kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Antik kentte zeytinyağı üretilecek
Antik kentte zeytinyağı üretilecek

Urla'da, 25 yıllık kazı çalışması sonucunda ortaya çıkarılan Klozomenai Antik Kenti'nin 2 bin 600 yıllık zeytinyağı işliği, yeniden faaliyete geçiriliyor. İşlikten elde edilen zeytinyağı, kışın yapılacak bir haftalık panayırla konuklara tanıtılacak.

Urla'da kazı çalışmaları 25 yıldır sürdürülen Klozomenai Antik Kenti'nin 2 bin 600 yıllık zeytinyağı işliği, yeniden faaliyete geçiriliyor. İşlikte kentin kurucuları olan İonlar döneminde olduğu gibi, insan gücüyle zeytinyağı üretimi yapılacak. İşliğin faaliyete geçeceği kış aylarında, bir haftalık panayır düzenlenerek konuklara 2 bin 600 yıllık teknikle üretilen zeytinyağıyla pişirilmiş yemekler ikram edilecek.

24 SAAT KESİNTİSİZ ÜRETİM YAPILACAK
Kentin Kazı Başkanı Prof. Dr. Güven Bakır, işliğin kurulacağı alanda yoğun bir çalışma başlattı. İşliğin 2 bin 600 yıl önceki doğal malzemelerle 70 metrekarelik alana birebir ölçülerde kurulacağını belirten Bakır, şu bilgileri verdi: "İşliğin etrafını ve üzerini 2 bin 600 yıl önce olduğu gibi geçici malzeme, kerpiç duvarlar ve sazlarla kapatarak, 24 saat kesintisiz zeytinyağı üretimi yapabileceğiz. Kerpiçlerin üretimine başladık, kıvamı tutturma aşamasındayız. İşliğimizi, sponsorumuz Komili ile birlikte, bu kış zeytinyağı hasadına yetiştirmeye çabalıyoruz. Türkiye'nin sistemli kazılarla bulunan en eski zeytinyağı işliğini hayata döndürmenin gururunu yaşamayı hedefliyoruz. Bunun için 20 kişilik ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz. İşliğimizi kurduktan sonra kazı alanında bir haftalık panayır düzenleyerek, bir kır lokantası kuracağız. Burada işliğin zeytinyağı ile hazırlanmış enginar ve taze fasulye gibi yiyecekler ve yerli şarap ikram edeceğiz."

İŞLİK SADECE İNSAN GÜCÜ İLE ÇALIŞACAK
Urla'da 2 bin 600 yıl önce yaşayan İonlar'a ait Klozomenai Kenti'nin, taş ve ahşap kullanılarak yapılacak zeytinyağı işliği, insan gücü ile çalışacak. Gelen ham zeytinler, işliğin bir köşesinde bulunan iki yuvarlak taşın bulunduğu küçük değirmene atılacak. Bir kişi, değirmendeki iki taşın dönmesini sağlayan mili çevirerek, zeytinleri ezecek ve hamur kıvamına getirecek. Daha sonra ezilerek yağ hücrelerinin patlaması sağlanan hamur kıvamındaki zeytin, kıl torbalara doldurulacak. Kıl torbalar içindeki ezilmiş zeytin, taş kuyunun yanında başka bir kişi tarafından preslenerek çıkan suyu kuyuya boşaltılacak. İçinde yağ da bulunan siyah renkteki su kuyuya boşaldıktan kısa bir süre sonra daha hafif olan yağ suyun yüzüne çıkarken, siyah renkli su dibe çökecek. Dibe çöken siyah renkli su yandaki diğer kuyuya geçerken, suyun üzerindeki zeytinyağı bir kepçe yardımıyla alınarak depolanacak.

PROJE YAKLAŞIK 100 BİN DOLARA MAL OLACAK
Kazı Başkanı Bakır, Klozomenai Kenti'nde 70 metrekare alan üzerine kurulacak zeytinyağı işliğinin 20'de bir oranında küçültülmüş maketini yaptırdı. Maketin birebir alana kurulacağını belirten Bakır, işliğin yaklaşık 100 bin dolara mal olacağını anlattı. Ayrıca, kazı alanının yan kısmındaki bağdan kış aylarında gelecek suyu kesmek için 100 metrelik bir duvar da öreceklerini belirten Bakır, tüm bu işlemler için 20 kişilik kazı ekibi dışında 15 işçinin görev yaptığını söyledi. İşliği Komili yağlarının sahibi Uni-Lever'in sponsorluğunda yapacaklarını belirten Bakır, ekibin masraflarını ise, Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı'nın karşıladığını söyledi. Urla'da 2 bin 600 yıl önce yaşayan İonlar'ın ilk yerleşim yeri olduğu bilinen Klozomenai Kenti'nde bugüne kadar zeytinyağı işliği, döküm ve demir atölyeleri bulunarak, kazıları yapıldı.

İlker ÇOBAN / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ebediyete giden yolda dünyevi bakım hizmeti
 Ne klasik ne dünya müziği 'This is Fahir's Music'
 'Sadece göbek atarak sabah programı olmaz'
 Nerede hata yaptınız?
 Üç boyutlu çerezlik
 Bu kitap kadınlara güzelliği vaat ediyor
 Anadolu'ya Avrupalı ve Uzakdoğulu akını var
 Xasiork geri çekildi
ESRA CEYHAN
Sesli kirlilik: Gürültü
Neler çekiyorum bilmiyorsunuz.
GÜLSE BİRSEL
Bodrum'un (yeni) sırları!
Sevgili okuyucum,...
AYŞE TÜTER
Meyveli tavuk göğsü
Unu tencereye koyun. Kısık ateşte...
REFİK DURBAŞ
Geçen Yaz Viyana'da
İlk kez gidilen bir şehirde gün...
Masa başındaki risk
Masa başındaki risk
Felçin habercisi olabilecek boyun, omurga, kol ve bacaktaki ağrılar...
Kendinizi yenileyin...
Kendinizi yenileyin...
Araştırmalara göre, kendisine özen gösteren bayanların daha mutlu ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.