kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KİTABIMIN ADI FİL-İNTA!....   Çilek,fazla kilolarına takınca sıkı bir diyet ve sporla onlarca kilo vermeyi başarmış. Şimdi de obezitenin kitabını yazıyor. Kitabın ismi Fil-İnta! Yani Ben bir filim- Ben bir filintayım!
Barbie'nin mobilyası İnegöl'den
500 bin gence oda yaptık

Barbie'nin mobilyası İnegöl'den


Genç odalarıyla ünlenen Çilek Mobilya, ABD'li oyuncak devi Matel'den Barbie'nin 29 ülkedeki mobilya lisansörlüğünü aldı. Şirket, şimdi dünyaya tasarımı İnegöl'de yapılan Barbie çocuk odaları ihraç edecek.

İnegöl! Bursa'nın en tanınmış ilçesi. Dediklerine göre bu ilçede doğanlar ya köfteci ya da mobilyacı olurlarmış. Tıpkı Çilek kardeşler gibi. Aslında onların hikayesi biraz farklı. Ne de olsa kardeşlerden Mustafa Çilek aslında ODTÜ'den mezun bir inşaat mühendisi. Kurban Bayramı'nın son gününe rastlayan Misafir Odası'nın bu haftaki konuğu Muharrem Çilek ise Ankara Kara Harp Okulu'ndan mezun ama şimdi malulen emekli bir üsteğmen! Baba mesleği esnaflığı, ilkokuldan mezun olur olmaz iş edinen tek kardeş ise Muzaffer Çilek. Çilek Mobilya'dan önce üç kardeşin bir araya gelerek kurduğu 3M Mobilya şirketi de ayrı ayrı mekanlarda mobilya üreten kardeşlerin ilk ortak projesi. 'İşte Çilek genç odası bu demek! Burada bizim sözümüz geçeçek!" diyerek reklamını yapan Çilek Genç Odası'nın mucidi kardeşlerden Muharrem Çilek'le bu yıl 31'incisi düzenlenen Paris Mobilya Fuarı'nda (Salon Du Meuble De Paris) bir araya geldik.

60 ÜlKEYE İHRACAT
45 ülkeden 1100 firmanın katıldığı ve 40 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin edilen fuarda Çilek Mobilya farklı bir ürün grubuyla dünyanın karşısına çıktı. Matel'den Barbie'nin dünyadaki tek mobilya lisansörü ünvanını alan ve tasarımını İnegöl'de yaptıkları ilk Barbie koleksiyonunu görücüye Paris'te çıkaran Çilek Mobilya'da heyecan büyük. 1995 yılında kurdukları Çilek Mobilya, belki o tarihten beri sadece Türkiye'deki değil, 60 ülkedeki gençlere de genç odası satmayı başarmıştı ama Barbie heyecanı bir başkaydı. Çünkü 29 ülkede Barbie mobilyalarının üretim ve satış hakkı bir Türk şirketinde, yani Çilek'te. Muzaffer Çilek'le fuar alanında şöyle küçük bir tur atıyoruz ve yan standlarda Avrupalı rakipleriyle karşılaşıyoruz. Hepsi de Çilek'i ismiyle gayet iyi tanıyor. Rakiplerin, Barbie'yi kıskanç bakışlarla süzüşüne ve Çilek Genç Odası'ndan sonra şimdi de Barbie mobilyalarıyla pazar paylarının biraz daha eriyeceğinin endişesini taşıyan bakışlarına işte bu fuarda tanık oldum...

* Yılda ne kadar mobilya üretiyorsunuz? Biz genç odası takımı olarak söylersek, yılda 100 bin takıma yaklaşıyoruz. Ürettiğimizin yüzde 25'ini de ihraç ediyoruz.

* Barbie'nin dünyadaki tek mobilya lisansörü siz oldunuz. Kaç ülkeden söz ediyoruz burada? Barbie'nin sahibi ABD'li Matel'le bir lisans anlaşması yaptık ve Türkiye ile birlikte 29 ülkedeki Barbie odasının haklarını aldık. Matel'e cirodan pay vereceğiz.

* 29 ülke arasında duydum ki Fransa, Almanya, Avusturya, Rusya, İspanya ya da İsviçre var ama İtalya yok. Nedenini açıklar mısınız? İtalya'da çok fazla mobilya üreticisi olduğunun farkındayız. Tabii ki oraya Barbie mobilyaları satabiliriz. Ama onların da başka ülkeler için bir arayışta olmasını açıkçası istemedik. Eğer çok meraklısı çıkarsa, haklarını kendi ülkesi için alsın ve orada üretip, satsın dedik. Yani bizim Avrupa'daki gelişmemizi engellemelerini istemediğimizden İtalya'yı İtalyanlar'a bırakmak gibi bir strateji izledik.

İNGİLTERE ZOR PAZAR!
* İngiltere'yi niye almadınız?
Çünkü Matel, Avrupa'yı bir kefeye koymuş, İngiltere için ekstra isteklerde bulunuyordu. Daha yüksek taahhütler istiyorlar. Bir diğer sebebi de İngilizler, hala modern görünümlü olmayan mobilya kullanıyorlar. Zaten moderne ikna etmek zorken, bir de Barbie'ye ikna etmenin iki katı zor olacağını düşündük ve o pazarı şimdilik düşünmedik. Kendimizi de bir çeşit sınamak istiyoruz aslında. aslında. Diğer aldığımız ülkelerde göstereceğimiz başarının ardından İngiltere pazarına girebiliriz.

* Çilek içinde bir tasarım grubu oturdu ve Barbie için mobilya tasarladı. Yani bu tasarımlar tamamen size ait ve sonra bunları Matel'in onayına mı sundunuz?
Evet, tasarım bize ait. Biz modelleri tasarladık, Matel de olur verdi. Üretime öyle geçtik. İlk yaptığımız modele biraz karıştılar. Biz daha sade bir model yapmıştık. Matel, ilk mobilya modelinin daha gösterişli, pembeleri daha çok olmasını istedi, biraz değişiklik yaptık ve üretime geçtik. Aslında çok pembe oldu bu model. Benim küçük kızım çok sever süslü püslü şeyleri ama ona bile bu çok pembe geldi ama sanıyorum ki Barbie tutkunu kızlar bayılacak. Başka serilerimiz de var. Daha ekonomik, daha az süslü Barbie modelleri de oluşturduk.

* En çok başarılı olduğunuz ülke neresi? Bana göre İsviçre. Bu ülkede mağazacılar da tüketiciler de çok seçici. Avrupa'nın standartlarının üzerinde ürünler alıyorlar ve bunlar da bizim mobilyalarımız olmaya başladı. İsviçre'nin en büyük mobilya zinciri Mobel Pister'in 56 mağazasında Çilek ürünleri satılıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Türkiye'de domates, kabak ve patlıcanda hormon var'
 Avrupalılar'ın değişen tüketim alışkanlığı dev zincirleri...
 'Küçük aracı kurumlar yaşama şansını yitirir'
 Aytemiz iki depolama tesisi yatırımı yapacak
 'Bilimsel' Teşvik
 Virüs, PC'den sonra şimdi de cep'e girdi!
 İSKİ'den kaçak suya taviz yok!
 Şener: Medya sahipliğini görüşmedik
 İhracatta hedef Çin ve Hindistan
 Karapara ile mücadele için ihbar şart
YAVUZ SEMERCİ
Ciner: Doğan ile teke tek tartışmaya hazırım
Basın...
ALİ SAYDAM
Bu yarışma reyting alır ya Tuncay Özilhan?
Önce işi...
MUHARREM SARIKAYA
Hasır minderi de ihraç edilince..
Anadolu'daki köy...
Kaçırdığı kızla genci dayısı saklıyor
Kendisini terk eden kız arkadaşı Z.S.I.'yı silah zoruyla kaçıran genç...
Katliamın ardından kumar borcu çıktı
Bayram ziyaretinden dönüşünde dört çocuğuyla annesini öldüren İbrahim...
Köprünün bir ayağı çukurda
Köprünün bir ayağı çukurda
Boğaziçi Köprüsü'nün geçen yıl kopanla birlikte 20 halatı yenilendi.
Katliamın perde arkası
Katliamın perde arkası
Sarıyer katliamının kurbanı Çınar ailesi, Sivas'ın yoksul bir...
IMKB
E: 26.918 D:% 0,39
DOLAR
S: 1,345 D:% 0,000
EURO
S: D:%
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu