kapat
20.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Adam geldi...

Başkan Yardımcısı Richard (Dick) Cheney'i dün Ankara'da ağırladık. Cheney bu sabah erken saatlerde bir basın toplantısı düzenledikten sonra ülkesine dönecek..

Bize Washington'dan ulaşan bilgilere göre Ankara, bundan böyle Irak konusunda, "Her türlü olasılığa hazırlıklı" planlar üzerinde çalışmalı.. Yani "1'den çok" plan..

Bu planlar, bu sütunda her zaman belirttiğimiz gibi "Saddam sonrası Irak'ta yeni oluşumda söz sahibi olmak ve de istemediğimiz gelişmeleri önlemek amacında isek" o zaman "aktif biçimde" işin içinde olmamızı da öngörmeli.. Dikkatli okurlarımız hatırlayacaktır; bu konuyu Türk kamuoyunun dikkatine, aylar önce, daha Bush'un ünlü Şeytan Üçgeni sözünden haftalar öncesinden söz ediyoruz, "Kerkük'ü alalım mı, almayalım mı?" diye taşımıştık..

Çünkü oyuna katılmayanın, oyun sonrası ortaya çıkan şekillendirmede söz sahibi olması da söz konusu değil demiştik.. Eğer Ankara, vaktiyle rahmetli Özal'ı dinleyip, Körfez Savaşı'na asker gönderse idi, hem harekatın gidişi hem de sonrasında söz sahibi olacaktı.. O zaman yaptığımız bu hatayı, bari bu kez yapmayalım..

Türkiye'nin, ABD'nin Saddam'ı devirmeye yönelik harekatına üslerini açması ile, ordusunu göndermesi arasında, Saddam rejimi açısından bir fark yoktur.. Saddam'ın Kuveyt işgali öncesi, sırası ve de sonrasında Türkiye'yi nasıl "tehdit ettiğini" de unutmayalım..

Burada kilit rolü oynayacak olan, Cheney ve onun vasıtası ile Bush yönetiminden öğrenmemiz gerekenlerdir. Nedir bunlar?

1. Saddam'ı nasıl devirmeyi planlıyorsunuz?

2. Kuzeydeki Kürtler'in ve diğer unsurların yardımı ile hava+kara harekatı yürüterek mi?

3. Yoksa bir Saray Darbesi ile mi?

4. Saddam sonrası bu ülkenin yönetiminin başına kim gelecek?

5. Yeni gelecek kişi veya kurum, Kuzey'deki otonom bölgeler konusunda ne yapacak?

6. Türkmenler resmin neresinde oturacak?

7. Türkiye'nin şöyle veya böyle katılacağı bu savaştan göreceği ekonomik zararlar nasıl karşılanacak?

8. Benden neyin karşılığı olarak ne istiyorsun?

Cheney, Ankara'nın daha da artırılabileceği sorularına bu gezide cevap getirdi mi? Veya "Ankara'yı tatmin edecek" cevapları masanın üzerine koydu mu?

Sanmıyoruz.. Çünkü daha vakit erken.. Önce Ankara tutumunu belli etsin diye bekler Amerikalılar.. Yani "Böyle bir operasyona katkısı hangi ölçüde olacak?" sorusunun cevabını bekler.. Müzakere süresinde ara sıra kozlarını gösterse de, elini daha sonra açmaya başlar.. Bu, onların müzakere taktikleridir..

Bu pirinç daha çok su kaldırır.. Çünkü duruma baktığımız zaman "Irak harekatının başlayacağına dair daha henüz ortada en ufak belirti göremiyoruz.." ABD'nin en azından Kuzey'e 100'lerce asker gönderip Kürtler'i eğitip silahlandırması gerekiyor. Ama yoklar..

Beyaz Saray'da oturan Bush W.'nun da hiç acelesi yok.. "Bu yıl yapılacak Kongre yenileme seçimleri öncesi bu harekatı yapar ve partisine oy kazandırır" görüşüne gelince; Başkan Bush acele etmeyecektir.. Çünkü onun için esas felaket, savaş açmazsa Kongre seçimlerini kaybetmesi değil, savaşı açıp Saddam'ı devirememesidir.. bu onun 2003 şansını sıfırlar..

Merak etmeyin, Amerikalılar da en az bizim kadar akıllı.. Onlar da her şeyi hesap ediyorlar.. Onun için, Amerikan yönetimi, Saddam'ı yüzde 100 devirecek ortamı sağlamadan bu işe kalkışmaz..

Kaldı ki, Saddam son anda ülkesini BM denetçilerine açarsa, o zaman ne yapacak ABD? Bu işlerde oyun içinde oyun vardır.. Bush'un BM'yi devre dışı bırakıp tek başına harekete geçme olasılığını, bir başka yazıda incelemeye çalışacağız..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır