kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Katliamın perde arkası
Geriye resimler kaldı
Tablacılık Mesleği Nedir?

Katliamın perde arkası

Sarıyer katliamının kurbanı Çınar ailesi, Sivas'ın yoksul bir köyünden çıkıp, İstanbul'da çocuk kabanı satarak zengin oldu. Kazandıklarını da inşaata yatırdı Zamanla esnafın borç kapısı haline geldiler. Hayatlarına mal olacak hatayı ise komşuları Hamza Karadeniz'e borç vermekle yaptılar. Karadeniz'in farklı bir 'ödeme planı' vardı Karadeniz ve arkadaşları 7 'Çınar'ı katlettiler. Sonra da kasadaki çekleri bozdurdular. Bu onların sonu oldu. Hamza namluyu bu defa kendi kafasına dayadı.

Anadolu'da seyyar arabalarla giyim eşyası satanlara meslekleri sorulduğunda 'tablacı' deniyordu ya da 'pazarcı'... Kamuoyunda 'Sarıyer Katliamı' olarak bilinen cinayetin kurbanı Şamil ve Satı Çınar çifti, İstanbul'a gelirken hemşehrilerinin izini sürüp, Cumhuriyet Mahallesi'ne yerleşti. Bir dönem kelepir fiyata parsel parsel satılan Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi'ne yerleştiler. Baba Şamil Çınar bir otelin güvenliğinde çalışırken, çocukları pazarlarda tablacılık yapıyordu. Şamil Çınar'ın 'kıt kanaat' geçindirdiği ailesinin bütçesi, oğulları Yılmaz Özcan ve Müşar Çınar'ın pazarcılıktan gelen hatırı sayılır kazancıyla kısa zamanda şaha kalktı.

TEKSTİLDEN İNŞAATA
Yılmaz Çınar işleri büyütüp Sultanhamam'da tekstil işini kurmaya karar verdiğinde, Anadolu'daki tekstil mağazalarına fason üretimden aldıkları çocuk giyim eşyaları satmaya başladılar. Bir de kooperatife üye olup Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evlerini yaptılar. Üç kardeş kazançlarını inşaat işlerine yönlendirmeye karar vermiş, başka yatırımcılarla ortak müteahhitlik yapıp arsa üzerine daire yapıp satmaya başlamışlardı. Yılmaz Çınar'ın son projesi, 42 dairelik bir inşaatın müteahhitliğiydi.

BORÇ KAPISI OLDULAR
Çınarlar'ın çok para kazandıklarını herkes biliyordu. Eminönü esnafı içinde nakit sıkıntısına düşen Yılmaz Çınar'a gelir olmuştu artık. Faizle borç veriyorlardı ama büyük tefeciler gibi acımasız bir faiz tuzağı kurmuyorlardı Sadece tahsilatta sorun yaşamayacağını düşündükleri esnafa borç veriyorlardı. Ama sakınan göze çöp batar misali, borç verdikleri onca insandan birisi azrailleri oldu. Hamza Karadeniz, Çınarlar'ın şirketlerinde kapı komşularıydı. Çınarlar, Karadeniz'e önce küçük miktarlarda çek karşılığı nakit para verdiler. Karadeniz'in borcu 460 milyar lirayı bulduğundaysa bunalıma giren ve eşi hamile olan Karadeniz'in, borçtan kurtulması imkansız hale çoktan gelmişti. Çek-senet tahsilatı ve adam yaralamaktan sabıkalı arkadaşı Metin Taniş ve ağabeyi Ertekin Taniş'e giderek hem borç batağından kurtulmak hem de Çınar ailesininin 7 trilyonluk servetine sahip olmak için sinsice bir plan kurdu.

SUSTURUCUYA 'KALİTE' TESTİ
Mehmet Salih Erdem Adana'daki adamları aracılığıyla, çoğunlukla Suriye üzerinden dağıtılan 7.65 çapında susturucu takılabilen iki silahı, 10 bin dolar karşılığında Diyarbakır'dan getirme işini aldı. Erdem ve Hamza Karadeniz Bolu'da buluşarak ıssız bir yol kenarında silahların 'kalitesi'ni test ettiler. Hamza Karadeniz, Yılmaz Çınar'a"Borcunu ödeyeceğim, gel" diyerek otoparkta randevu verince, Yılmaz Çınar aralarındaki gerginlik nedeniyle iki kardeşini de yanına alıp otoparka gitti. Karadeniz, Çınar kardeşlerden çeklerini istedi, itiraz gelince Taniş ve adamları Çınar kardeşleri dövüp çeklerin ve nakit paranın saklı olduğu yeri öğrendi. Daha sonra da, susturucu takılı silahlarla otoparkta üç kardeşi başlarından vururak öldürdüler. Otoparktaki kan izleri silindi, üç kardeşin cesedi kan sızmasın diye çöp torbalarına sarılarak kendilerine ait araçlarının bagajına kondu ve Florya yakınlarında yol kenarına terk edildi.

KATİL MİSAFİRLİĞE GELDİ

Karadeniz ve Taniş kardeşler kasayı almak üzere Cumhuriyet Mahallesi'ndeki eve gidip kapıyı çaldığında kapıyı anne Satı Çınar açtı. Karadeniz, "Yılmazlarla burada buluşacaktık" deyince Şamil Çınar, "Bekleyin gelirler" dedi. Satı Çınar konuklara çay ikram ederken, Metin Taniş l susturucu taktığı silahıyla önce Şamil sonra Satı Çınar ardından da kızları Derya Çınar'ı kurşun yağmuruna tuttu. Hamza Karadeniz evdeki kasayı ararken, üst katta uyuyan 3 yaşındaki Eren'i görünce 'Beni tanıyor' diyerek onun da ölüm emrini verdi. Metin Tanış daha sonra 3 yaşındaki Eren'i Hamza Karadeniz'in öldürdüğünü söyleyecekti ama polise göre Eren'i kimin öldürdüğü sorusu bu ifadeye rağmen muamma olarak kaldı. İddiaya göre Taniş cezaevinde çocuk öldürmüş bir zanlı olarak tanınmak istemiyordu.

POLİSE SUS EMRİ
Karadeniz ve Taniş kardeşler kasayı birlikte arabaya taşıdı. Kasa otoparkta açıldı. İçinden Karadeniz'e ait yaklaşık 460 milyar değerindeki çekler ile 40 bin dolar, 5 milyar lira, 30 cumhuriyet altını, 1 külçe altın 110 milyar lira değerinde müşteri çeki çıktı. Minik Eren'in babasının çilingirle açtırdığı kapının ardındanki dehşet, Türkiye'yi şoka soktu. Polis olay yerine geldiğinde, ilk anda sızan 'katliamda susturucu kullanıldı' haberi nedeniyle polise 'sus' emri verildi. Evdeki kasa yoktu. Polis parmak izlerini aldıktan sonra ve kayıp kasa nedeniyle Çınar ailesinin iş hayatı ile telefon kayıtlarını mercek altına aldı.

CENAZELERİNE GİTTİ

Çetenin, kasada olduğunu sandığı trilyonlar kasadan çıkmamıştı. Susturucu takılı silahları denize atıp, kasadan çıkanları bölüşmeye koyuldular. Polis Hamza Karadeniz'in ilk ifadesini sözlü olarak ertesi gün işyerinde almıştı. Çınar ailesine borçlu isimler arasında Karadeniz'in isminin de yer aldığı öğrenilmişti. Kısa süre sonra serbest bıraktığı Karadeniz'i takibe alan polis, beklediği delile çok geçmeden ulaşacaktı. Kendi çekleri dışında kasadan çıkan 110 milyar liralık çekleri alıp İranlı 'Mohammed' isimli bir tefeciye koşan Karadeniz' bu tefeci aracılığıyla başka bir tefeciye, onun aracılığıyla da Mecidiyeköy'de ihracaat işleriyle uğraşan başka bir tefeciye gitti. 110 milyarlık çek karşılığında Karadeniz'in hesabına 60 milyar lira aktarıldı. Karadeniz bu arada şüphe çekmemek için Şamil, Satı, Derya Çınar ve Eren Yılanlıdağ'ın cenaze törenine de katıldı. Soruşturmayı derinleştiren polis, katliamın tek planlayıcısı olmadığını düşünüp, Karadeniz'i "bilgisine başvurmak" üzere şubeye davet etti. Hamza Karadeniz çok geçmeden, çekleri bozdururken hata yaptığını anladı. Çınar ailesinin müşteri çeklerini bozdurmuştu. Takip edildiğinden habersiz olan Karadeniz Metin Taniş'e gidip, "Müşteri çeklerini de nakite çevirdim. Beni yakalayacaklar. beni öldür" dedi. Taniş, Karadeniz'e "Kendi işini kendin bitir' diyerek bir silah verdi. Hamza Karadeniz, Silivri sahilinde arabasının içinde başından vurulmuş halde ölü bulunduğunda, intihar ettiği anlaşıldı. Polis intiharın ardından düğmeye basarak Karadeniz'in suç ortağı olan Metin Taniş ve Ertekin Taniş ile birlikte aralarında iki azeri otopark çalışanı ile Metin Taniş'in sevgilisinin de aralarında bulunduğu kişileri gözaltına aldı. Cinayet silahlarını temin eden Mehmet Salih Erdem ve adamlarıyla birlikte gözaltına alınanların sayısı 9'a yükseldi.

PARMAK İZLERİ BİRBİRİNİ TUTTU

Metin Taniş katliam zanlısı olarak gözaltına ilk alındığı 24 saat içinde, söylediği "Ben bu olayı basından öğrendim. Başka bir şey bilmiyorum. Parmak izim çıkarsa her şeyi kabul ederim"dedi. Katliam evindeki parmak izleri, Çınar kardeşlerin cesedinin çıktığı araçlardakine uyuyordu. Metin Taniş çaresiz her şeyi anlatmaya başladı: "Yılmaz, Müşar ve Özcan'ı Hamza Karadeniz otoparkta kafalarına kurşun sıkarak öldürdü. Ben de Şamil, Satı ve Derya Çınar'a sıktım. Hamza Karadeniz, 'Beni tanır' diyerek küçük çoçuğun kafasına iki el ateş etti."

Zülfikar Ali Aydın


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Köprünün bir ayağı çukurda
 Güneydoğu'nun ilk kadın fabrikatörü
 Sokak polisi geliyor
 Emniyet alarm verdi: Suç ve suçlu artıyor
 Diyarbakır'da çim hokeyi...
 Kan ilacımız kendi kanımızdan yapılacak
 Reklam Kurulu sağlık ürünlerine ceza yağdırdı
 'Mahir Amca'nın yeni marifetleri ortaya çıktı
 Bardakoğlu: Hac gençlerin işi
 Irak'ta Türk konvoyuna saldırı
 Yazarlar da futbolcular gibi pazarlanacak
 'Kurban kesimi bir kültürdür'
ERDAL ŞAFAK
Dubcek'in intikamı
Ukrayna'dan Sovyetler Birliği'nin...
İLKER SARIER
Gizli Faşizm-1
Bu yazı daha cafcaflı olsun diye...
UMUR TALU
Kalpler özelleşince...
Başbakan da hayıflanıyor;...
"İran'a askeri bir müdahale yanlış olur"
Devrik Şah Rıza Pehlevi'nin aynı adı taşıyan oğlu, son günlerde...
Bu da Kopenhag kriteri: Markette türban yasak!
Danimarka Yüksek Mahkemesi, başkent Kopenhag'da, başörtüsü takan...
İki kurban: 1-0
İki kurban: 1-0
Galatasaray, bayramın üçüncü gününde Bursa'yı; taraftar ise Petre'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu