kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bilgili öğrenci gelmiyor'
'Bilgili öğrenci gelmiyor'
Öğretmenler de dertli: Kalite düştü
Temel matematik kuralları bilinmiyor
Düşünceleriniz

'Bilgili öğrenci gelmiyor'

Meslek lisesi öğretmenleri de eğitimin kalitesinin düşüklüğünden şikayetçi. Öğretmenler katsayı uygulaması ile birlikte okullara 'amaçsız, bilgisiz ve tembel' öğrencilerin geldiğini söylüyor.

Meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin kalitesi bu okullar ile ilgili tartışmanın bir başka boyutunu oluşturuyor. Özellikle katsayı uygulamasına geçiş ile birlikte bu okulların öğrenci kalitesinde ciddi düşüş olduğu, bu okulların yöneticileri öğretmenleri tarafından da dile getiriliyor. Bu okullarda ilköğretim mezuniyet notu 5 olan öğrencilere rastlamak nerede ise olanaksız. Öğrencilerin yarısından fazlasının mezuniyet ortalaması 3 ile 4 arasında. Bu sonuçlar meslek liselerine giden öğrencilerin vasat bir ilköğretim başarısına sahip olduklarını gösteriyor. Meslek liseleri arasında ilköğretim diplomaları dikkate alındığında imam hatip lisesi öğrencilerinin diğerlerine oranla daha başarılı oldukları görülüyor. Bu liselerde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 36'sı 4 ile 5 arasında diploma notuna sahipler.

ÖĞRENCİ KALİTESİ DÜŞÜK
Öğretmenlerin yüzde 78'i meslek liselerinin en büyük sorunu olarak ne araç gereç ne de öğretmenlerinin yetersizliği görüyor. Onlara göre en büyük sorun öğrenci kalitesinin düşük olması. Öğretmenler özellikle katsayı uygulamasıyla imam hatip liseleri hariç meslek liselerinde başarılı öğrenciyi görmenin olanaksızlığına değiniyor. Amaçsız, bilgisiz ve temel matematik bilgilerini bile bilmeyen öğrencilerin bu okulları doldurduğuna dikkat çekiyorlar.

'DÜŞÜK KATSAYI YANLIŞ'
Meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 38.2'si de öğrencileri gibi verilen eğitimi hem mesleğe hem de üniversiteye hazırlama bakımından yetersiz buluyor. Öğrenci kalitesindeki düşüşün nedenini meslek lisesi mezunlarına üniversite giriş sınavında uygulanan düşük katsayı olarak açıklayan öğretmenler, uygulamanın haksızlık olduğunu dile getiriyorlar. Beyoğlu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni Gazi Saraç piyasanın ihtiyaç duyduğu elemanı yetiştiremediklerini anlatıyor. Saraç, "Öğrencinin kalitesizliğinin dışında teknolojiyi takip edememek en büyük sorun. Hiç yatırım yapılmayan bu liselere artık devletin yatırım yapması gerekiyor" diyor. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Fatih Kamil Bilgin ise sorunu şu sözlerle özetliyor: "ÖSS'de uygulanan sistem bizim öğrencilerin sadece işçi olarak kalacağı anlamına geliyor. Öğrencilerimiz sadece işçi olmak için buraya gelmiyor. Yüksek hedefleri olan öğrencilerde var. Kendi bölümlerinde önlerinin açılması gerekiyor. Motor bölümünden mezun olan niye makine mühendisi olamıyor? Katsayı uygulaması ile birlikte düşük notlu, hep öğretmenler kuruluyla geçmiş öğrenciler meslek liselerine gelmeye başladı. Aileler de 'üniversite okuyamaz bari meslek öğrensin' diye meslek liselerine yöneltince kalite düştü."

TOPLAMA BİLGİSAYAR
Şişli Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü Dizel Atölye Şefi Kemal Biricik ise iki yıl öncesine kadar 1945 model motorlar üzerinde ders işlediklerini belirtiyor: "Firmalarla görüştük ve onların garantiden çıkmış motorlarını tamir edip, eğitimde kullanmaya başladık. Ama elektronik motorların eğitimini veremiyoruz. Bu şartlarda piyasaya nasıl elaman yetiştireceğiz?" diye soruyor. Etiler Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Gömeç de Anadolu Lisesi oldukları için öğrenci kalitesinde çok fazla düşüş yaşanmadığını söylüyor. Ancak meslek liselerine daha fazla önem verilmesi, teknolojiyi takip edilebilir hale gelmeleri, çağın çok gerisinde kalan müfredatın yenilenmesi ile öğrenci kalitesinde bir yükselmenin sağlanabileceğine işaret ediyor.

'CEZALANDIRILIYORLAR'
Levent Kız Meslek Lisesi Müdürü Ümit Aydın da sorunu şöyle anlatıyor: "Üniversiteyi kazanamayacaklarını düşünüp, sadece meslek derslerine çalışıyorlar. Zaten öğrenciler ilköğretimden bilgi olarak çok eksik geliyorlar. Eskiden meslek liselerine sınavla girilirdi, şimdi sınav yok. Hiçbir yere giremeyen öğrencilerin rağbet ettiği yerler haline geldi. Katsayı da haksızlık yapılıyor. Neden elektrik bölümünü bitiren bir öğrenci elektrik mühendisliği bölümünü tercih ettiği için cezalandırılıyor? Bu çok yanlış bir uygulama."

Pervin KAPLAN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP: YÖK tasarısını sakın getirmeyin
 AKP'de YÖK ayrılığı
 İran'da, ordu ile hükümet kapıştı
 Başbakan, Brezilya ve Arjantin'i sordu
 Hükümet ekonomiyi masaya yatırdı
 Hükümeti uyardılar: Biz de yasaları çiğneriz
 Meclis'te cübbeli eylem
 YÖK’te karar Meclis’in
 Gerilim artıyor
MUHARREM SARIKAYA
Sezer veto ederse, askıya alınacak
ANKARA'da işadamından...
YAVUZ DONAT
İktidar gemisi dalgalı
Doğu Anadolu'yu da dolaştık, Batı...
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 atv 19.00
"Ali Kırca ile..."
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 17.45
"Passaparola"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 18.30
"Üvey Baba"
Eskimeyen dostlar
Onlar Robert Kolej 1951 mezunları. Okul bittikten tam 40 yıl sonra...
Bundan daha güzel bir hediye olurmu?
Pazar günü kutlanan Anneler Günü, İzmirli Fikriye Aydur için ayrı bir...
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Eurovision Şarkı Yarışması için İstanbul'da bulunan Yunanistan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.