Mardin'in Abdola Aşireti'nin reisi Cebrail Demirat, sanayiciliği yapamadı ama yemek düşkünlüğü onu Kaburga Sofrası ile markalaştırdı. Eski ağa şimdi Dubai de şube açmaya hazırlanıyor.
MARKA olmak her alanda önemli. Mardin'in otantik yemeği 'Kaburga Dolması'nı İstanbul'a taşıyan ve sevdiren Kaburga Sofrası "bu alanda da marka olunabileceğinin" en güzel kanıtı. Mardinli bir ağanın oğlu olan Cebrail Demirat'ın önce Aksaray ardından Şişli'de açtığı Kaburga Sofrası o kadar tuttu ki önümüzdeki günlerde Duabi'de de bir yer açılacak. Onu, Katar ve Almanya'nın da izlemesi söz konusu. Tam sekiz saat buhar ateşinde pişirilerek hazırlanan Mardin'e özgü kaburga dolmasını İstanbullu'lara sevdiren Cebrail Demirat'ın arkasındaki en önemli isim ise karısı Esra Demirat. Bizzat yemekleri hazırlayan Esra Hanım, diğer açılacak şubeler için aşiretten 8 kişiyi yetiştirmeye başlamış bile. Çünkü Kaburga Dolması'nı yapmak her babayiğitin harcı değil.
İKİ FABRİKASI BATTI Bugün 41 yaşında olan Cebrail Demirat, Mardin'in ünlü aşireti Abdola'nın başındaki adam. İş yaşamına atılması da ilginç. Çünkü oğluna hep "öyle işler yapın ki yanınızda çalışanlarınız olsun" nasihatı veren ağa babası, oğlu Cebrail'e daha 16 yaşında iken iki fabrika alıyor. "Biri un, diğeri çırçır fabrikasıydı. Ben Mardin'deki ilk yerli sanayiciyim aslında" diyen Cebrail Demirat sonra başına gelenleri şöyle anlatıyor: "Babam 1980 yılında fabrikaları kurdu bana verdi. Ama biz ağa çocuğuyuz. Paranın değerini bilmiyoruz. Ben halen de pek bilmem ya... Çünkü ailemizden bir istemişiz onlar iki vermiş. Ticaret nedir, nereden mal alınır, nereye satılır haberimiz yok. Beceremedik ve iki fabrikada battı." Daha sonra Irak'a gıda ihracatı yapmaya başlayan Cebrail Demirat'ı "Kaburga Sofrası'na götüren en büyük şey yemeğe olan düşkünlüğü olmuş. "Biz Arap kökenliyiz. Yemek yemeyi severiz. Sohbetlerimizin yüzde 70'i bugün ne yiyelimdir. Eşim kaburga dolmasını çok iyi yapar. Bir gün sordum, böyle bir işe girsek yaparmısın diye. O da kabul etti ve biz 1996 yılında ilk yerimizi Diyarbakırlı ortağım Selim Usta ile açtık. 1.5 yıl sonra ortaklığımız bozuldu. Biz yolumuza Kaburga Sofrası olarak devam ettik" diyen Demirat, halen eşinin bu işteki ağırlığını yüzde 80 olarak ifade ediyor. Kaburga dolmasının ağızda ve beyinde iz bıraktığını kaydeden Demirat, bugün için sadece yurtdışına yaptıkları yıllık satış miktarının 50 bin doları bulduğunu belirtiyor. Türkiye'deki ciro ise 1.5 milyon dolara ulaşmış durumda. Cebrail Demirat, kendi kendine bir müşteri ilişkileri de geliştirmiş durumda.
DOĞUMGÜNÜNDE KART Her gelen müşteriye bir anket doldurtuluyor. 70 bine yakın kayıtlı müşterisi olan Demirat, doğum günlerinde müşterilerine kart gönderiyor. Eğer yemek sırasında bir sorun çıkmışsa da bu kez müşterilerinin evine çiçek yollayarak özür diliyor. Sorun garson ile ilgiyse çiçeği bizzat o garson götürüyor. Müşteriler tarafından doldurulan tüm doldurulan formaları tek tek okuyan Demirat'ın Kaburga Sofrası'nın neden bu kadar tuttuğunu şu sözlerinden anlamak mümkün: "Buraya gelen kişi mutlu olmak istiyor. Onu mutsuz etmeye hakkımız yok. Kendini önemli ve değerli hissetmeli."