kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
İnternet'te sörf'ün temel kuralları
İnternet'te sörf'ün temel kuralları


Bu hafta, internet kullanıcılarının sörf yaparken aklınızda oluşabilecek soru işaretlerini ve en çok kullanılan internet tarayıcısı olan Internet Explorer'in kullanım detaylarına değineceğiz. Bilgisayarınızın masaüstünde duran logosunun sizi korkutmasına asla izin vermeyin. Kullandığınız işletim sistemi Windows tabanlı ise beraberinde kurulu gelen Internet Explorer sörf yapabilmeniz için kullanışlı ve kolay bir seçim olacaktır. En son versiyonu 6.0'ın çıkmasıyla beraberinde yeni özellikler ve kullanımı kolaylaştırıcı birçok unsur bulunmaktadır.



EN ÇOK GİRDİĞİNİZ SİTELERE HIZLI ULAŞIN
İNTERNET üzerinde en çok ziyaret ettiğiniz veya sıkça kullandığınız siteleri sık kullanılanlar bölümüne ekleyerek bir tıklama ile istediğiniz adrese çok kısa bir süre içerisinde erişebilirsiniz. Bunun için hemen erişmek istediğiniz sitedeyken veya herhangi bir sayfa içerisinde, "Sık Kullanılanlar" menüsünden "Sık Kullanılanlara Ekle" seçeneğine tıklayarak, istenilen bilgileri girin ve sitenizi ekleyin. Tekrar istediğiniz zaman ulaşmak için ise gene aynı menüden kaydettiğiniz sıraya göre dizili olarak web sitelerine ulaşabilirsiniz. Başka bir ulaşım, yolu ise favori veya en çok ziyaret ettiğiniz adresi, başlangıç sayfası yaparak ulaşmanız. Örneğin; e-postalarınıza bakmak için sık girdiğiniz web sayfanızı açılış sayfası yapabilirsiniz.

ARKANIZDA İZ BIRAKMAYIN!
GİRMİŞ olduğunuz web sayfalarının aynı bilgisayarı kullandığınız kişiler tarafından ulaşılmasını istemiyorsanız, internet tarayıcınızda kaydedilen geçmişte ziyaret edilen sayfaları silmeniz gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk önce Araçlar' dan "Internet Seçenekleri" menüsü açıldıktan sonra, geçmiş zamanda ziyaret ettiğiniz sayfaları hafızadan silebilirsiniz. Bu işlemin otomatik olarak yapılmasını, yani ziyaret ettiğiniz bütün web sayfalarının kaydının tutulmamasını istiyorsanız, gene Araçlar > Internet Seçenekleri menüsünden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

TARAYICINIZI ÖZELLEŞTİRİN
GİRMİŞ olduğunuz adresteki web sayfasındaki karakterleri okumakta güçlük çekiyor veya istediğiniz boyutlarda görüntülenmesini istiyorsanız tek yapmanız gereken "Görünüm" menüsünden "Metin boyutu" seçeneğindeki özelliklerden herhangi birini seçebilirsiniz. Sayfadaki metin boyutları haricinde, web sitelerine kısa yoldan ulaşabileceğiniz diğer bir özellik ise "Bağlantılar" seçeneği. Araç çubuğunuzda belli başlı web sitelerine erişebileceğiniz linklerin bulunduğu adreslere de kısa yoldan erişebilmeniz mümkün.

KISAYOL TUŞLARI
EĞER, metinsel içeriği fazla veya karmaşık şekilde tasarlanan bir web sayfası içerisinde kaybolduysanız, yolunuzu bulmanın çok kolay bir yolu var. "Düzen" menüsünden "Ara" seçeneğini tıkladıktan sonra, sayfada içeriğinin geçtiği bir metni yazın ve ara tuşuna basın. Eğer o metin sayfa içerisinde yer alıyorsa, karşınıza gelecektir. Aynı işlemi "Ctrl + F" tuşlarına basarakda gerçekleştirebilirsiniz.

-Geri: İçerisinde bulunduğunuz sayfa içerisinde birkaç link'e tıkladıktan sonra tekrar eski bulunduğunuz sayfaya geri dönmek için bu butonu kullanabilirsiniz.
-İleri: Back tuşu ile geri döndüğünüz sayfa içerisinde ileri gitmenizi sağlar. Bastığınız andan itibaren geri döndükten sonraki sayfaya gidersiniz.
-Dur: Açılmakta olan sayfanın yüklenme işlemini durdurur. Yenile: O an açık bulunan sayfayı yenilemek için kullanabilirsiniz.
-Giriş: Intenet Explorer' daki açılış sayfanıza hızlı bir şekilde ulaşmak için kullanabilirsiniz.
-Ara: Internet üzerinde aramak istediğiniz herhangi bir bilgiye kısa bir yoldan ulaşmak istiyorsanız, Search butonuna bastıktan sonra sayfanızın sol tarafında çıkacak olan arama penceresinde aramak istediğiniz bilgiyi girin ve search tuşuna basın. Karşınıza çıkacak sonuçlar arasından istediğiniz bilgiyi seçebilirsiniz.
-Sık kullanılanlar: Daha önceden sık kullanılanlar bölümüne eklediğiniz herhangi bir siteye kısa yoldan erişmek istiyorsanız, Favorites' butonuna bastıktan sonra çıkacak olan siteler arasından erişmek istediğiniz olan adresi tıklayabilirsiniz.
-Ortam: WindowsMedia.com daki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bu linki takip ederek güncel konuları takip edebilirsiniz.
-Geçmiş: Ziyaret ettiğiniz web sayfalarına kısa yoldan ulaşmak için kullanabilirsiniz. Sayfalar bilgisayarınıza kayıt edildiği için internette olmasanız bile çevrimdışı olarak sayfaları görüntüleyebilirsiniz.
-Posta: Internet Explorer için belirttiğiniz e posta programına kısa yoldan erişebilir, web sayfasını e posta aracılığıyla başkasına yollayabilirsiniz veya yeni bir e posta oluşturabilirsiniz.
-Yazdır: İçerisinde bulunduğunuz web sayfasını kağıda çıktı almak için kullanabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan dialog penceresinden ayarları yaptıktan sonra işlem gerçekleşecektir.
-Düzen: Web sayfalarının kaynak kodlarına erişmek için kullanabilirsiniz.
 

ERDEM GÜNAY
Bir berber bir emlakçıya bir gün...
Her hafta ON gazetesinde, yeni...


TİMUR SIRT
Kişiselleştiremediklerinizden daha kişisel bir konu
Haftalık bir yayınla uğraşıyorsanız günün...


İSMAİL HAKKI POLAT
Yeni medyanın 'öznel' tarihi
Geçen dönem Bilkent Üniversitesi'ndeki bir...


ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -1
Bilim adamları yakın zamana dek sadece...


Köpeğiniz ne düşünüyor acaba?
"Boby gel oğlum. Her gördüğün direği sulamak zorunda mısın?...
Sığır hırsızlarını yakacağım!
SCO Başkanı Darl McBride şirketine ait olduğunu iddia ettiği...
Haberi cepten takip et
E Shubuo'nun güvenilir kaynaklardan oluşan haber paketleriyle...
Parayı veren "spam"ı yollasın
E-postalara sembolik bir ücretle elektronik pul yapıştırma fikri...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.