kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hâlâ imparatorum yıkılmadım
Aldatma ayrı seks ayrı!
Para sihirbazından tasarruf tüyoları

Kırmızı noktalı Kastelli röportajı

Cevher Özden birçok siyasiye ve işadamına verdi veriştirdi hatta küfretti.

"Batık bankacı Ali Balkaner mezardan çıksa kemiklerinin üzerinde yürürüm. Balkaner'in sadece karısının 30 milyon dolarlık mücevheri vardır." "BEN bugün 5 bin zenginin arasına girerim. Ama hiçbiri benden zengin değil, hepsinin ağzına ....... Yıkılmadım ayaktayım."

Hâlâ imparatorum yıkılmadım

En son Ali Balkaner'in mallarının TMSF tarafından satılması sırasında olay çıkartan. bir zamanların en kudretli adamı Banker Kastelli neler anlattı neler....

* Benim kimseye borcum yokken 5 milyar dolarımı yediler ya... İçim yanıyor, resmen damarıma basıyorlar!

* Karım sayesinde Banker Kastelli oldum ben. Ama dünyaca zengin bir adam olmama engel de karımdır, çok kıskançtı!

* Şu anda ne iş yapıyorsam yapıyorum, sana ne? Borsayla, dövizle, altınla oynuyorum. Gayrımeşru değil!


Daha telefonda konuştuğumuzda kahkahalar atıyordu; "Ne o, şimdi ünlü mü olduk?' diye... Aslında o, zamanının en ünlü, en kudretli ve paralı adamıydı. Banker Kastelli adıyla yarım milyon insanı peşinden sürükleyecek kadar önemli bir şahsiyetti. Kendi deyimiyle 'Türkiye'nin en mühim adamları kapısında kuyruk oluyordu.' Parasını ona yatıran çok kazanıyordu. Onlar kazandıkça, o da parasına para, gücüne güç katıyordu. Yaptığı iş halktan aldığı parayı sanayiciye aktarıp, bu alışverişten komisyon almaktı. Abidin Cevher Özden, nam-ı diğer Banker Kastelli 82'ye kadar 550 bin kişiden 2.5 milyar dolar topladı. Ancak durgunluk ve kriz, Banker Kastelli'yi zirveye çıkardığı hızla indirdi! Halkın vadesi gelen ana para ve borçlarını ödeyemeyince yurt dışına kaçtı. Elleri kelepçeli Türkiye'ye getirildi, davası 8.5 yıl sürdü. Daha sonra aklandı, itibarı iade edildi. En son TMSF'nin, batık bankacı Ali Balkaner ve eşine ait mücevherleri açık artırmayla satışı sırasında çıktı sahneye... 'Mücevherler değerinin altında satılıyor' diyerek olay çıkardı. Klasik mobilyalarla dekore edilmiş ofisinde konuştuk Özden'le. İhaledeki çıkışının sebebini, kızgın olduklarını, nefret ettiklerini anlattı. Konuşurken bir an oturmadı; bağırıp çağırarak, bol bol küfür ederek anlattı yaşadıklarını. Zaman zaman beni de yerimden kaldırarak ofisinin dört bir yanına çerçeveletip astığı gazete küpürlerini gösterdi. Çıkarken de, içinde adının geçtiği ama başkalarına ait kitapları tek tek imzalayarak(!) hediye etti.

REPOYU YARATAN ADAMIM!
* En son Ali Balkaner'in mücevherleri satılırken gündemdeydiniz...
Ben hep gündemdeyim canım!

* Elbette ama niye olay çıkardınız o salonda?
Şimdi hadise şu: Uğur Dündar telefon etti, 'Abi Ali Balkaner'in eşyaları satılıyor. 250 milyara' dedi. 'Ne diyorsun sen ya' dedim. Balkaner'in karısının parmağındaki yüzük sadece 500 milyar lira! Ben bunu bugün söylemiyorum, 99'dan beri ilgililere yazıyorum. Sen benim ne iş yaptığımı biliyor musun? Ben borsacıyım. Bugün şu borsa var ya, sermaye piyasası var ya, kuran adamım ben. Repoyu yaratan adamım, tasarrufun ne olduğunu halka anlatan adamım. Ama bunlar gündeme gelmiyor hiç, ancak sansasyon taraflarıyla gündeme geliyoruz.

* Bunlarla Ali Balkaner'in ilgisi ne?
Geliyorum oraya şimdi... Orada bir saat gördüm, Chopard marka. Değeri 150 bin dolar. Bir saat! Malların içindeki bir saat sadece 150 bin dolar!

* (Hop oturup hop kalkıyor) Tamam sinirlenmeyin...
Sinirlenmemem mümkün değil, damarıma basılıyor, içim yanıyor. Parayı milletten topladı, servetine servet kattı. Ama bana ne yaptılar? Kimseye borcum yokken 5 milyar dolarımı yediler.

GURURUM ÖNDE GELİR
* Öfkenizin tek sebebi bu muydu?
Hayır, bu adam bana 2 milyar dolar zarar verdi! Yıl 88... Ben yeniden atı kamçılamış gidiyorum. Sen o zaman çocuksun! Bütün mallarımı Vakıflar Bankası'na veriyor, kredi alıyor. Oturuyor üzerine... O arada şöyle bir hadise çıkıyor: 11 Aralık 87'de bir gazete sormuş, demişim ki; 'İç borçlanma bir faciadır. İç borç 4 trilyon. Bu borcu neyle ödeyecekler.' Maliye Bakanlığı'ndan bir telefon! Arayan Adnan Kahveci... 'Sen kim oluyorsun da böyle beyanat veriyorsun?' diyor. 'Sen kim oluyorsun? Senin gibi maliye bakanını da...' diye bağırıyorum. 'Sen görürsün gününü' diyor. Neyse, iki ay geçmedi tebligat geldi. Bütün malvarlığımıza el konuldu. Ş...siz Balkaner geldi, 'Abi sen battın' dedi. Senetlerimi kırdırma imkanı bulamıyorum, bana finans sağlıyor. Benden 2milyara Konak Sineması'nı aldı. 18 milyara Vakıflar'a sattı üç gün sonra! Kandilli'de çocuklarımın iki yalısı var. O tarihte her biri 6 milyon dolar. 1.5 milyon dolara aldı. Çünkü gururum her şeyin önündeydi.

* İntikam mı aldınız şimdi?
Ben intikam falan almam. Ama mezardan çıksa kemiklerinin üzerinde yürürüm! Hakimlere diyor ki 'Efendim ben bu bankanın içini doldurdum'. Hakim de demiyor ki 'Ulan kaç para vergi verdin? Parayı nereden buldun?' Balkaner gidiyor Kapalı Çarşı'dan, BDDK'ya teslim etmek üzere 200-250 milyarlık b..tan mücevher satın alıyor. O saati de araya sokuyor. Biz de hakiki zannediyoruz! Ali Balkaner'i ve karısını tam 30 senedir tanırım. Şova meraklı, gösterişli bir kadındır Pelin Balkaner. Onda en az 30 milyon dolarlık mücevher vardır. Cannes'daki dairesinin değeri 4 milyon Euro. Yerini Uğur Dündar'a ben söyledim.

KAMUOYU BANA VIZ GELİR!
* Kamuoyu da sizin 'götürdüğünüzü' düşünmüştü zamanında. Niye size itibar göstersinler?
Kamuoyu bana vız gelir. Ben bu gücü buradan (eliyle kalbini göstererek) alıyorum. Sokağa çıktığımda herkes gelip elimi öpüyor. Herkes 'baba' diye bağırıyor. Herkes 'senin sayende ev aldım' diyor. Bunlar benim için yeterli. Benim için kimse kendini yakmıyor! 3.5 milyar dolar portföyüm, 560 bin müşterim var. Bir tanesi şikayetçi oldu mu? Ben hâlâ ayaktayım.

* Görüyorum evet, hiç oturmuyorsunuz! Yaşınız kaç?
72.

* Bu adrenalini neye borçlusunuz?
Vicdanıma ve namusuma... Eğer haklıysam ama.. Haksızsam kedi gibi bacağının dibinde otururum.

* 'İnsanları dolandıran banker' olarak anılmak mı daha çok acıtıyor insanı, haksızlığa uğramak mı?
İlki zor. O onur var ya, onur... Onurum uğruna 5 milyar dolarım gitti. Yoksa bu parayı kaybetmezdim.

* Kimseyi dolandırmadınız madem, niye yurtdışına gittiniz?
Dört oğlum da yurtdışında okuyor. Biz her cuma gider, pazar dönerdik. Yine dönmek üzere gittim. Beni eski bakanlardan Y.K. arkamdan hançerledi. Benim yanımda çalışıyordu o zaman. İsviçre'den, çocuklarımın yanından aradım onu. 'Turgut Bey'e söyle tasfiye edeceğiz' dedim. Telefonu kapatmış, şirkettekilere 'Patron kaçtı, dönmeyecek' demiş. Sonra Ankara'ya gidip bütün servetimi yurtdışına kaçırdığımı söylemiş. Niye biliyor musun? Yengesi 10 sene benimle birlikteydi. O... çocuğu benden intikam aldı. Bunu bile bile yanımda çalışıyordu. Karaktere bak adamdaki! Oysa ben her şeyi halk için yaptım. Bugün Vakıflar Bankası sayemde ayakta! Evren Paşa kapatıyordu bankayı; yıl 82. Bankanın yönetim kurulu başkanı, ihtilalin en güçlü generali Sıtkı Ulay yalvardı. O zamanın 250 milyon doları kadar tahvil anında emrinde! Sor Sami Erdem'e... O zaman genel müdür o p.....kti!

* Kastelli İmparatorluğu böyle mi çöktü?
Çökmedi! Hâlâ imparatorum. Yıkılmadım ben.

* Banker Kastelli şu anda ne yapıyor peki?
Para kazanıyor. Her ay 100 bin dolar masrafı var.

* Tamam da ne yapıyor?
Sana ne? Ne yapıyorsa yapıyor! Gayri meşru değil, meşru iş yapıyor. Borsayla, dövizle, altınla oynuyor.

* Tefecilik yaptığınız söyleniyor!
Katiyen! Hayatımda tefecilik yapmadım, yapmam da. Yapsam kendi paramla yapabilirim de. Şimdi bankaya gitsen yüzde kaç faizle para alırsın? 6-7. Ben de sana yüzde 6-7'yle satarsam bu tefecilik midir?

* Değil midir?
O zaman banka da tefecidir! Benim dediğim şey köprü finanstır. Ama ben bunu yapmıyorum, yanlış anlama. Ha, yapabilsem factoring şirketi alır yaparım. Factoring şirketi kurmama bile müsaade etmiyorlar. Bu nasıl hukuk devleti, bu nasıl adalet?

* Nedir şu anda yaptığınız iş tam olarak?
Ben özel bir adamım. Organizasyon yaparım.

* Ne organizasyonu?
Para satış, borsa oyuncularına organizasyon, altın oyuncularına organizasyon... Yurtdışı köprü finans kredilerinde aracılık... Ben para imparatoruyum!

ŞİRİN SEVER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 'Urla'daki kangren temizlendi'
 Cinayetten trilyonluk otobüs yolsuzluğu çıktı
 Haslet'in ikinci doğum günü
 Ödülü, eceli oldu
 'Pistte kayalım demişti'
 Ayna, söyle bana!
 Annesini kanalda boğdu
 Felce karşı kök hücre umudu
 'Dudağımdan öptü'
 15 yaşındaki kıza fuhuş tuzağı
 Üç liseli barakada yandı
 Kumkapı'da esrarengiz ölüm
 İyi ki doğdun
 Dikkat! İstanbul'da bu yollar onarımda
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Çocukken Kerkük'ten nasıl kaçırıldım?.. (2)
Kerkük'te...
MEHMET BARLAS
Sosyal demokrasi, Anti-Amerikanizm midir?
Düşünce...
HINCAL ULUÇ
Yıldızların Altında harika gece..
Yani birbiri ardına...
EMRE AKÖZ
Anelka ve sistem
F.Bahçe'nin yeni transferi Anelka...
SAVAŞ AY
Kaymakam eşini kahreden şüphe: Eşim öldürülmüş...
REFİK DURBAŞ
'Vatandaş Türkçe konuş'
Osman Bey sabah saat 7'de Casio...
Hagi'ye sansür
Hagi'ye sansür
Her maç öncesi basın toplantısı yapan Hagi, yönetimle yaşadığı...
'Yemez'lerin işi zor
'Yemez'lerin işi zor
Galatasaray'ın 5 maçtır gol yemeyen defansı, son 6 resmi maçta 18 gol...
Fransa Meclis Başkanı: AB referandumu bizde gelenek
Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, Türkiye'nin AB...
Kaboğlu 'Azınlık Raporu' için savunma vermeyi reddetti
Tartışmalı raporu kaleme alan Prof. Baskın Oran, savcıya iki saat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu