kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anadolu'ya Avrupalı ve Uzakdoğulu akını var
Anadolu'ya Avrupalı ve Uzakdoğulu akını var
En çok buraları geziyorlar

Anadolu'ya Avrupalı ve Uzakdoğulu akını var

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, bu yılki turist akınından nasibini almaya başladı. Kültür turizmi ile hareketlenen bölgelere gelen turist sayısında, önceki yılın ilk altı ayına oranla yüzde 10 artış var. Anadolu, özellikle Avrupalı ve Uzakdoğulu turistin yeni gözdesi oldu.

Türkiye'ye gelen turist sayısı önceki sezona göre yüzde 43 oranında artış gösterirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de bundan nasibini almaya başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle kültür turizminin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ege ve Akdeniz sahilleri dolup taşarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısı da, önceki sezonun ilk altı ayına göre yüzde 10 dolayında bir artış gösterdi. Başta Urartular, Emeviler, Abbasiler, Huriler, Artuklular, Sasaniler olmak üzere birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ni en çok Avrupalı ve Uzakdoğulu turistler tercih ediyor. Bölge, son yıllarda dokuz ili kapsayan GAP'ın devreye girmesiyle, yerli turistlerin de büyük ilgisini çekerken, inanç turizmi açısından da ilgi odağı olmaya devam ediyor.

KÜLTÜR ZENGİNİYİZ
Merkezi Gaziantep'te bulunanTURSAB GAP Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cihat Gürüz, deniz, güneş ve kum turizminin satışının kolay olduğunu, önemli olan şeyin kültür turizminin satılması olduğunu belirterek, "Yanı başımızda yaşanan savaş ve krizlere rağmen, kültür turizminde yine de bir kıpırdanma var" dedi. Turizm, son yıllarda tüm dünya ülkelerinin üzerinde büyük önemle durduğu bir sektör. Ülkeler, turizme yaptıkları yatırımlarla hem gelişmişliklerine gelişmişlik katıyor hem de ülke ekonomilerine en büyük geliri bu sektörden sağlıyor. Turizm sektöründe her yıl milyarlarca dolarlık bir pasta yer alıyor. Her ülke bu pastadan daha fazla pay alabilmek için kıyasıya yarışıyor ve ülkelerinin tanıtımı için her türlü fırsatı değerlendiriyor. Yıllarca deniz, güneş ve kum turizmi ön plana çıkarken, şimdilerde "kültür turizmi" de adından sıkça söz ettirmeye başladı. Türkiye, tarihi geçmişi ve ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile kültür turizminin dünyadaki en önemli coğrafyasında bulunmasına rağmen, bu alanda yapılan yatırımların yeterli olmaması nedeniyle, istenilen gelir bir türlü elde edilemiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, deniz turizminden yararlanamıyor. Ancak, söz konusu bölgelerin; Urartular, Emeviler, Abbasiler, Hurriler, Artuklular, Sasaniler, Mitaniler, Hititler olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapması, bu bölgelerin kültür turizmi açısından önemini artırıyor. Söz konusu bölgelerin tarihi geçmişinin, Şanlıurfa'nın Göbekli Tepe Mevkii'nde yapılan kazılarda 11 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Bu da, bölgenin kültür turizmi zenginliğini en iyi şekilde ortaya koyuyor.

GAP HAREKET GETİRDİ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki her kent, ev sahipliği yaptığı medeniyet ve kültürlerin bıraktığı eserlerle adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Ayrıca bölgelerdeki Şanlıurfa, Mardin gibi kentler de, inanç turizmi açısından büyük önem taşıyor. Bu kentler, sahip oldukları cami, medrese, havra, kilise, kapalı çarşılar, hamam ve hanlar ile bazı peygamberlerin yaşadığı yolundaki rivayetler nedeniyle, inanç turizminde de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Ayrıca, GAP'ın devreye girmesiyle bölgede Akdeniz ve Ege sahillerini aratmayan görüntüler de yaşanıyor. Özellikle Şanlıurfa'da bulunan Atatürk Barajı Gölü, beşte ikisi Birecik Barajı Gölü suları altında kalan Halfeti ile Bozava ilçesinde bulunan Su Sporları Merkezi sıcakta serinlemek isteyenlerin mekanı olurken, Diyarbakır-Şanlıurfa arasında bulunan Karacadağ Kayak Merkezi de kaymak isteyenlerin uğrak yeri.

YATIRIMLAR ARTIRILMALI
TURSAB GAP Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cihat Gürüz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kültür turizmi potansiyelinin yeterince satılamadığını söyledi. Gürüz, bunun en önemli nedenlerinin başında Irak'ta yaşanan kriz ve savaşın önemli bir etkisi bulunduğunu belirterek, "Bu, Anadolu turizmine büyük darbe vurdu. İngiltere Başbakanı savaş döneminde çıkıp vatandaşlarına Türkiye'nin güvenli olmadığını söyledi. Kültür turizmini iyi tanıtımla bir aşamaya getirirsiniz. Bu alanda yatırım yapanlar üç - dört yıl kazanamıyor. Dolayısıyla, kaliteden ödün veriyor. Bunun için de, gelen turist ülkesine döndüğünde yenisini göndermiyor. Devletin kültür turizminde iyi tanıtım yapması gerekiyor" dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısında önceki yılın ilk altı ayına oranla yüzde 10 dolayında artış var. Geçen yılın ilk altı ayında söz konusu bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısı 750 bin dolayında gerçekleşirken, bu yılın ilk 6 ayında ise yüzde 10'luk bir artışla 825 bin olarak gerçekleşti. Yerli turistler bölgeye genelde düzenlenen turlarla gelirken, yabancı turistlerin Avrupa ve Uzakdoğu'dan olması dikkat çekiyor.

Ercan AKKAR - Hüseyin KAÇAR / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ebediyete giden yolda dünyevi bakım hizmeti
 Ne klasik ne dünya müziği 'This is Fahir's Music'
 'Sadece göbek atarak sabah programı olmaz'
 Nerede hata yaptınız?
 Üç boyutlu çerezlik
 Bu kitap kadınlara güzelliği vaat ediyor
 Antik kentte zeytinyağı üretilecek
 Xasiork geri çekildi
ESRA CEYHAN
Sesli kirlilik: Gürültü
Neler çekiyorum bilmiyorsunuz.
GÜLSE BİRSEL
Bodrum'un (yeni) sırları!
Sevgili okuyucum,...
AYŞE TÜTER
Meyveli tavuk göğsü
Unu tencereye koyun. Kısık ateşte...
REFİK DURBAŞ
Geçen Yaz Viyana'da
İlk kez gidilen bir şehirde gün...
Masa başındaki risk
Masa başındaki risk
Felçin habercisi olabilecek boyun, omurga, kol ve bacaktaki ağrılar...
Kendinizi yenileyin...
Kendinizi yenileyin...
Araştırmalara göre, kendisine özen gösteren bayanların daha mutlu ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.