kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gerçekte kim kazandı?

Oscarlar nihayet sahiplerini buldu. En İyi Kadın Oyuncu rolünü Halle Berry, En İyi Erkek Oyuncu rolünü Denzel Washington kapıverdi. Son haftalarda ortaya çıkan ve ödülleri veren Akademi'nin üzerinde adeta bir baskı unsuru olan "siyahi sanatçılar niye ödül almıyor" sorunu anlaşılan jüriyi ziyadesiyle etkiledi. Sonuçta 2 siyahi sanatçı da heykelciği kucakladı. Üstelik Halle Berry'nin ödülü tarihi bir dönemeçti. Oscar tarihinde ilk kez zenci bir kadın ödül alıyordu. Washington'ın ödülü de daha az önemli değildi elbet. 1963'te bir başka siyahi oyuncu Sidney Poitier'nin aldığı En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almak kimselere kısmet olmuyordu bir türlü!

Siz de okuyorsunuz ya da TV ekranlarında yapılan yorumları duyuyorsunuz. Kelimeler yer değiştiriyor filan ama özünde herkes siyahların zaferinden bahsediyor. Evet, siyahların nezdinde bu 2 oyuncu zoru başardı. 2'sinin de kariyerinde dönüm noktası bu. Artık en basitinden rol alacakları herhangi bir filmde otomatik olarak ücretleri artacak, belki de senaryolarda daha seçici davranabilecekler...

KAZ GELECEK YERDEN TAVUK ESİRGENMEZ!

Ama asıl parsayı ödüle layık görüldükleri filmlerin yapımcı şirketleri kazanacak. Hani özellikle ABD filmlerini seyrederken deriz ya "Adamlar amma para harcamış, yazık bu kadarı da fazla diye" aslında hiç alakası yok. Adamlarınki düpedüz kaz gelecek yerden tavuk esirgememe politikası.

Bir kere bir filmin ödül kazanması gösterim süresinin uzaması, gişe hasılatının artması demek. Onun da ötesinde bu filmler yapımcılarına logo, poster, oyuncak satışı gibi gelirlerle geri dönüyor. Hatta Oscar sayesinde bir anda "klasik" olan filmlerin video ve DVD satışları yıllar sonra bile devam ettiğinden şirketlerin para kasası da doluyor. Bunun en güzel örneği bir Metro-Goldwyn-Meyer yapımı olan Kuzuların Sessizliği filmi. En İyi Film Ödülü almasından 10 yıl sonra, geçen yıl tam 2 milyon adet kopya satmış.

Büyük şirketlerin bu yıl sadece Oscar için 60 milyon dolar promosyon ve reklam harcaması yaptığı düşünülürse kazanmayı hedeflenen miktarın ne büyük para olduğunu varın siz hesaplayın.

Peki, bu yıl kim kazandı o zaman diye soracak olursanız...ABD'li AOL Time Warner ve Fransız Vivendi Universal Şirketleri'nin adı geçiyor. AOL Time'ın sahip olduğu New Line Şirketi, 4 dalda ödül alan Yüzüklerin Efendisi'nin yapımcısı. Denzel Washington'a ödül getiren Training Day de yine bir AOL yapımı. 3 dalda ödül alan Akıl Oyunları'nın arkasında ise Fransız Vivendi Universal var. Yani onlar bundan sonra bir müddet darphane gibi çalışacak!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır