kapat
20.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Gürtuna'ya her ay 100 Bin dolar

Başsavcı Kanadoğlu'nun soruşturma için Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği dosyaya göre, işadamı Özel, Başkan Gürtuna'ya her ay 100 bin dolar veriyordu

Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile eski başkan Tayyip Erdoğan'ın "çete" suçundan yargılanmalarını istemesi, hem yargı çevresinde, hem de siyasi kulislerde şok etkisi yarattı. Kanadoğlu'nun başvurusuyla, Gürtuna ve Erdoğan'ın yargı önüne çıkmasını engelleyen önemli hukuki hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Danıştay 2. Dairesi'nin soruşturma iznini kaldırmasını "hukuka aykırı" bularak kararın yeniden değerlendirilmesini isteyen Kanadoğlu, İstanbul Başsavcılığı'na gönderdiği dosya ile de Erdoğan'a 21, Gürtuna'ya 28 suçtan soruşturma istedi.

"YÜZ KIZARTICI" SUÇLAR
Kanadoğlu ve Yargıtay savcılarının Gürtuna ve Erdoğan hakkındaki 150 klasörlük iki dosya üzerinde çalışıp, 133 sayfalık bir metin ortaya çıkardığı, İçişleri Bakanlığı'na da bilgi notu olarak gönderildiği öğrenildi. Kanadoğlu'nun talebi kabul edilirse Erdoğan ve Gürtuna'nın siyasi hayatlarının bitme riski doğacak. Çünkü bu suçlar "yüz kızartıcı suçlar" arasında sayılıyor ve mahkumiyet halinde, değil milletvekili seçilmek, dernek üyeliği bile mümkün değil. Dosyada, Lonca A.Ş. Genel Müdürü ve Gürtuna'nın danışmanı Bahattin Özel'in Gürtuna'ya her ay 100 bin dolar verdiği iddiası şöyle anlatılıyor: "Lonca A.Ş.'ye bir dönem mali müşavirlik yapan Galip Öztoprak, ifadesinde, Lonca A.Ş.'nin Fatih'te irtibat bürosu bulunduğunu, bu yere Gürtuna olmak üzere birçoklarının gelip gittiğini, bu yerde adı geçenin seçim kampanyasının organize edildiğini Bahattin Özel ve Cihan Kökten'den duyduğunu, bir keresinde Özel'in, Tufan Mengi ile tartıştığın-da, İGDAŞ'ın o zamanki genel müdürü Necdet Aral'ı telefonla arayarak 'Tufan Mengi ile beraber sana geleceğiz, 100-100 olmak üzere 300 milyar lira aldığını söyleyeceksin, yoksa nasıl genel müdür yaptıysam, öyle aldırırım' dediğini, keza Büyükşehir Belediye Başkanı'na her ay 100 bin dolar verdiğini söylediğini duyduğunu söylemiştir."

Kanadoğlu, milletvekillerinin ihalelerdeki rolünü anlatırken de, Arif Çelik'in polisteki ifadesinde "RP milletvekilleri Abdullah Gül, Abdullah Gül, Ahmet Tekdal ve Rıza Ulucak'ın devreye girmesinden sonra 1997'de belediyeden davet üzerine Ayvalıkdere Islah işini yüzde 46 kırımla kazandığını" söylediğini kaydetti. İslami Kurtuluş, Çeçen Direniş Örgütü ve Müslüman Kardeşler'in Ürdün sorumlusunun 1995'te Holiday İnn Oteli'nde bir ay kaldığını, RP yöneticileri ve Erdoğan'la gizlice görüştüklerini, masraflarının Ulaşım AŞ'den karşılandığını da anlatan Başsavcı Kanadoğlu, DGM'nin, örgütlerin terör örgütü olmadığı gerekçesiyle takipsizlik verdiğini, zamanaşımına uğrayan olayın görevi suistimal-den irdelenmediğinin görüldüğünü kaydetti.

Danıştay Başkanı: Karar yok sayılamaz!
Danıştay Başkanı Nuri Alan, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Danıştay 2. Dairesi'nin, Erdoğan ve Gürtuna hakkında soruşturma iznini kaldıran kararının "yok hükmünde olduğu" iddiasını kabul etmediğini açıkladı. Kanadoğlu'nun başvurusunun geldiğini belirten Alan, şöyle dedi: "2. Daire, yüksek yargıçlardan oluşan bir mahkemedir. 4483 sayılı Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına İlişkin Yasa'da, 2. Daire'ce verilen kararların gözden geçirilmesi veya kararın kaldırılması düzenlemesi bulunmuyor. Ancak, Başsavcı madem böyle bir talepte bulunmuştur, 2. Daire konuyu inceleyecektir. Daire'nin vereceği kararı beklemek gerekir."

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır