kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uzmanlık ve diyet

Hafta sonu gazetelerini tararken sanat dünyamızın bir ünlüsünün nasıl zayıfladığını anlatan yazıyı okudum. Ünlümüz, kendisini zayıflatmakla kalmadığını kızını da aynı yöntemle zayıflattığını anlatıyordu.

Her gün bir diyet palavrası okuyor ya da izliyoruz. Çünkü konu beğenilmeyle yakından ilgili. Böyle olunca da tabi ki malzeme olmaya ve sömürüye açık...

Beğenilme konu olunca önce kısaca bir fuardan söz edeyim:

GÜZELLEŞME TUZAĞI

Hafta sonu güzellikle ilgili fuara bir uğradım. Amacım insanların davranışlarına dönük bir gözlem ortamı yakalamaktı. Gerçekten öyle de oldu. Kriz falan dinlemeyen kadınlı erkekli bir kalabalık güzelleşmenin peşindeydi. Kimsenin hakkını yememek gerekiyor. Bazı ürünlerin kullanılması sağlık ve temizlik açısından da zorunlu bulunuyor. Ama onlardan çok diğer ürünler ilginin merkeziydi. Fuarı düzenleyenlerle konuştum. Sonuçtan çok keyifliydiler. Fuardaki kısa gözlemi bir kenara bırakıyor ve ben tekrar diyete dönüyorum.

Ben bir diyet uzmanı değilim. Ama iyi bir uzmandan diyet disiplinin sistematiğini öğrenme şansı buldum. Bu cümle içinde aslında üç ayrı konu saklı. İyi bir uzman kimdir? İşin sistematiği nedir? Diyet bir disiplin midir? Bu sorulara doğru yanıt verdiğinizde konu kendiliğinden anlaşılıyor.

Önce son sorudan başlayalım: Diyetin kendisi değil ama sağlıklı beslenmenin bir disiplin olduğu açık. Binlerce besin çeşidi, insan yapısı farklılıkları ve adeta bir kimya tesisi gibi çalışan insan vücudu olunca başka ne olabilir ki!

SAĞLIKLI BESLENME

2 adet hidrojenle bir adet oksijen atomu sıcaklık ve benzeri koşulların uygun olduğu ortamda bir araya geliyor ve su oluşuyor. Koşullar uygun olmazsa her biri ayrı şekilde davranışlar gösteriyor. Artık ne neyle birleşir ve ortaya nasıl bir şey çıkar belli değil!

İşin sistematiği denilince de besin çeşitlerine ve her insana göre öğün sayısından besinlerin uygun oranda alınmasına kadar uzanan bir sunuştan söz ediyoruz. Siz tek bir besinle uygun proteini aldığınızı düşünüyorsunuz. Ama onu işleme sokacak başka bir besini doğru oran ve miktarda almadıysanız o protein işe yaramayabiliyor. Hatta bazı durumlarda belli besinlerin zararı da oluyor.

İyi bir uzmanın ise bunları göz ardı etmeyen ve önce işe sağlık konusu olan bakan kişi olduğu açık.

Bir uzmanlık yazısı yazabilmeyi ve diyet palavralarını ortaya koymayı çok isterdim. Ama haddimi biliyorum ve işi uzmanına bırakıyorum.

Ben "kıssadan hissemi" anlatmak istedim!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır