kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yabancı sermayenin bu yıl gözdesi Türkiye

Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye'nin bu yıl yabancı sermaye için en çekici ülkeler arasında yer aldığını açıkladı. 2005'te gelişen piyasalara akacak 276 milyar dolar yabancı sermayenin önemli bir bölümünün Türkiye ve Brezilya'ya yöneleceği vurgulanıyor..

Dünyadaki finansal kuruluşları bünyesinde toplayan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 2005 yılında gelişen piyasalara akacak 276 milyar dolar yabancı sermayeden önemli bir bölümünün Türkiye ve Brezilya gibi yatırımcı güveninin arttığı ülkelere yöneleceğini bildirdi.

Yönetim kurulu başkanlığını aynı zamanda Alman yatırım bankası Deutsche Bank'ın da CEO'luğunu yürüten Josef Ackermann'ın yaptığı IIF'nin son gelişen piyasalar raporunda, 2002 yılında 125 milyar dolar, 2003 yılında ise 211 milyar dolar olan gelişen piyasalara giren sermayenin geçen yıl 279 milyar dolar ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedildi.

IIF raporuna göre 2005'te, geçen yıl gerçekleşmesine çok yaklaşarak 276 milyar dolarda kalacak olan bu rakam, global ekonomideki yavaşlamadan olumsuz etkilenecek.

Raporda, gelişmekte olan piyasalara toplam sermaye akışının gerileyeceği öngörülmesine rağmen, Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Avrupa ve Latin Amerika'nın toplamdan aldığı payın artacağı vurgulandı.

TÜRKİYE, BREZİYLA VE MEKSİKA


IIF'ya göre bu kapsamda 2005 yılında öne çıkan ülkeler Türkiye, Brezilya ve Meksika olacak.

IIF Yönetim Kurulu başkanı Josef Ackermann, geçen yılın son çeyreğinde gelişen piyasalara olan sermaye girişinin hızlandığını anlatarak, ''Doların zayıflamasıyla yatırımcılar başka yatırım olanaklarına yoğunlaşıyor. Bu durumda da gelişmekte olan piyasalar ön plana çıkıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Citibank Başkanı ve IIF Başkan Yardımcısı William Rhodes ise ''Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından hazine kağıtlarına, portföy yatırımlarına ve ticari banka kredilerine kadar her alanda gelişen piyasalara yönelen yabancı sermayede ciddi oranda artış gözlemliyoruz. Bu, Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerde makroekonomik göstergelerin düzelmesi ve yatırımcı güveninin artmasıyla doğrudan ilgili'' şeklinde konuştu.

IIF İşletme Direktörü Charles Dallara da gelişen piyasalarla ilgili değerlendirmesinde, şu ifadelere yer verdi: ''Her ne kadar gelişen piyasalara akan sermayede artış gözlemlense de iyimserliği bozabilecek bazı riskler mevcut. ABD'nin faizleri beklenenden hızlı artırması, paritelerle ilgili gelişmelerin dünya ekonomisini rahatsız edici hale gelmesi ve jeopolitik gerginliklerle yatırımcı güveninin azalması bunlar arasında.''

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BÜYÜME ORTALAMASI YÜZDE 5.4

60'tan fazla ülkede 320 üyesi bulunan IIF'nin raporuna göre, geçen yıl yüzde 6.3 olan gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyümesi, dünya ekonomisindeki beklenen yavaşlamayla 2005 yılında yüzde 5.4'e gerileyecek.

Gelişmekte olan ülkelere giren yabancı sermayenin alt dallarından doğrudan yatırımların 2003 yılında 91 milyar dolar, 2004 yılında ise 129.5 milyar dolar olduğu belirtilen IIF raporunda, 2005 için beklenen doğrudan yatırım miktarı 143 milyar dolara yükseliyor.

Raporda, Türkiye'nin bu alanda 2005'te yıllar sonra önemli bir paya ulaşacağı öngörüldü. Gelişen sermaye piyasalarına yabancı portföy yatırımlarının bu yıl 30 milyar doları geçmesi beklenen IIF raporunda, Türkiye ile birlikte Brezilya ve Meksika, ''makroekonomik göstergelerindeki iyileşme sonucu artan yatırımcı güveniyle en çekici ülkeler'' olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE'YE 7 MİLYAR DOLAR NET SERMAYE GİRİŞİ

Devlet tahvillerinde de Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlaması ve IMF destekli ekonomik programıyla ilgi odağı haline gelmesi beklenirken, uluslararası ticari banka kredilerinden geçen yıl 5.5 milyar dolarlık net sermaye girişi sağlayan Türkiye'nin bu rakamı 2005 yılında 7 milyar dolara yükselteceği tahmin ediliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Barbie'nin mobilyası İnegöl'den
 'Türkiye'de domates, kabak ve patlıcanda hormon var'
 Avrupalılar'ın değişen tüketim alışkanlığı dev zincirleri...
 'Küçük aracı kurumlar yaşama şansını yitirir'
 Aytemiz iki depolama tesisi yatırımı yapacak
 'Bilimsel' Teşvik
 Virüs, PC'den sonra şimdi de cep'e girdi!
 İSKİ'den kaçak suya taviz yok!
 Şener: Medya sahipliğini görüşmedik
 İhracatta hedef Çin ve Hindistan
 Karapara ile mücadele için ihbar şart
YAVUZ SEMERCİ
Ciner: Doğan ile teke tek tartışmaya hazırım
Basın...
ALİ SAYDAM
Bu yarışma reyting alır ya Tuncay Özilhan?
Önce işi...
MUHARREM SARIKAYA
Hasır minderi de ihraç edilince..
Anadolu'daki köy...
Kaçırdığı kızla genci dayısı saklıyor
Kendisini terk eden kız arkadaşı Z.S.I.'yı silah zoruyla kaçıran genç...
Katliamın ardından kumar borcu çıktı
Bayram ziyaretinden dönüşünde dört çocuğuyla annesini öldüren İbrahim...
Köprünün bir ayağı çukurda
Köprünün bir ayağı çukurda
Boğaziçi Köprüsü'nün geçen yıl kopanla birlikte 20 halatı yenilendi.
Katliamın perde arkası
Katliamın perde arkası
Sarıyer katliamının kurbanı Çınar ailesi, Sivas'ın yoksul bir...
IMKB
E: 26.918 D:% 0,39
DOLAR
S: 1,345 D:% 0,000
EURO
S: D:%
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu