kapat
20.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kısa kısa kısa

Bankalar fazla para bulundurmuyor
Bilinenin aksine banka şubelerinde yüz milyarlarca lira para aynı anda bulunmuyor. Gün içinde trilyonluk nakit giriş-çıkışları yapılırken, gece kasada bankanın mevduatının yüzde 5'i tutulabiliyor. Örneğin 500 milyar lira mevduatı bulunan banka şubesi gece kasasında bunun yüzde 5'i kadar yani, 25 milyar kadar bir miktarı bulundurabiliyor. Eğer acil para ihtiyacı olursa, bankanın zırhlı aracı 45 dakika içinde, şubeye para transferi yapabiliyor. Günlük nakit akışlarını bir gece önceden belirleyen ve sabah 09.00-10.00 itibariyle bu rakamı genel merkeze bildiren şubeler, gelen nakit fazlasını da merkeze iletiyor. Banka kasalarının gündüz ve gece sigortaları bulunuyor. Örneğin bir şubenin kasa sigortası 100 milyar lira ise ve o gün eğer 150 milyar kasada kalıyorsa aynı gün sigorta limiti yükseltiliyor. Özellikle maaş ödemelerinin olduğu tarihlerde yani ayın 5'i, 15'i ve 20'si gibi günlerde nakit giriş-çıkışı artarak yaklaşık 1 trilyona kadar çıkıyor.

Kasanın kilidini kesemediler
Karaman'ın Ermenek ilçesinde de bir banka soyulmak istendi. Birinci Ana Caddesi'ndeki Halkbank şubesine tuvalet penceresini kırarak giren kimliği belirsiz soyguncular, oksijen kaynağı kullanarak kasayı açmak istediler. Kasanın birinci kilidini kesen soyguncuların, ikinci kilidi kesmeyi başaramadığı belirlendi. Polis yetkilileri, soyguncuların duydukları bir ses üzerine korkuya kapılıp kaçmış olabileceğini açıkladı. Kasada yaklaşık 46 milyar liranın bulunduğu öğrenildi. Bankada parmak izi çalışması yapan polis, soyguncuların kimliğini belirlemeye çalışıyor.

Daha Türkiye'den ayrılmış değilim
Türkiye'den Mayıs ayında ayrılması beklenen Avrupa Birliği (AB) Komisyon Temsilcisi Karen Fogg, "Ayrılmam konusunda henüz kesinleşmiş bir şey yok" dedi. Brüksel'den dün akşam İstanbul'a dönen Fogg, gazetecilerin ısrarlı sorularını cevapsız bırakırken, Türkiye'den ayrılması konusunun henüz kesinleşmediğini ifade etti. 4 yıllık görev süresi Temmuz ayında bitecek olan Fogg'un "e-mail krizi" nedeniyle erken ayrılması gündeme gelmişti. Fogg'un Mayıs ayında Türkiye'den ayrılacağı, yerine ise halen Bosna-Hersek'te AB temsilciliği yapan Alman Kret-schner'in geleceği belirtilmişti.

Claudia Yılmaz izinsiz çalışacak
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Komisyonu yabancı uyrukluların çalışma izinleri hakkındaki yasa tasarısının 12 maddesini kabul etti. Tasarı, en az 3 yıldır bir Türk ile evli olan yabancıların Türkiye'deki bir işte çalışabilmek için izin alma şartını kaldırıyor. Yabancıların alacakları çalışma izinleri, ikamet izninin geçersiz hale gelmesi, pasaport süresinin uzatılmaması veya 6 aydan fazla yurt dışında kalınması durumunda geçerliliğini yitirecek. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın eşi Claudia Yılmaz, bir süre önce "Çalışmak için izin almak zorundayım" diyerek yakınmada bulunmuştu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır