. Ülkemiz terörü öven, onu yücelten yayınlarla doludur. Bölücü terör örgütünü öven kitaplar ise raflarda yer almakta ve rahatlıkla satılabilmektedir.

Örgütle bağlantısı olanlar, örgüte destek sağlayanlar, örgütün propagandasını yapan bazı kuruluşlar, kişiler ve sivil toplum örgütleriyle mücadele edilmelidir. Örgütün sahip olduğu veya örgütün mesajlarını yayan yandaş medyanın rahatça yayın yapmasını ve dağıtılmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır.

Terör örgütü 'silahlı propaganda' ile terör eylemlerini sürdürmektedir. Hedef toplumdur. O nedenle, örgüt lehinde propagandaya engel olmak için, her düzeyde terörle mücadele bilincinin geliştirilmesi ve örgüt ile toplum arasındaki iletişimin koparılması gerekmektedir. işte bize göre Türk medyasına düşen temel sorumluluk budur.''

DİĞER ÖRGÜTLER

3713 sayılı TMK'nın 6. maddesiyle 3984 sayılı RTÜK Kanunu'nun 4. maddesi titizlikle uygulanması gerektiğini belirten Orgeneral Başbuğ, hukukun yetersiz kaldığı yerlerde, etik değerlerin öne çıkması gerektiğini, terör haberlerini, normal haberler gibi değerlendirmenin doğru olmadığını, bunun ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Bölücü terör örgütü yanında, irticai ve yıkıcı bölücü diğer örgütlerin de gözden ırak tutulmaması gerektiğini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, şunları ifade etti:''Güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde büyük oranda güç kaybeden ve etkinliği azalan Hizbullah terör örgütünün; taraftar kitlesine, halen güçlü, etkin olarak faaliyetlerini sürdürdüğü imajını verme gayreti içinde olduğu, bu amaçla örgütün önümüzdeki dönemde faaliyetlerini artırarak sürdürebileceği, geçtiğimiz yıl içinde kırsal alanda önemli güç kaybına uğratılan ve son olarak Adalet Bakanlığı önündeki eylem girişimi ile gündeme gelmeye çalışan DHKP/C terör örgütünün; şiddete dayalı eylem arayışlarını önümüzdeki dönemde de sürdürebileceğini değerlendirmekteyiz. Değerlendirmelerimizi şu şekilde bitirmek istiyorum; Ulus devleti güçlü kılan husus; ulusal konular ve sorunlar karşısında, devletin ve toplumun bütün kurumları ile kararlı bir tutum içinde bulunmasıyla ülkenin her şeyiyle ve toplumun her kesimiyle bu konular karşısında bir bütün olarak, topyekün hareket etmesidir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 ABD'den sınırötesi operasyon uyarısı
 Hakkari'de çatışma: 4 şehit
 'Yaşam hakkını iyi kullanmamız lazım'
 Mescitli tedavi geliyor
 F-1'e 'su'lu start...
 Truva Atı'ndan bu kez 'sürpriz aşk' çıktı
 Ya 'Şirin' doktor olmasaydı
 Seçimin 'kırk'ı çıktı
 Tişört verip çatıdan indirdiler
 Onur'un hayallerini elektrik çarptı!..
 YÖK, Van Rektörü Aşkın'a sahip çıktı
 Kilo vermeye çalışırken kalbine yenildi
 Dezenfekte edip gönderdiler
 Batman'daki Kürtçe kursu kapandı
ERDAL ŞAFAK
Ah, şu aydınlar
İrlandalı ozan ve oyun...
YILMAZ ÖZDİL
Fakirden bit bulaşır...
Her Türk, nohut oda bakla sofa...
ÖMER LÜTFİ METE
Rusya ile 'doğalfay' hattı
Başbakan Erdoğan'ın '...
Parfümlü napalm bombası
İngiltere'deki saldırılarda çok sayıda kişinin el ve yüzlerinde ağır...
Emily 7 can aldı, 'gözü' 85 bin kişiyi boşalttırıyor
Jamaika ve Meksika'da 7 kişiyi öldüren Emily kasırgasının hızı saatte...
Bir adım kaldı
Bir adım kaldı
Fenerbahçe ile Juventus, Appiah için 8 milyon euroya el sıkıştılar.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu