kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
Televizyon reklamlarının şifresi
Televizyon reklamlarının şifresi


Evlerimizin olmazsa olmaz elektronik eşyalarından televizyon ilanlarının şifresini sizler için çözdük.

1-En temel özellik
Bu değer televizyonunuzun en önemli özelliklerinden birini yani ekran büyüklüğünü ifade eder. Bu özellikte ifade edilen değer, televizyonu bir köşesinden karşı köşesine olan uzaklığıyla belirlenir. Yani 70 cm bir ekranın bir köşesinden diğerine olan uzaklığı 70 cm'e eş değerdir. Bu değer genelde "ekran" olaran anılarak 70 cm yerine 70 ekran olarak da tanımlanabilir. Bazı televizyonlarda ekran boyutu ne olursa olsun görülebilen ekran boyutu daha düşük olabilir. Düz ekran tanımlaması ise ekran camının ve görüntü oluşumunun tamamen düz bir ekran üzerinde yaratıldığını gösterir, eski televizyonlar ise genelde ekranın ortasına doğru kabaran bir bombeye sahiptir.

2-Gözlerinin kalitesi

Ekranda izlediğiniz tüm görüntüler, hızla değişen resimlerden oluşur. 100 hz değeri ekranda beliren görüntülerin ekrana saniyede 100 kez değişerek geldiğiniz gösterir. 100 hz değeri televizyon standartlarına göre iyi sayılabilecek ölçüler arasındadır.

3-Dış dünyaya uzanan elleri
Scart girişi, uydu alıcısı, DVD-VCD oynatıcı ve decoder gibi cihazların televizyona bağlandığı 21 dişli bir girişi ifade eder. Eski tip televizyonlarda sadece 1 adet scart girişi bulunmaktadır, bu gibi televizyonlarda hangi cihazı kullanacaksanız o cihazı televizyona bağlamanız ya da harici bir scart çoklayıcı kullanmanız gerekir. Önceden belirttiğimiz gibi bir çok ürünü aynı anda televizyonunuza bağlayabilirsiniz. Örnekteki gibi ürünlerde ise birden fazla benzer ürünü aynı anda televizyonunuza bağlayabilirsiniz.

4-Meraklı gözler
Picture in picture, resim içerisinde resim anlamına gelmektedir. Bu özellikteki televizyonlarda, bir kanalı izlerken diğer bir kanalı da ekranın bir köşesinde izlemeniz mümkündür.

5-Ortaklık
Picture at picture ise resim'de resim anlamına gelmektedir. Bu özelliği sahip televizyonlarda, ayrı iki kanalı aynı ekranı ikiye bölerek izlemeniz mümkündür.

6-Televizyondaki gazete
Teletext özelliği artık neredeyse tüm televizyonlarda standartlaşmış bir özelliktir. Bu özellik sayesinde eğer izlediğiniz televizyon kanalı teletext bandından da yazı tabanlı bir yayın yapıyorsa televizyonunuzun teletext özelliğini kullanarak bu yayınlar arasında gezinebilirsiniz. Teletext bazı yerlerde elektronik televizyon gazeteciliği olarak da tanımlanmaktadır.

7-Kişiye özel hizmet
Televizyon izleme keyfini kişiselleştirmek isteyenler için oldukça önemli olan kulaklık çıkışı artık bir çok yeni nesi televizyonda bulunmaktadır. Bu çıkış tıpkı walkman ya da diskman dinler gibi televizyonunuzu kulaklığınızla kimseyi rahatsız etmeden izleyip dinlemenize olanak sağlar. Bazı yeni nesil televizyonlar ise yukarıda bahsettiğimiz resim içerisinde resim özelliğinde, izlenen diğer televizyon yayınının sesini ayrı olarak kulaklıktan da verebilmektedir.

8-Önemli bir yardımcı
Mozaik, ifadesi ekranda birden fazla televizyon yayınını görebilme özelliğini gösterir. Örneğin 12 ayrı televizyon kanalını, hangi yayında hangi program olduğunu anlamak için aynı anda görebilirsiniz. Mozaik görüntü sırasında genelde sadece bir televizyon kanalı hareketli olarak izlenebilmektedir.

9-Sizi saran ses
3 boyutlu ses, genelde televizyon üreticisine göre değişen bir isim almaktadır. Burada asıl olan konu, normal ses çıkışlarının televizyonunuzun içerisinde bulunan ses işleyicileri sayesinde filtrelenerek özel efektli seslere dönüşmesidir. Bu sayede izleyiciyi daha çok etkileyen ses çıkışları sağlanabilmektedir.

10-Yeni nesil
ses Stereo, iki farklı ses kanalından birbirinden bağımsız seslerin çıkabildiğini göstermektedir. Normal durumda genel televizyon yayınlarının bir çoğu mono, yani her iki ses kanalından da aynı sesi sunmaktadır. Bazı özel televizyon yayınları ve DVD-VCD gibi filmleri izlemek için stereo ses çıkış oldukça önem taşımaktadır.
 

ERDEM GÜNAY
Bir berber bir emlakçıya bir gün...
Her hafta ON gazetesinde, yeni...


TİMUR SIRT
Kişiselleştiremediklerinizden daha kişisel bir konu
Haftalık bir yayınla uğraşıyorsanız günün...


İSMAİL HAKKI POLAT
Yeni medyanın 'öznel' tarihi
Geçen dönem Bilkent Üniversitesi'ndeki bir...


ATA ÜNAL
Elektronik kağıt üzerinden gelecek kurgusu -1
Bilim adamları yakın zamana dek sadece...


Köpeğiniz ne düşünüyor acaba?
"Boby gel oğlum. Her gördüğün direği sulamak zorunda mısın?...
Sığır hırsızlarını yakacağım!
SCO Başkanı Darl McBride şirketine ait olduğunu iddia ettiği...
Haberi cepten takip et
E Shubuo'nun güvenilir kaynaklardan oluşan haber paketleriyle...
Parayı veren "spam"ı yollasın
E-postalara sembolik bir ücretle elektronik pul yapıştırma fikri...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.