kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nato adaylarına jest

NATO'YA aday ülkelerin ilkbahar toplantısında Türkiye, 7'si aynı zamanda AB adayı da olan 9 ülkeye NATO üyeliği için "yeşil ışık" yaktı. Türkiye, "özel konuk" olarak davet edildiği toplantıya, Başbakan düzeyinde katılarak geleceğin NATO üyelerine en üst düzeyde mesaj vermiş oldu. "NATO Adayları İlkbahar Toplantısı"nın açılışındaki 4 konuşmadan birini Başbakan Bülent Ecevit yaptı.

Ecevit, NATO adayı Romanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Estonya, Letonya, İspanya, Slovenya, Slovakya ve Makedonya ile aday adayı Hırvatistan'a oldukça net bir ifade ile üyelik için destek mesajı verdi. Ecevit, "Genişleme NATO'ya güvenlik ve barışı güçlendirmek için, tarihi bir olanak sunmaktadır. Dolayısıyla, ittifakın 'Açık Kapı Politikası'nı desteklemekteyiz. Tam üyelik koşullarını yerine getiren, hiçbir aday ülkeye karşı siyasi çekincemiz bulunmamaktadır" dedi. Başbakan'ın bu sözleri Türkiye'ye üyelik koşulları dışında zorluklar çıkaran AB'ye dolaylı mesaj olarak değerlendirildi. Ecevit'in "Jeo-stratejik konumumuz ışığında genişlemenin güneydoğu Avrupa'yı içine almasını desteklememiz doğaldır" sözleri de AB'ye mesaj olarak algılandı. Ecevit konuşmasında, 11 Eylül olaylarının güçlü bir ittifakı koruma zorunluluğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: "Bugün ve öngörülebilir gelecekte, ittifakımıza güvenilir ve gerçekleştirilebilir bir başka seçenek bulunmamaktadır. AGSP dahil diğer bütün güvenlik ve savunma düzeneği, NATO'nun işlevlerini ancak tamamlayıcı nitelikte olabilir. Bu saptama çerçevesinde, ortak güvenlik ve savunmaya yönelik tehditlerle genişleme yoluyla daha iyi savaşılabileceği inancımızı dile getirmek isterim."

IRAK DENETİM ALTINDA
Ecevit, 10 saatlik süren gezisinde 8 ayrı programa katıldı. Romanya Cumhurbaşkanı, Başbakanı, ABD Dışişleri Bakan Vekili Richard Armitage ve Hırvatistan Başbakanı ile ayrı ayrı görüşen Ecevit, ardından New York Times, Washington Post ve Washington Times yazarlarına röportaj verdi. "Irak hem uydular, hem de Kuzey'den Keşif Güç aracılığı ile denetim altında tutuluyor. Bize göre Irak'a bir operasyona gerek yok" diyen Ecevit, AGSP ile ilgili de şunları söyledi: "Biz ve Yunanistan kendi güvenliğimiz ve bölgenin kalıcı istikrara kavuşması için Güneydoğu Avrupa'nın NATO'ya alınmasını önemsiyoruz. Bu nedenle Romanya ve Bulgaristan'ın tam üye olarak alınmasını istiyoruz. Şunu unutmalı ki AGSP NATO'ya alternatif olamaz."

İdamla ilgili anlaşma yok
Ecevit, Bükreş'e gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

* Adalet Bakanı Türk, idamın 3 yıl içinde orta vadede kaldırılabileceğini söyledi. Tam bir anlaşmaya varılmış değil. Sayın Türk'ün ne kastettiğini bilmiyorum, kendisiyle görüşünce öğreneceğim.

* ABD'den Türkiye'ye 228 milyon dolar yardım yapılacağını söylemiştiniz. Bunun hepsi Türkiye'ye mi verilecek? Sayın Cheney'in söylediği, 28 milyon dolar Türkiye'ye verilecek ve o, doğrudan doğruya birliklerin masraflarıyla ilgili olacak. Fakat 200 milyon doların ne şekilde kullanılacağını söylemedi. Ama Türkiye'ye verileceği kesin.

* Reuters, Türkiye'nin F-16'larla, Kuzey Irak'a operasyon düzenlediği haberleri verdi. Hiç duymadım, olsa, haberim olurdu.

* Üst düzey memurlara yapılan zammın, 25 yılının dolduranlara yansıtılması çalışması var. Olanaklarımızı zorlayarak kamu görevlilerine aşamalı zam getiriyoruz.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır