kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talih kuşu zengini hızlı yaşadı, battı
Talih kuşu zengini hızlı yaşadı, battı
Keşke Bir İş Kursaydım

Talih kuşunu afiyetle yedi

Piyango milyarderi hızlı yaşadı, parayı tüketti şimdi asgari ücretli işçi

İşportacı Hasan Özcan, 1993'te piyangodan büyük ikramiye kazandı. Parayı faize yatırıp evlendi. Uzun tatillere çıktı, eşe dosta cömertçe yardım etti. Para hızla tükendi, son 11 milyarıyla da İmarzede oldu. Özcan şimdi 300 milyon maaşla tornacılık yapıyor.


***

Talih kuşu zengini hızlı yaşadı, battı

Sokaklarda fıstık satarken, çeyrek biletine Milli Piyango'nun 6 milyar liralık büyük ikramiyesi çıkan Hasan Özcan, yıllarca kral gibi yaşadı Akrabalarına, eşine dostuna para saçan Özcan, şimdilerde asgari ücretle tornacılık yapıyor. Talihsiz talihlinin son parası da İmar Bankası'nda battı.

Hasan Özcan, 29 Kasım 1993'deki Milli Piyango çekilişinde 6 milyarlık büyük ikramiyeyi kazandı. Çeyrek biletine büyük ikramiyenin çıkması üzerine bugünkü değeri yaklaşık 300 milyar lirayı bulan parayı faize yatıran Özcan, hemen evlendi ve yıllarca milyarderliğin tadını çıkarıp hiçbir yatırım yapmadan gezip eğlendi. İmar Bankası'na faizle yatırdığı parası, devalüasyon ile iki kez ekonomik kriz görünce 11 milyar liraya kadar düştü. Bankaya el konunca son parasından da olan Özcan, iki çocuğuna bakabilmek için Yenibosna'da bir sanayi sitesinde asgari ücretle tornacılık yapmaya başladı. Özcan, eline geçen fırsatı değerlendiremeyip bu duruma düştüğü için pişman ama "Son pişmanlık fayda etmiyor. Artık bundan sonrasına bakmak lazım" diyor. Hasan Özcan, Beyoğlu'nda köhne bir evde ağabeyiyle yaşıyordu o yıllarda. İşten atıldığı için Zeyrek Geçidi'nde bardakla tuzlu fıstık satarak cep harçlığını çıkarıyordu. Bir gece rüyasında Mevlana'nın türbesini ziyaret ettiğini ve ardından Sirkeci'den piyango bileti aldığını gördü. Bilet numarası 22'yle bitiyordu. Ertesi gün Sirkeci'ye gitti ve rüyasında gördüğü büfeyi bulup bir çeyrek bilet aldı. Oradan Beyoğlu'na çıktı, arkadaşlarının yanına uğradı. Ancak aldığı biletin 23'le bittiğini fark etti ve geri dönüp bileti değiştirdi. 29 Kasım'da çekiliş yapıldı, 6 milyarlık büyük ikramiye Özcan'a çıktı. Hayalleri gerçek olmuştu Hasan Özcan'ın...

6 AY SONRA DÜNYAEVİNE GİRDİ
Çeyrek biletine çıkan 6 milyarın dörtte birini alan Özcan için ibret alacağı tecrübeler bu tarihten sonra başlayacaktı. O zamanlar bekar olan Özcan, artık geleceğini garanti altına aldığı için bir an önce evlenip yuva kurmak istiyordu. Çıkan parayla Yenibosna'da sıfır bir daire aldı ve içini dayayıp döşedi. Kalan parasını İmar Bankası'na faize yatırdı. 6 ay sonra tanıdıklar vasıtasıyla tanıştığı Tülay Hanım'la evlendi. Balayına Kuşadası'na gitti çiçeği burnunda çift. Bir yıl sonra da kızları Yağmur dünyaya geldi. Artık her sene iki kez uzun uzun tatile çıkıyor, arkadaşlarla, akrabalarla gönüllerince geziyorlardı. Özcan, faizden iyi bir geliri olduğu için ne yatırım yaptı, ne de çalıştı. Eşi ve kızıyla birlikte Ege, Akdeniz, her yeri gezdi. Bu arada ağabeyi, kızkardeşi ve anne babasından başka kimsesi olmayan Özcan'ın onlarca akrabası, arkadaşı olduğu ortaya çıktı. Tülay Hanım, "Telefonlar susmuyordu. Evden de gelen giden eksik olmuyordu. Herkes Hasan'dan yardım istiyordu. Hastası olan, borcu olan, cebinde harçlığı olmayan Hasan'ı arıyordu. Eşim çok iyi niyetli bir adamdır, hiçbirini kırmadı, herkese elinden geldiğince yardım etti. Keşke beni dinleyip yatırım yapsaydı, şu anda bu durumda olmazdık" diyor.

HAZIRA DAĞ MI DAYANIR?..

Yıllar çabuk geçiyor, faizdeki para da gitgide değerini yitiriyordu. Yardım isteyenlerinse ardı arkası kesilmiyordu. Bu arada devalüasyon olmuş, Türk Lirası'nın değeri iyice düşmüştü. Ardından iki kez de ekonomik kriz yaşanınca Özcan'ın faizdeki ana parası 'çerez parası'na dönüştü. Kala kala 11 milyar lirası kaldı, o da İmar Bankası'na el konunca elden gitti. Bir zamanların 'Milyarder Hasan'ı, artık 'İmarzede Hasan' olmuştu ve evini dahi zar zor geçindirecek durumdaydı. Yağmur okula başlamış, Tülay hanım 4 yıl önce bir de erkek çocuk dünyaya getirmişti. Özcan ailesi, geçim sıkıntısıyla kıvranıyordu. Sonunda Yenibosna'da otomobil parçaları üreten bir atölyede asgari ücretle işe girdi Hasan Özcan ve 300 milyon maaşla tornacılık yapmaya başladı. Bilet almaktan hala vazgeçmeyen Özcan, "İkinci bir şansım daha olursa bu hataları yapmayacağım ama evlendikten sonra şansım döndü herhalde, amorti bile çıkmıyor" diyor.

Özlem YURTÇU

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Poliste çok büyük bir değişim var
 Prens Charles'ı polis sorguladı
 Suçun kanıtı SMS'lerde
 Sobanın kıyısında ölüme yattılar
 ''Ben Mehdiyim'' deyip Öldürdü
ERGUN BABAHAN
CHP'ye düşen görev
CHP içinde, taşralı, dar görüşlü...
ERDAL ŞAFAK
AB'nin bam teli
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, bu...
ÖMER LÜTFİ METE
TOBB'u taca atmayalım
Dün 2004 yılından beklentilerini...
REFİK DURBAŞ
Azmin zaferi...
BURGAZADA'DA 6 Ekim 2003'te çıkan...
SAVAŞ AY
İşe karışmayan MİT'le JİTEM kaldı!
ANNEM canlı yayına...
İŞTE YENİ CİMBOM
İŞTE YENİ CİMBOM
G.Saray'da yeni yapılanma sisteme de yansıyacak. 4-4-2'den vazgeçecek...
O günleri unutamam
O günleri unutamam
Rumen çalıştırıcı: "Benim için imzanın önemi yok. Mutlu olmadığım...
İlk hedef 1 Mayıs'a kadar Annan çözümü
İlk hedef 1 Mayıs'a kadar Annan çözümü
KKTC'de yeni hükümet için DP'yle anlaştıklarını açıklayan CTP lideri...
Gül, Washington ve Tahran arasında arabuluculuk önerdi
Gül, Washington ve Tahran arasında arabuluculuk önerdi
İRAN ve ABD arasında Bem depremiyle başlayan yakınlaşma...
Örümcek ağlarına kimler takılmaz?..
Örümcek ağlarına kimler takılmaz?..
Toplumsal kimliğimize sinmiş iki yüzlülük ve çifte standartçılık bu...
Doğum gününde yasını da tutuyor
Doğum gününde yasını da tutuyor
Caner, Sutopu Milli Takımı'nın yıldız oyuncusuydu. Burslu gittiği...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.