kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
Parayı veren "spam"ı yollasın
   
  Parayı veren "spam"ı yollasın 
  SPAM ÜRETEN ÜLKELER 
  Aylara Göre Spam 

Parayı veren "spam"ı yollasın


E-postalara sembolik bir ücretle elektronik pul yapıştırma fikri internette dehşet saçan "spam"lerle mücadelede yeni bir tartışma başlattı.

Yapılan araştırmalara göre dünyada gönderilen toplam e-posta mesajlarının "en az yüzde 60'ı" spam sınıfına giriyor. Bu rakam internet omurgalarında yarattığı gereksiz trafik ve iş kaybı nedeniyle oldukça ürkütücü. Peki hergün akın akın posta kutularımızı hedef alan bu mesaj bombardımanlarını durdurmanın bir yolu yok mu? Bu konuda çıkan özel yasalar ve filtre programları istatistiklere bakıldığında resmen aciz kalıyor.

Paralı e-postalar internetin ruhuna ters
Dünyanın en zengin kişisi ünvanına sahip Bill Gates'in istenmeyen e-postalardan kurtulmak için "spam gönderene şu ceza verilsin" şeklinde yasa çıkarmak yerine, gönderilen her e-postadan tıpkı SMS sisteminde olduğu gibi elektronik pul benzeri bir sistemle sembolik ücret alınması önerisi ortalığı karıştırdı. Bill Gates, ancak bu şekilde bir uygulamanın her gün milyonlarca istenmeyen mesaj gönderenlerin bu işten vazgeçmelerini sağlayacağı düşüncesinde. Ancak bu tarz bir düşünceye en iyi yanıtı atasözleri veriyor: "Pireden kurtulmak için yorgan yakılmaz". Elektronik postanın bu kadar hızlı yaygınlaşmasını, hatta Microsoft ürünlerinin satılmasını sağlayan ücretsiz olmasıydı. Microsoft'un kendi pazarını öldürmeye çalışacağı 40 yıl düşünsek aklımıza gelmezdi. Bill Gates, internet ve bedava elektronik posta sayesinde milyonlarca insanın bilgisayar satın aldığını gözardı edemez. Unutsa bile, kişisel servetini kontol edince bunu hatırlaması gerekir. Eğer bu öneriyi Bill Gates yapmasaydı pek ciddiye almayabilirdik. Bugün kısa mesaj göndermenin ücretli olduğu cep telefonlarına Belediye Başkan adaylarının gönderdiği mesajlar ücretli servislerin sorunu çözmeyeceğinin göstergesi. Üstelik bu konu bireysel özgürlüğe doğrudan müdahale olarak görülüyor. Güvenlik problemini elektronik posta kullanımını paralı yaparak çözmek Bill Gates'in dehasına pek yakışmıyor. Ülkemizde internet sektörünün nabzını en iyi tutanlardan biri olan SuperOnline Genel Müdürü Savaş Ünsal bu önerinin tek başına yeterli olmayacağını, istenmeyen mesajları önlemek için başka yöntemler bulmak gerektini düşünüyor. Ünsal'a göre Bill Gates'in önerisini ancak ticari kuruluşlara gelir kanalı oluşturmak için düşünmek gerek.

Neden "spam" deniyor?
Ünlü İngiliz Monty-Phyton komedi serisinde bir restoranda garsonla müşteri arasında geçen diyalogda sıkça kullanılan "spam", yani bir çeşit işlenmiş domuz eti kullanılmış sandöviç önerileri bu terimin istenmeyen mesajlara takılan isim konusunda ilham kaynağı olmuş. Bu ilginç hikaye ve o ünlü diyalogla ilgili sesli ve yazılı materyallere www.detritus.org/spam/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Bunlara dikkat
AOL 2003 yılında müşterilerine gitmekte olan milyar spam mesajını filtrelemiş. Spam'in yüzde 90'ı 200 kaynaktan çıkıyor.
 

ERDEM GÜNAY
Bir berber bir emlakçıya bir gün...
Her hafta ON gazetesinde, yeni...


TİMUR SIRT
Kişiselleştiremediklerinizden daha kişisel bir konu
Haftalık bir yayınla uğraşıyorsanız günün...


İSMAİL HAKKI POLAT
Yeni medyanın 'öznel' tarihi
Geçen dönem Bilkent Üniversitesi'ndeki bir...


ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -1
Bilim adamları yakın zamana dek sadece...


Köpeğiniz ne düşünüyor acaba?
"Boby gel oğlum. Her gördüğün direği sulamak zorunda mısın?...
Sığır hırsızlarını yakacağım!
SCO Başkanı Darl McBride şirketine ait olduğunu iddia ettiği...
Haberi cepten takip et
E Shubuo'nun güvenilir kaynaklardan oluşan haber paketleriyle...
Parayı veren "spam"ı yollasın
E-postalara sembolik bir ücretle elektronik pul yapıştırma fikri...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.