kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şair şairi telif hakkı için mahkum ettirdi
Şair şairi telif hakkı için mahkum ettirdi
Kemal Özer de edebiyatçı

Şair şairi telif hakkı için mahkum ettirdi

Murathan Mungan, hazırladıkları antolojilerde şiirlerini izinsiz olarak yayınladıkları gerekçesiyle iki yayınevi ve aralarında kendisi gibi şair olan Kemal Özer'in de bulunduğu sorumlular aleyhine açtığı tazminat davalarını kazandı. Telif haklarının sıkı güvence altına alınması sebebiyle yayıncıları 'antoloji' korkusu sardı.

Telif haklarının, AB'ye uyum kapsamında, yasalarla sıkı güvence altına alınması nedeniyle yayıncıları "Antoloji" korkusu sardı. Şair ve yazar Murathan Mungan, şiirlerini kendisinden izinsiz ve herhangi bir anlaşma yapmadan, hazırladıkları antolojilerde yayınladıkları gerekçesiyle iki yayınevi ve aralarında kendisi gibi şair olan Kemal Özer'in de bulunduğu sorumluları aleyhine açtığı tazminat davalarını kazandı. Mungan, Doğa Basın Yayın Dağıtım ile kendisi de aynı zamanda şair olan şirket sorumlusu Kemal Özer'in kendisinden hiçbir izin almadan, 'Dünden Bugüne Türk Şiiri V' adıyla yayınladığı antolojide, kendisine ait eserlere de yer verdiğini ifade etti. Mungan ayrıca, Yayınevi ve Özer'in, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda belirtilen manevi ve mali haklarına tecavüzde bulunduklarını, bu durumun anlaşmalı yayınevleri açısından da haksız rekabet oluşturduğunu öne sürdü. Özer ve yayınevini diğer şair ve yazarların sırtından para kazanmakla suçlayan Mungan, 5 milyar lirası manevi 15 milyar lirası da maddi olmak üzere, toplam 20 milyar lira tazminat talebinde bulundu.

HÜKÜM VERİLDİ
Mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi tespitini, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 68. maddesinin gereğini ve meslek birliğinden gelen maddi tespiti de dikkate alan mahkeme, her bir şiir için 125 milyon lira ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 68. maddesi uyarınca üç katı olmak üzere 1 milyar 875 milyon lira maddi tazminata hükmetti.
Mahkeme, davalıları Mungan'a 500 milyon lira da manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

EMSAL OLUŞTURACAK
Mungan, aynı mahkemede aynı gerekçelerle "Aşk Şiirleri Antolojisi" adlı bir başka derlemede, şiirlerini izinsiz kullanmakla suçladığı Ayyıldız Basım Yayım Dağıtım ile sahibi Mehmet Ayyıldız'ı da izinsiz yayınladıkları üç şiiri için maddi-manevi tazminat ödemeye mahkum ettirdi. Mahkeme, üç şiir için 1 milyar 50 milyon lira maddi, 500 milyon lira da manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararlar Yargıtay'ca onanırsa, Mungan gibi, şiir ya da öyküleri yıllardır antolojilerde kullanılan yüzlerce şair ve yazar için emsal oluşturacak. Mungan, yayınevi yetkilileri Kemal Özer ve Songül Özkan hakkında da ceza davası açılması için suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Özer ve Özkan hakkında, "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71/son maddesi uyarınca iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50 milyar liradan 100 milyar liraya kadar para cezası istemiyle dava açtı.

'BİLMİYORDUK'
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Kemal Özer, dava konusu antolojinin "hiçbir emek harcanmadan hazırlandığı" iddiasına itiraz ederek; antolojinin, yaklaşık 800 yıllık dönemi kapsayan, 500 şairin 2 bin 500 şiirinin yer aldığı bir eser olduğunu söyledi. Özkan da yıllardır antoloji yayınladıklarını, derlemelerin telif gerektirdiğini bilmediklerini söyledi.

Atilla DİŞBUDAK / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kadının birinci zaafı annelik, ikincisi aşk
 Kırmadan eleştirin
 Her eve lazım
 Fasıl eşliğinde iftar
 Şükür ve sevgi ayı
 İstanbul kasımda daha "Naturel"
 Japon çiçeği Türkiye'de açacak
 Mozart'la Eminem'i küfür buluşturdu
GÜLSE BİRSEL
Sağ gözüm sağlığa sol gözüm varlığa!
Arada zarfların...
EMEL MÜFTÜOĞLU
Korkma korktukça sıra sana gelecek
Ne çok fobisi var...
AYŞE TÜTER
Ramazan sofrası
Sazande
1yemek kaşığı...
Ekranda herkes başarılı olamaz
Ekranda herkes başarılı olamaz
Ünlüler Çiftliği'nin güzel sunucusu Seray Sever, ekranda en çok...
Emrah'ı taklit pahalıya patladı
Emrah'ı taklit pahalıya patladı
Emrah'a olan benzerliğini kullanarak 'Emral' adıyla kaset çıkaran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.