kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babam da yüksek KDV'den şikayetçi
Babam da yüksek KDV'den şikayetçi
'Oğlum dünyayı bile yönetir'

Babamda kızıyor

Ekonomiden Sorumlu Bakan Babacan "KDV çok yüksek. Babam da düşmesini istiyor. Bir sürpriz yapabiliriz" dedi

Devlet Bakanı Ali Babacan, olumlu yönde giden ekonomiyle ilgili en ilginç uyarıyı, yıllarca esnaflık yapan babası Hilmi Babacan'dan aldı. Babacan atv'nin "Ankara'da Sabah" programında KDV oranından şikâyet ederek şunları söyledi:

YÜKSEK KDV HAKSIZ REKABET YARATIYOR
Başta
babam olmak üzere, tüm esnaf vergi oranlarının özellikle de KDV'nin yüksek olduğunu söylüyor. KDV'nin yüksekliği, kayıtdışılığa ve haksız rekabete yol açıyor. Ne yapıp edip bunu mutlaka düşürmemiz lazım."

BAZI SEKTÖRLERDE İNDİRİM YAPILABİLİR
Bakan
Babacan, belli analizler sonrasında bazı sektörlerde KDV'nin düşebileceğini açıkladı: "Şu an gündemimizde değil ama bu yılın ortasından itibaren sektörel bazda bazı sürprizler yapabiliriz."


***

Babam da yüksek KDV'den şikayetçi

Babacan'ın 48 yıllık tüccar babası oğluna nasihatta bulundu: KDV indirilsin çok yüksek. Ali Babacan da "Bu yıl ortasında KDV sürprizi olabilir" dedi.

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, olumlu sinyaller veren ekonomiyle ilgili en ilginç uyarıyı babasından aldığını açıkladı. Babacan, tekstil işiyle uğraşan babası başta olmak üzere tüm esnafın büyük şikayetinin vergi oranlarının yüksekliği olduğunun altını çizdi ve "Özellikle KDV çok yüksek. Bunu ne yapıp edip düşürmeliyiz. 2004'ün ortasında sektörel bazda bazı sürprizler yapabiliriz. Çünkü vergisini dürüst ödeyen haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor" dedi. ATV'de yayınlanan Ankara'da Sabah programında SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya ve Ankara Haber Müdürü Okan Müderrisoğlu'nun sorularını yanıtlayan Babacan, şu değerlendirmeleri yaptı:

* KDV SÜRPRİZİ:
Babam başta olmak üzere tüm esnaf vergi oranları, özellikle de KDV çok yüksek diyor. KDV'nin yüksekliği kayıtdışılığa ve haksız rekabete yol açıyor. Bunu mutlaka düşürmemiz lazım. Şu an itibariyle böyle düşünce yok ama 2004'ün ortasında sektörel bazda sürprizler yapabiliriz. Belli analizler sonucunda KDV indirimi olabilir.

* IMF'LE İLİŞKİLER:
IMF, ekonomik programımızın sadece bir bölümünü oluşturuyor. 2004'te 5 gözden geçirme bir de 4. Madde Konsültasyon çalışması var. Bu altı çalışmayı azaltmayı istiyoruz. IMF, Dünya Bankası, kim gelirse gelsin baksın biz zaten siyasi irademizi ortaya koyduk. IMF yetkilileri ile sürekli e-mail, telefonla görüşüyoruz. 2005 sonrasını, bu yılın ortasında oturup konuşacağız. İlişkiler nasıl devam edebilir' diye.

* ENFLASYON:
Enflasyondaki başarı bir kişi ya da kuruma mal edilemez. Siyasi irade son derece önemli. Eğer hükümet bütçe disiplinine uymasa, yasal reformlarda gereken hızda adım atmasa Türkiye'de değil, dünyada merkez bankalarının tek başına enflasyonla ilgili yapabileceği çok şey yok.

* RİSKLER:
2004 yılında en büyük risk ekonomik programda taviz vermektir. Tavizler olursa risk o zaman başlar. Bu kendi programımız. Niye taviz verelim ki?

* EMEKLİ ZAMLARI:
Asgari ücret ve emekli aylıklarındaki artışın temel amacı Türkiye'deki gelir dağılımını düzeltmek. Başbakanımız, zam kararından 60 saniye sonra kaynağı açıkladı. Tüm kuruluşların personel dışındaki ödeneklerinden yüzde 10 tasarruf yapabilecekleri görüldü. Popülizm yok.

* DOLAR KURU:
Serbest kur rejimi devam edecek. Kimse desteği kurdan beklemesin. Sıcak paradan korkmuyoruz. Sıcak paraya vergi de düşünmüyoruz.

* BANKACILIK SİSTEMİ:
Son 2-3 yılda bankaların sermaye yetersizlikleri giderildi. Sistemin önemli eksiği yabancı sermaye ve yabancı bankalar. Sistemde yüzde 25 hatta daha fazla yabancı sermayeye açığız. Bölük pörçük yapı, yerine birleşmelerden de yanayız. Grup kredilerinde geri dönüşün başlaması da güzel gelişme.

* ÖDENEKLER:
Yıl sonunda bazı kuruluşlar ödenekler yanmasın diye isabetsiz harcama yapıyorlar. Bunu önlemek için bazı tedbirler alacağız.

* TAHVİL İHRACI:
İçerdeki tüm eleştirilere rağmen yabancı piyasalarda güven artıyor. Uluslararası piyasalara 30 yıllık tahvil sunduk ve 1.5 milyar dolarlık tahvile 7.9 milyar dolarlık uygun faizli talep geldi. Tahvillerimize Yunanistan'dan bile talep geldi ve alım yapıldı.

Banu AKTAŞ

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Para Ev'e Geri Dönüyor
 'Serbest kalsam bankacı olurdum'
 'Kipa'nın, Tesco'ya satışına karşıydım'
 Tüpraş ihalesi yarın açıklanacak
 Superb'te 8 milyar liraya varan indirim
 Peugeot 406 talihlisi bu kez İzmir'den
 Kia Cerato nisanda geliyor
 Ekonomide telaş rakamlara markaj
 Ekonomi düzelince, oto değiştirme süresini 4 yıldan 2 yıla...
 Yedi litrelik Mobil Delvac'lar piyasada
 Pirelli kış lastiklerine Avrupa'dan tam not
 Fakire 1.5 milyon ton kömür dağıtılacak
 Hurdaya Nur Yağdı
 100 liralık kazancın 37'si beyan ediliyor
 Elektrikte acil önlem çağrısı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bono, borsa in döviz, altın out
Günlük akış içinde çoğu...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Üç bakanlıktan tek hikaye
'Üç bakan üç hikaye' başlıklı...
Talih kuşu zengini hızlı yaşadı, battı
Sokaklarda fıstık satarken, çeyrek biletine Milli Piyango'nun 6...
Poliste çok büyük bir değişim var
Polis Akademisi'nin ilk sivil ve kadın dekanı Prof. Dr. Tülin İçli...
Pınar'ın zevki tartışılıyor...
Pınar'ın zevki tartışılıyor...
Pınar Altuğ, sevgilisi Tony Teodoridis ile çok mutlu. Aşıklar...
Atik ortaya çıktı
Atik ortaya çıktı
Kamuoyunda 'Sosyete kuyumcusu' olarak tanınan ve kokain...
IMKB
E: 19,559 D:% -1.85
DOLAR
S: 1,339,000 D:% -0.89
EURO
S: 1,712,000 D:% -1.04
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.