kapat
20.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

15 dakikalık sır görüşme

Ecevit, görüşme sonrası ABD'nin Irak'a askeri bir harekat yapmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Başbakan Bülent Ecevit ile ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 15 dakika başbaşa görüştü.

İki ülke arasında, sadece liderlerde "sır" olarak kalacak bilgilerin bu görüşmede ele alındığı belirtiliyor. Türkiye ve ABD'nin "gizli" politikalarını bu sırların yönlendireceğine dikkat çekiliyor. Görüşmede not dahi alınmadı. Ecevit ile Cheney, 19.00'da başlayıp 19.15'te sona eren başbaşa görüşmenin ardından "Heyetlerarası görüşme"ye geçti. Dar kapsamlı bu görüşmeye Türk tarafından Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal, Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan ve Dışişleri Bakan Danışmanı Engin Soysal katıldı. ABD tarafı ise Cheney, Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Cheney'in baş danışmanı Lewis Libby ve Milli Güvenlik Danışman Yardımcısı Orgeneral Wayne Downing'ten oluştu. Yarım saat süren toplantı sonrası yemeğe geçildi.

AFGANİSTAN'A KATKI
Ecevit, yemek sırasında İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalara değinerek Türkiye'nin iki tarafı biraraya getirmek için çok çaba sarfettiğini belirtti ve "ama iki lider birbirine güvenmiyor" dedi. Dick Cheney ise, İsrail ve Filistin arasında geçici bir ateşkesi sağlamak için uğraştığını, bu yüzden Ankara'ya gelmekte geciktiğini anlattı. Ecevit, dar kapsamlı heyetlerarası görüşmede ise ABD'nin Irak'a yapacağı bir operasyonda Türk ekonomisinin zarar göreceğini söyledi. Cheney de, ABD'nin yakın bir gelecekte askeri operasyon düşünmediğini belirterek, eğer olursa da ABD'nin ülkelerin zararını karşılayacağını bildirdi.

Türkiye'nin Afganistan'da çok uluslu gücün komutanlığını İngiltere'den devralması konusu da konuşuldu. Cheney, ABD'nin Türk askerlerinin masrafları için 228 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı. 228 milyon dolarlık yardımla ilgili teklif ABD Kongresi'ne sunuldu. Ecevit, yemek çıkışında yaptığı açıklamada, "Görünür bir gelecekte Irak'a karşı bir askeri harekat sözkonusu değil. Cheney, bunu çok açık bir şekilde belirtti" dedi.

Cheney'in kalp pili telsizleri susturdu
* Sabah saat 09.00'dan itibaren Cheney'in geçebileceği bütün güzergahlarda toplam 5 bin polis görev yaptı.

* Polis, 2 ayrı güzargaha göre hazırlık yaptı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit'in kullandığı Ulus-Kızılay üzerinden geçen Atatürk Bulvarı ile Kırkkonaklar yolu üzerinde bulunan çevre otoyolu güzergahı 2 saat öncesinden korumaya alındı. .

* Cheney'in konvoyunda, içinde 2 kilometrekarelik alanda uzaktan kumanda ve cep telefonları ile elektronik sinyalleri kilitleyen elektronik cihaz bulunan bir minibüs yer aldı. .

* Kalp pili kullanan Cheney'in, telsiz frekansından etkilenmemesi için, ABD'li güvenlik görevlileri özel bir kanaldan haberleştiler. Türk güvenlik sisteminin telsizleri çalışmadı.

YEMEĞİN MÖNÜSÜ HAFİF TUTULDU
* Ecevit'in Cheney onuruna verdiği çalışma yemeğinde kalp rahatsızlığı nedeniyle ha fif bir mönü seçildi. Yemekte Cheney'e ilk olarak mantarlı börek ikram edildi. Ardından sebzeli pilavlı biftek sunuldu. Havuç, salatalık, maruldan oluşan yeşil salatanın ardından karışık hamur tatlıları servisi yapıldı. Dondurmalı sunulan Türk hamur tatlıları tulumba, baklava ve şöbiyet oldu. İçki olarak da Kavaklıdere 1997 Selection kırmızı şarap ikram edildi.

Basın toplantısı bilmecesi
Cheney'in bugün yapılması planlanan basın toplantısı son anda iptal edildi. İptal duyurusu soru işaretlerine yol açarken, bazı kaynaklar Cheney'in İsrail programının uzaması nedeniyle yorulduğu, bu nedenle erken saatteki toplantıyı iptal ettiğini belirttiler. Bazı kaynaklar ise ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin organize ettiği basın toplantısının, Cheney'in sekretaryasınca yapılan organizasyonla çakışmasını gerekçe gösterdiler. Cheney'in Ortadoğu gezisi boyunca kendisini izleyen yabancı gazetecilere yönelik ise bir brifing vereceği ve tüm geziyi değerlendireceği belirtiliyor. Cheney'in programının diğer bölümlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır