kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Fırsatçılık bize yakışmaz'
Sözleşmede ticari sırlar var
Karacan: Satış devam ediyor
Yatırımcı mağdur edildi
7 yıllık hedefe 2 yılda ulaştı
Çin'e iddialı proje ile giriyor
Wal Mart'a küsmüş değiliz

Koç gibi cevap

Koç Grubu "Çukurova'ya vermeyin" diye kampanya yürütülen Turkcell hisseleri için konuştu: Zorda olana fırsatçılık yapmayız.

Koç Grubu CEO'su Bülend Özaydınlı grubun Yapı Kredi Bankası'nı satın almak için Çukurova ile yaptığı ön protokolün ardından ilk kez basının karşısına çıktı. Bankadaki Turkcell ve öteki şirket hisseleri konusuna açıklık getirdi.

BİZ DE BÜYÜMEK İSTERİZ AMA FIRSATÇILIKLA DEĞİL
Özaydınlı Yapı Kredi'deki yüzde 13.1 Turkcell hissesinin kaderine ilişkin "Biz de telekomünikasyon sektöründe büyümek istiyoruz, ama zor durumdaki bir grubun şirketlerini satın alarak değil" dedi.

TURKCELL VE DIGITURK'Ü ÇUKUROVA GRUBU YARATTI
Turkcell ve Digiturk'ün Çukurova Grubu tarafından yaratıldığını hatırlatan Özaydınlı "Digiturk'ün geleceğini tanıdığımız opsiyon sürecinde hâkim ortak Çukurova belirleyecektir" diye konuştu.


'Fırsatçılık bize yakışmaz'

Koç Holding CEO'su Özaydınlı, Yapı Kredi alımında tek amaçlarının bir banka satın almak olduğunu söyledi Özaydınlı, "Yoksa zor durumda olan bir grubun diğer şirketlerini de almak Koç Grubu'na yakışmaz" dedi.

Yapı Kredi Bankası'nı satın almak için Çukurova Grubu ile yaptığı ön protokolün ardından ilk kez basının karşısına çıkan Koç Holding yöneticileri kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı. Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, Turkcell hisselerininin akıbetinden banka içindeki diğer şirketlere talip olup olmayacaklarına kadar pekçok konuya açıklık getirdi. Koç Holding'in bu operasyondaki amacının finans alanında büyümek olduğunun altını kalın çizgilerle çizen Özaydınlı, "Asla yeni bir holding sahibi olma peşinde değiliz. Evet, telekomünikasyon sektöründe büyümek istiyoruz. Ama bu, zor durumda olan bir grubun bu durumundan yararlanarak olamaz" dedi. Özaydınlı dün Koç Holding Merkezi'nde düzenlenen 12'inci Basını Bilgilendirme Toplantısı'nda şu noktalara dikkat çekti:

Amacımız holding sahibi olmak değil
Krizde finans alanında önemli bir ortaklık yaptık. Hedefimiz ön sıralara tırmanmaktı. Bu, organik büyüme ile zor olacağı için satın almalara gideceğimizi söylemiştik. Yapı Kredi de karşımıza çıkınca değerlendirdik. Dediğim gibi amacımız bankacılıkta ön sıralara tırmanmak. Yoksa dolaylı olarak yeni bir holding sahibi olmak değil.

-Yapı Kredi içinde bazı şirketlerin hisse senetleri var. Bu senetlerin banka tarafından satılması durumunda elde edilen değerler bankanın içinde kalacaktır. Biz, finans dışındaki şirketleri alma motivasyonu ile bu işe girmedik. Evet, telekomünikasyon sektörüne ilgimiz var. Ama bu operasyonda sadece banka ile ilgileniyoruz. Bunu açıkça ve dürüstçe ifade ediyorum.
- Yapılan açıklamalar çelişkili değil. Şu anda Yapı Kredi'nin hisselerinin devri konusunda anlaşma imzalandı. Ama fiilen hisseler el değiştirmedi. Bunu yapmak için önümüzde detaylı inceleme süreci var. Ön incelemede o r t a y çıkan konuların doğrulanması için çalışılıyor. Sonunda da tabii ki konuya taraf olan kurumların onayı alındıktan sonra fiili hisse devri olacak.

Digiturk ve Superonline için de opsiyon verdik
Şu anda ciddi sayıda arkadaşımız inceleme yapıyor. Ayrıca dışarıdan destek de alıyoruz. Hedef, incelemeleri en kısa sürede bitirmek. Digiturk'ün satışı hakim ortağın alacağı bir karar. Hisse devri tamamlanmadığı için olaya müdahil olacak durumda değiliz. Şu anda banka Çukurova Grubu'da aittir. Ancak BDDK ve TMSF hakim ortağın rolünü üstlenmiştir. Turkcell gibi banka içindeki diğer şirketler için de Çukurova Grubu'na opsiyon tanıdık. Bu opsiyon da hisse devri tamamlandığında başlar. Sadece Turkcell hisselerine odaklanarak bir değerlendirme yapmak yanlış olur. Şu anda ortaya çıkan sonuç 2.050 milyar Euro'dur. Ama bu, detaylı incelemeden sonra yeniden düzenlenecek bir rakam.

Yönetim hakim ortağın talimatına uyar
Bir şirketin yönetim kurulu, hakim ortağının istek ve talimatları doğrultusunda hareket etmek durumundadır. Yapı Kredi'de de böyle olmalı. Bankada da hakim ortak belli. Çukurova Grubu'dur. Biz yetkili organlara (BDDK, TMSF) bilgi ver vermeden kesinlikle hareket etmedik. Şu anda bankanın legal olarak sahipliğini üstlenmediğimiz için banka yönetimine bilgi verme gibi bir işgüzarlığa girmedik. Ayrıca gerekli nezaket ziyaretlerini de yaptık.
-Digiturk, Turkcell gibi şirketler sektörlerinde lider kuruluşlardır. Bu şirketleri buraya getiren, değer yaratan bir grup vardır. Bizim, zor durumda kalan bir grubun bu durumundan yararlanarak şirketleri değerlendirmek gibi bir amacımız olamaz. Bu şirketlerin değerleri konusu detaylı incelemelerden sonra ortaya çıkacak.

Yaptığımız anlaşma bağlayıcıdır
Hisse devri fiilen gerçekleşmeden herşey olabilir. Ama yaptığımız anlaşma bağlayıcıdır. İncelemede olağanüstü bir durum çıkarsa oturulur tekrar konuşulur. Çukurova ve BDDK'nın konuya olumlu yaklaşımları var. Biz de çok açık ve dürüstüz. Ödenecek olan bedel Çukurova'ya yapılacak. O da dönüp bankaya olan borcunu kapatacak. Satın almadan sonra iki bankayı birleştirme konusunu konuşmadık.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Aslında daha da düşükmüş %9.23
 Sabancı 'aranan pilici' buldu
 Maliye bakanınızı Danny DeVito'ya benzetiyorum
 Yabancılar faizi % 17.72'ye indirdi
 IMF yeni anlaşma için bekliyor
 Merkez Grubu'ndan kamuoyuna açıklama:
 Hürriyet'e vergi cezasına onay
 Şirketler VOB'u kullanmalı
 Blair da aynı ayakkabıyı giyiyor
 Tablet PC'ler 'Türkçe'leşecek
 İMKB'nin performansı ilk 10'a girdi
 Avrupa ile ABD'nin faizi eşit oldu
 İstanbul'a teknoloji ofisi kuruluyor
İLKER SARIER
İzafiyet teorisi canımı kurtardı
Türkiye'de insanın...
YAVUZ SEMERCİ
'Digiturk satışını durdurun' talimatı verilecek mi?
Koç...
AYDIN AYAYDIN
Şener'den cevap var
Salı günkü köşemde 'Mortgage...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Büyüme, enflasyon, borç tamam sıra cari açık ve işsizliği...
GAZİ ERÇEL
Sosyal demokratların ekonomi politikası
CHP'de son...
Hâlâ imparatorum yıkılmadım
En son Ali Balkaner'in mallarının TMSF tarafından satılması sırasında...
'Urla'daki kangren temizlendi'
İzmir Urla'daki Çocuk Köyü skandalında tutuklanan 16 yaşındaki...
Paşam sizi köşküme götürmeye geldim
Paşam sizi köşküme götürmeye geldim
Esrarengiz kadın, kendinden çok emin bir tavırla adeta emreder gibi...
Latife Hanım'ın belgeleri gizli kalacak
Latife Hanım'ın belgeleri gizli kalacak
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu,...
IMKB
E: 27.555 D:% -1,37
DOLAR
S: 1,323 D:% -0,527
EURO
S: 1,717 D:% -1,038
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu