kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SSK 'pil'ini alsın Begüm yaşasın
SSK 'pil'ini alsın Begüm yaşasın
Ayakta durup yürümeyi bilmiyor

Bu gülücüğü soldurmayın

Beynine pil takılması talebi Ankara'dan dönen Begüm her gün ölüme yaklaşıyor

SON ÇARE BEYİN PİLİ
DOKTORLAR
günde 12 kez epilepsi nöbeti geçiren ve konuşamayan Begüm'ün beynine pil takılmasını önerdi. SSK raporuna karşın, Ankara Satın Alma Dairesi 10 bin dolarlık pile bir türlü onay vermedi.

DEVLET ELİNİ UZATSIN
İŞÇİ
baba Kılıç, sık nöbetler nedeniyle kızı Begüm'ün çok yıprandığından yakındı: "Geçirdiği nöbetlerinin azalması için bu pilin takılması gerekli. Bizim alacak gücümüz yok. Devlet elini uzatsın."


***

SSK 'pil'ini alsın Begüm yaşasın

7 yaşına gelmesine rağmen konuşamayan minik kızın yaşaması, 8 yıl kullanılan 10 bin dolarlık bu cihaza bağlı. İşçi baba Özkan Kılıç isyan ediyor: 'Heyet tek çare bu diyor. Parayı nereden bulayım' SSK, yapısal bozukluk nedeniyle epilepsi nöbetleri geçiren ve beyin hücreleri ölmeye devam eden Begüm'ün hayatını kurtaracak stimilatörün (bir tür pil) alımına onay vermiyor.

BEGÜM sağlıklı bir bebek olarak dünyaya gelmiş, Kılıç ailesinin mutluluk iksiri olmuştu. Taa ki geceleri yatağından sıçrayarak uyanmaya başlayana kadar... Kılıç ailesinin beşinci yaş gününü kutlamaya hazırlandıkları biricik kızları, bir gece ansızın uykusundan sıçrayarak uyandı.

Aynı olay diğer gecelerde de devam etti. Önceleri küçük kızlarının uykusunda kabus görüp korktuğunu düşünen ailesi, nöbetlerin arkası kesilmeyince Begüm'ü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ne götürdü. Burada Doç. Dr. Mine Çalışkan tarafından muayene edilen küçük Begüm'ün epilepsi nöbetleri geçirdiği ortaya çıktı. Çalışkan, bu nöbetlerin durdurulamaması halinde Begüm'ün beyin hücrelerinin öleceğini ve yıllar ilerledikçe ruhsal ve bedensel gelişiminde gerilemeler olacağını söyledi.

DOKTORLAR ŞAŞIRDI
Bunun üzerine baba Özkan Kılıç, küçük kızının hastalığına çare olacak bir hastane aramaya başladı. Tavsiyeler üzerine Begüm'ü, Hacettepe Hastanesi Gelişim ve Nöroloji Bölüm Başkanlığı'na götürdü. Yapılan tetkikler sonucu Begüm'ün beyin zarının normal olmadığı, farklı katmanlardan oluştuğu ve bugüne kadar böyle bir vakayla karşılaşılmadığı ortaya çıktı.

Kızının gözünün önünde gün geçtikçe erimesine dayanamayan baba Özkan Kılıç, Türkiye'deki tedavisini sürdürüken, hastalıkla ilgili araştırmalarıyla tanınan Kanada'daki bir merkezle de yazışmaya başladı. Araştırma merkezi Begüm'ün raporlarını, filmlerini ve EEG kayıtlarını istedi. Buradaki tedavinin de Türkiye'dekinden farklı olmadığını gören baba Kılıç, umutlarını yine Türk hekimlerine bağladı. Yurtdışında aradığını bulamayan Kılıç, tek çocukları Begüm'ü bu kez de Marmara Üniversitesi Çocuk Beyin Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Memet Özek'e muayene ettirdi.

Burada Begüm'ün video görüntüleri ile EEG'leri hazırlandı. Yapılan muayene sonucunda beynin hasarlı bölgesi tespit edildi. Küçük kızın beyninin normalden farklı olarak üç katmandan oluştuğunu belirleyen doktorlar, tek çare olarak ilaç tedavisini önerdiler.

KÖTÜYE GİDİYOR
Ancak ilaç tedavisine başlanan Begüm'ün durumunda bir gelişme olmadı. Yaşı ilerledikçe daha da kötüleşen Begüm, Rehabilitasyon Merkezi'nde özel eğitim alarak yaşamını sürdürmeye başladı. Ne var ki Begüm zaman geçtikçe ilaç tedavisine de cevap vermemeye başladı.

Bünyesinin ilaca dirençli hale geldiği belirlenen Begüm'e Vagal Sinir Sitimilatörü (beyine takılan pil) tavsiye edildi. Pille, Begüm'ün nöbetlerinin azalacağı ve beyindeki hücre ölümünün yavaşlatılabileceği belirtildi. Baba Kılıç, yedi yaşına gelmesine rağmen konuşamayan ve durumu daha da kötüye giden kızı için gerekli olan pilini bürokrasiye takılmasına isyan ediyor: "SSK Göztepe Hastanesi'ndeki heyet raporunda, günde 12 defa nöbet geçiren Begüm'e 'Vagal Sinir Sitimilatörü uygulanması uygundur' şeklinde rapor verildi.

Bu rapor Ankara Satın Alma Daire Başkanlığı'na havale edildi. Gelen cevapta ise hastalıkla ilgili danışma kurulu üyelerinin Vagal Sinir Sitimülatörü cihazının kullanılmasının uygun olmadığı bildirildi. Tabii asıl neden bu pilin parasının çok olması. Ama bizim 10 bin dolar olan bu ithal pili almamız mümkün değil. Heyet tarafından tedavide kullanılması gerektiği söylenen bu pilin verilmemesi umudumuzu tamamen yok etti.

Şimdi kızımız gözümüzün önünde nöbetler geçirerek ölüme her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor. Kızımın pilinin kurum tarafından karşılanması için yardım bekliyorum."

Mustafa KAYA

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Ağrıyan ayağını baltayla kesip attı
 Avrupa ayağımıza geldi
 Çiğköfteden kokteyl çıktı
 Serik'te yine aynı vahşet
 Tek kollu hırsız polisi uğraştırdı
 Liderliği getiren goller kulübeden
 Kar bu defa yatıya geliyor
 Türkiye kaçak et cenneti
 Kurum dolu baca yüzünden içeri dolan gaz öldürdü
 Kardeşinin tedavi parasını çalmıştı
 Öğretmene soruşturma
 Boğadan Kaçtı, Kazada Öldü
 Trafikçi başkomiserin düşündüren serveti
 İzmir'de domuz eti operasyonu
ERDAL ŞAFAK
Gözden kaçan
IMF ile 7'nci Gözden Geçirme'nin ilk bölümü...
AHMET HAKAN COŞKUN
'Ver kurtul' diyen kim?
Ben "vatan haini" suçlamasının...
MEHMET BARLAS
Basın özgürlüğü, her zaman herkese lazımdır!
Demek ki...
SAVAŞ AY
Kurban olayım yanıtlayın
BAŞTA Diyanet İşleri olmak...
REFİK DURBAŞ
'Popstar'ın illüzyonu...
HER birimizin kıyısından...
ÖMER LÜTFİ METE
Erdoğan üstüne takiye
BAŞBAKAN Erdoğan ilginç...
HINCAL ULUÇ
Fener medyası Daum'u taşıyamaz!..
Lucescu'nun bu ülkeye...
2006'yı bekleyeceğim
2006'yı bekleyeceğim
Gazeteci ve işadamlarının yoğun baskısına "Evet" demeyen Ali...
Hakan: Geliyorum
Hakan: Geliyorum
İsviçre basınına konuşan yıldız futbolcu, "Fenerbahçe ile benim...
Ucuz etin yahnisi bol olur
Ucuz etin yahnisi bol olur
Hükümet tarafından ulaşımı rahatlatması düşüncesi ile uygulamaya...
AKP Disiplin Kurulu Kutlu'yu sadece uyardı
AKP Disiplin Kurulu Kutlu'yu sadece uyardı
Atatürk'ün mareşal üniformalı fotoğrafını eleştiren Adıyaman...
Dayak korkusu ölüm korkusunu bile yendi
Dayak korkusu ölüm korkusunu bile yendi
3 yıl önce ayrıldığı eşinin, kapıyı kırarak eve girmesi üzerine...
Minik Buse nasıl öldü?
Minik Buse nasıl öldü?
BUSE Ö. 2 yaşında talihsiz bir minik kız. Adana'da annesinin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.