kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
Sığır hırsızlarını yakacağım!
   
  Sığır hırsızlarını yakacağım! 
  Tartışmanın Kısa Özeti 
  Değirmenin Suyu Nerden? 

Sığır hırsızlarını yakacağım!


SCO Başkanı Darl McBride şirketine ait olduğunu iddia ettiği Unix yazılımını lisanssız kullananları sığır hırsızlarına benzetti. Microsoft'un SCO'ya 100 milyon dolar maddi yardımda bulunduğu söylentisi ise ortalığı iyice karıştırdı.

ABD'li yazılım şirketi SCO'nun kendisine ait olduğunu iddia ettiği Unix işletim sistemi için giriştiği hukuk mücadelesi her geçen gün biraz daha ilgi çekici hale geliyor. Konuyu takip etmemiş olanlar için kısa bir özet yapalım: SCO geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Linux'un en büyük destekçisi olan teknoloji devi IBM hakkında 3 milyar dolarlık tazminat istemiyle dava açtı. Davanın gerekçesi IBM'in şirketlere satışını yaptığı sunucular üzerinde lisans hakları SCO'ya ait olan Unix işletim sistemi bulunmaktaydı. IBM kullandığı Unix yazılımının Linux Kernel'i (çekirdeği) ile geliştirildiğini ve Linux'un kaynak kodu açık bir program olduğu için kimseye ait olmadığını belirterek iddiaları geri çevirdi.

Gelin çıkın işin içinden!
Ancak SCO Başkanı Darl McBride yapısal olarak Unix'e çok benzeyen Linux'un da aslında kendi yazılımı olan Unix'den kopyalanarak geliştirildiğini ileri sürerek olayı tamamen farklı bir boyuta taşıdı. McBride bu sözleriyle aslında herkesin ücretsiz olarak alıp kullanabileceği, hatta üzerinde özgürce değişiklikler yapabileceği Linux yazılımının da paralı olmasını savunuyordu. Bu görüş başta Linux Cemiyeti olmak üzere tüm teknoloji dünyasında tepkiyle karşılandı. Tartışmaya sonradan katılan Novell ise Unix'i 60'lı yıllarda AT&T'den satın aldığını sonra SCO'ya sattığını ancak kullanma hakkının hala saklı olduğunu belirterek olayı iyice karıştırdı.

Dava furyası başladı
SCO Başkanı ve avukatları IBM'i lisans ihlali yüzünden mahkemeye verdikten sonra dünya üzerinde bulunan binlerce Unix kullanıcısına yönelerek kısa süre içerisinde kendilerine lisans ödemesi yapmalarını, aksi halde onların da mahkemeye verilecekleri tehdidini savurdu. Sektörde SCO'nun bu çıkışı tepki almaktan öte pek fazla etkili olmadı. Herkes IBM'in kısa sürede Unix konusunda haklılığını kanıtlayıp olayı kapatacağını düşünmekteydi. Sonuç pek öyle olmadı. SCO, IBM'in ardından ABD'nin en büyük online oto yedek parçacısı olan AutoZone hakında da dava açtığını duyurdu. Haber gündeme bomba gibi düştü. Ancak hızını alamayan SCO Başkanı McBride bu açıklamanın hemen ardından dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan DaimlerChrysler'i de lisans ihlali gerekçesiyle dava ettiğini duyurdu. Olay yavaş yavaş ama emin adımlarla çığırından çıkmaya başladı.

Beni öldürecekler!
Babasının tipik bir kovboy olduğu bilinen McBride gelişmleri ilginç bir benzetmeyle açıkladı: "Eskiden çiftlik arazimize bazıları izinsiz girerek sığırlarımızı çalmaya kalkışırdı. Biz de babamla bu sığır hırsızlarını yakalar ve polise teslim ederdik. Şu sıralar yaşadığım olaylar aynı buna benziyor". Şirketinin internet sitesinin sürekli korsan (hacker) saldırılarına uğradığını söyleyen McBride aldığı ölüm tehditlerinin ardından artık silahlı olarak dolaştığını belirtiyor. SCO Başkanı'nın değimiyle "Sığır hırsızları" listesinde şimdilik IBM, AutoZone ve DaimlerChrysler bulunuyor. Ancak uzmanlar listenin daha çok uzayacağına kesin gözüyle bakıyor. Söylentilere göre bir sonraki kurban dünyanın en büyük bankalarından olan Bank of America olacak! SCO'nun lisans tehdidini dikkate almayan banka hakkında önümüzdeki günlerde dava açılması bekleniyor.
 

ERDEM GÜNAY
Bir berber bir emlakçıya bir gün...
Her hafta ON gazetesinde, yeni...


TİMUR SIRT
Kişiselleştiremediklerinizden daha kişisel bir konu
Haftalık bir yayınla uğraşıyorsanız günün...


İSMAİL HAKKI POLAT
Yeni medyanın 'öznel' tarihi
Geçen dönem Bilkent Üniversitesi'ndeki bir...


ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -1
Bilim adamları yakın zamana dek sadece...


Köpeğiniz ne düşünüyor acaba?
"Boby gel oğlum. Her gördüğün direği sulamak zorunda mısın?...
Sığır hırsızlarını yakacağım!
SCO Başkanı Darl McBride şirketine ait olduğunu iddia ettiği...
Haberi cepten takip et
E Shubuo'nun güvenilir kaynaklardan oluşan haber paketleriyle...
Parayı veren "spam"ı yollasın
E-postalara sembolik bir ücretle elektronik pul yapıştırma fikri...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.