kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: İKÖ'deki karar olağanüstü

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Yemen'in başkenti Sana'da yapılan İslam Konferansı Örgütü 32. dönem dışişleri bakanları toplantısında oy birliğiyle geçen ''Kıbrıs'ta Durum'' başlıklı kararın, ''Kıbrıslı Türkler açısından çok önemli, çok olağanüstü bir karar'' olduğunu söyledi..

Gül, Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, İKÖ'de alınan kararın oy birliğiyle alındığının altını çizerek, ''kararın ayrıntılarında Kıbrıslı Türkler açısından çok önemli açılımlar bulunduğunu'' kaydetti ve şunları söyledi:

''Şimdi tabii bu karara önce bir bakmak lazım. Bu kararın KıbrıslıTürkler açısından gerçekten çok olağanüstü bir karar olduğunu ancak okuyunca muhakkak görürsünüz. Şimdiye kadar hiçbir uluslararası kuruluşta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni, Kıbrıslı Türkleri destekleyen bu kadar kuvvetli bir karar çıkmadı.''

''Kararın en önemli unsurlarından birinin, örgüte üye ülkelerin tümünden, KKTC ile ilişkiler açısından bugüne kadar neler yaptıklarınıve ileride neler yapmaları gerektiğini İKÖ Genel Sekreterliği'ne raporetmelerinin istenmesi olduğunu'' belirten Gül, şöyle devam etti:

''Bu kararın en önemli yanlarından birisi de, takip etme, izleme (follow up) mekanizması kuruyor ve bütün üye ülkelerden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle ilişkiler açısından bugüne kadar yaptıklarını İKÖGenel Sekreterliği'ne rapor etmelerini istiyor. Neleri yaptıklarını veyapmaları gerektiğini rapor etmelerini istediğine bir bakarsanız, kararda, Kıbrıslı Türklere izolasyonu kaldırma, KKTC ile karşılıklı ticaret yapma, KKTC'ye en üst seviyede ziyaretler gerçekleştirme, KKTCile kültürel faaliyetlerde bulunma, ticari ve ekonomik işbirliği yapmakonularında kuvvetli çağrılarda bulunuluyor.''

RUM TARAFININ TAVRINA İKÖ'NÜN TEPKİSİ

''Kararda, Rum tarafının, Kıbrıs konusundaki bütün BM çağrılarına aldırış etmeyişinin, olumsuz yaklaşmasının da çok açık şekilde ortaya konulduğuna'' dikkati çeken Gül, ''Bunun yanı sıra kararda Rum tarafının Kıbrıs konusunda sürdürdüğü olumsuz tavrına İKÖ'nün tepkisi de çok açık bir şekilde ortaya konuluyor'' dedi.

''İKÖ'de alınan kararın genel kurulda hiçbir üye ülke tarafından çekince konulmadan oy birliğiyle geçtiğine'' işaret eden Gül, ''Artık İKÖ'de Kıbrıs konusundaki kararlar oy birliğiyle alınıyor. Gayet açıktır ki, İslam Konferansı Örgütü'ne üye bütün ülkeler, Kıbrıs'la ilgili kararları artık oy birliğiyle alıyorlar'' diye konuştu. Yemen'in başkenti Sana'daki İKÖ toplantısında ''Kıbrıs'ta Durum'' başlıklı kararın oy birliğiyle geçmesi için hem kendisinin, hem de KKTC Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın çeşitli üye ülkelerle yoğun görüşmeler yaptığını hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

''Eskiden bazı ülkelerin çeşitli sebeplerden dolayı Kıbrıs kararlarına rezervleri, çekinceleri oluyordu. Tabii onlar da meseleyi tam bilmediklerinden dolayı belki öyle davranıyorlardı. Ama şimdi onların hepsiyle tek tek konuşuldu. Ben de, Serdar Bey de buradaki mesaimizin yarısından çoğunu bu meseleye harcadık. Görüştüğümüz her ülkeyle bu konuları uzun uzun konuşup detaylarını anlattık. Bıkmadan, tükenmeden, kızmadan, sabırlı bir şekilde bütün ince ince detayları anlatmak lazım. Bu işler böyle. Ben bu toplantının çok başarılı olduğukanaatindeyim.

Serdar Bey orada herkesle tanıştı. Birçok ülke kendisini davet etti, birçok ülke ve hatta hiç ummadığımız bazı Afrika ülkeleri, genelkurulda çıktı, Kıbrıs davasına açıkça çok büyük destek verdi. Örneğin Gine'nin bayan Dışişleri Bakanı çıktı ve Kıbrıs davasında bize oldukçabüyük destek verdi. Onun için biz de onu özellikle tebrik ve davet ettik.''

AZERBAYCAN'IN KKTC PASAPORTLARINI TANIMASI KARARI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Azerbaycan'ın KKTC pasaportlarını tanıdığına ilişkin açıklamasını da, ''dost bir ülkeden gelen önemli bir destek'' olarak niteledi. Karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, KKTC halkının haklıdavasına desteğin her geçen gün arttığını belirterek, ''Artık bütün dost, kardeş ülkelerden çok daha fazla işler yapmalarını bekliyoruz'' dedi.

Gül, şunları kaydetti:

''Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm olsun, bu ada bir barış adası olsun, Doğu Akdeniz bir barış adası olsun, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıstamamen böyle bir barış üçgeni içerisinde işbirliğinin merkezi olsun diye bir taraftan Birleşmiş Milletler nezdinde uğraşırken, tabii diğertaraftan da bundan kaçan ve buna her zaman 'hayır' diyenlere karşı da şüphesiz ki Kıbrıs davasını bütün dünyaya anlatmaya devam edeceğiz ve dostlarımızdan da destek bekleyeceğiz.'' Dışişleri Bakanı Gül, ''Kıbrıs müzakerelerinin yakın zamanda başlamasını bekliyor musunuz'' sorusu üzerine de, ''Rum tarafının şu anki tavrının bunu mümkün kılmadığını'' söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Eski bakanlara soruşturma
 Denktaş'a Şeref Madalyası
 TÜBİTAK Kanunu'na dava
 Sezer, Sivil Havacılık Yasası'nı iade etti
 'Kadın raporu' AP'de kabul edildi
 Üç yasa yürürlükte
 Erdoğan devlere İslam'ı ve demokrasiyi anlatacak
 CHP'den uyuyan bakanlara 'uyanmatik'
 Hâkimlerin bildirisi Çiçek'ten döndü
 Ağar: Hesapları tek tek sorulacaktır
 3 Numara'da ince hesap
 Protestan heyetiyle Güneydoğu krizi
 Şener'den Madımak Müzesi için 'sinyal'
 Sezer'den dövizle askerliğe onay
 Yargı gündeminde AA'nın haberi var
 Yoğun programdan tansiyonu düştü
MAHMUT ÖVÜR
'Muhalefet iftira atıyor'
CHP İstanbul'da yaşananlar bir...
MUHARREM SARIKAYA
Putin-Erdoğan Soçi Zirvesi...
Türk ve Rusya Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Öteki Türkiye
Beş gün Hakkari'nin dağını, taşını, uçan...
Ne yapıyorsun sen!
Adana'nın en işlek caddesinde kadınların çantalarına "el" uzatan 17...
Ölüm çukuru
Antalya'da üzeri sadece 'basmayın' yazılı bir kağıt parçasıyla kapalı...
Las Vegas'ın belalısı 5 Türk
Las Vegas'ın belalısı 5 Türk
Las Vegas kumarhanelerinde işaretli kağıtlarla oynayarak 2 milyon...
40 yıllık icraatın muhasebesi...
40 yıllık icraatın muhasebesi...
Son 40 yılda tam 30 farklı hükümet gören Türkiye sadece beş kez tek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu