kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enerjiden, perakendeye yatırım seferberliği
Sabancı'nın Çin korkusu

Sakıp Sabancı yakındı: "Çin kocaman bir vak'a. Fabrikalarımız, üretim araçlarımız tehdit altında. Bu kocaman meseleye duyarlı olalım."

***

Enerjiden, perakendeye yatırım seferberliği

Sabancı Ğrubu, 2003'te yüzde 26 büyüyerek, cirosunu 11.6 milyar dolara çıkardı. Telekom ve Mill Piyango ile de ilgilenen holding, bu yıl faaliyet verdiği tüm sektörlerde yatırım yapacak.

SABANCI Holding, 2003 yılını yüzde 26 büyüyerek 15.6 katrilyon lira (11.6 milyar dolar) ciroyla kapattı. Resmi olmayan sonuçlara göre grubun ihracatı yüzde 13.2 artışla 819 milyon dolara, kârlılığı ise yüzde 80 artışla 1.7 milyar dolara ulaştı. Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, 2004 yılında ekonomideki olumlu gelişmelere bağlı olarak yüzde 8'lik büyümeyle 16.8 katrilyon ciro hedeflediklerini söyledi. Metin 2004 yılı ihracat hedefinin 900 milyon dolar, yatırım hedefinin de özelleştirmelerle birlikte yatırımı miktarının 1 milyar dolar olacağını söyledi. Metin, 500 milyon Euro'luk yatırımın mevcut işlerdeki yatırımları kapsadığını ve bütün grupların yatırımları olduğunu ifade ederek, "Yatırım yapmayan alanım yok'' dedi.

MALİYETLER DÜŞTÜ
Sabancı Holding'in 2003 yılına ilişkin değerlendirmeleri ve hedeflerini Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ve CEO Celal Metin açıkladı. Metin yüksek kârlılığın fiyat artırarak değil, maliyetleri düşürerek ve riskleri iyi kontrol ederek başardıklarını söyledi. Metin, 2004'te, ekonomideki gelişmelerin de yardımıyla 2004'te çok daha iyi bir yere yerleşeceğimize inanıyoruz" diye konuştu. Otomotiv sektöründe, ToyotaSA ve TemSA'nın 2003 yılında satış rakamının 829 trilyon liraya ulaştığını söyleyen Metin, "2004'te otomotivde ciroda yüzde 50 artış, 2006'da da 1.5 milyar dolar ciro hedefliyoruz" dedi. Topluluğun 2004'deki büyüme stratejisini çimento, gıda, perakendecilik, enerji-kimya, telekom ve bilgi teknolojisi olarak sıralayan Metin, projelerini şöyle sıraladı:

SURİYE'DE YAĞ FABRİKASI
*
Hedeflerimize ulaşmak için organik büyümenin yanı sıra şirket satın almalarına da yöneleceğiz. Doğalgaz piyasasının liberalleşmesi ile şirketler İran'dan aldıkları

doğalgazı Yunanistan'a satar duruma gelecek. Biz de Çukurova bölgesinde doğalgaz dağıtımı konusunda bir çalışma yapabiliriz. Ayrıca Çanakkale'de rüzgar enerjisi çalışmamız var. Bir sürü hidroelektrik santrali var. Enerji ve kimyada çok büyük yatırımlar olacak.

* Gıdada beş ana grupta yeni ürünlerimiz olacak. Şu anda beş ayrı şirketin alınması için pazarlık halindeyiz. Marsa, Suriye'de 70 ton yağ kapasiteli bir fabrika için müracaat etti. Cevap bekliyor. Irak'ta da alınabilecek fabrikalar var. Bunlarla da ilgileniyoruz. Şubat'ta gıdadaki ilk yeni ürünün lansmanı yapılacak. Bizi su, süt ve yoğut, çikolata ve bisküvide göreceksiniz. Bu alanlarda kaybolmuş markalar var.

* Çimentoda pekçok fırsatın olduğu bir yıla giriyoruz. Beyaz çimentota Avrupa'da ciddi pay sahibiyiz. Satılık bazı tesisler alınabilir ya da yeni yatırım yapılabilir.

TELEKOM KARARI
*
Türk Telekom ve Milli Piyango özelleştirmesi için kesin kararlıyız. Telekom'da Koç ve Sabancı eşit ortak olacak. Yabancı ortağımız daha küçük hisse alacak. Koç Grubu ile yeni ortaklık alanları konusunda da çalışıyoruz. Milli Piyango'da da ortak olabilir. Ama önce yerli ortağa bakarız. Sigarada özelleştirme şartları değişirse bu konuyla da ilgileniriz. Telekomünikasyonda ilk lisansı aldık. Şimdi ses lisansı almak için çalışıyoruz. Burada yatırımcının elini biraz serbest bırakmak lazım.

Çin, fabrikaları tehdit ediyor

SAKIP Sabancı ve Celal Metin, toplantıda tüm dünyanın yakından izlediği Çin'i de ele aldı. Çin'in kocaman bir vak'a olduğunu ifade eden Sabancı, "Fabrikalarımız tehdit altında. Bu kocaman meseleye karşı daha duyarlı olmamız gerektiğine inanıyorum'' dedi. Metin, global ekonomide Çin'in önemli bir faktör olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Çin'i dikkate almadan yapılan bir iş planı, hem eksik hem de sağlıksızdır. Biz Sabancı Grubu olarak bu ülkeyi ayrıntılı inceliyoruz. Çin'i sadece düşük maliyetli bir üretim merkezi olarak değil, büyük nüfusuyla, aynı zamanda ölçek ekonomisinin yakalanabileceği büyük bir pazar olarak görüyoruz.''

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TÜSİAD: Kamuda fazla istihdam gözükmüyor
 Yeni vergi ve zam yapmak istemiyoruz
 IMF'ye 'gerekeni yaparız' taahhüdü
 Borsada işlem görecek yatırım fonları geliyor
 'Faizde yüzde 2'nin altı zarar'
 Japon Havayolları'nda Yörsan yoğurdu
 Kredi kokusu Galatasaray hisselerini yüzde 6.7 yükseltti
 Memur Ve İşçiye Çifte Bayram
 Coca Cola Mayıs'ta halka açılıyor
 Hazine: Anlaşmaya vardık
 THY'nin milleri yurt dışına da uçuracak
 Tayyip Erdoğan'a cezaevinde servis
 Eurobus'ın üretim üssü oluyoruz
 Enerji Forumu 28 Ocak'ta İstanbul'da yapılacak
 Kapasite kullanımı % 80'e çıktı
 Aria ve Aycell birleşiyor
ALİ KIRCA
Ne kadar değişir insan?
Önceki günkü yazının devamıdır...
YAVUZ SEMERCİ
Baykal neye karşı çıkıyor?
Tüpraş'ın satılacak olmasına...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İç borç stokunu son ayda İmar yükü ve kur...
İLKER SARIER
F-16 nasıl düştü?
Hava Kuvvetleri'nde yıllarca savaş...
SSK 'pil'ini alsın Begüm yaşasın
7 yaşına gelmesine rağmen konuşamayan minik kızın yaşaması, 8 yıl...
Ağrıyan ayağını baltayla kesip attı
Ayağındaki platinin ağrısına dayanamayan yaşlı bir kadın, acıdan...
Kaya bir yaşına daha girdi
Kaya bir yaşına daha girdi
Ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın işadamı eşi Kaya Çilingiroğlu, 40. yaş...
İhanetin böylesi!
İhanetin böylesi!
Kosifler Otomotiv'in veliahtlarından Hakan Kosif de, hızlı...
IMKB
E: 18,518 D:% -2.02
DOLAR
S: 1,332,000 D:% -0.22
EURO
S: 1,690,000 D:% 0.42
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.