kapat
20.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Avrupa Öcalan için Tv ve telefon istedi

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin Öcalan'a TV ve telefon verilmesi talebi, "Avrupa Cezaevi Sözleşmesi"ne uymadığı gerekçesiyle reddedildi. Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi (İÖK), İmralı'da tutulan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a televizyon, kısa dalgalı radyo ve düzenli aralıklarla telefonla aranma imkanı verilmesi tavsiyesinde bulundu.

İÖK heyetinin 2-14 Eylül 2001 tarihlerinde yaptığı ziyaret sonunda hazırladığı raporda, Türkiye'de diğer cezaevlerindeki mahkumlara olduğu gibi, terörist başına da bu imkanların verilmesinin, "olağanüstü tutukluluk koşullarının olumsuz etkisinin giderilmesine" yol açacağı ifade edildi. Öcalan'ın hücresindeki fiziki koşulların oldukça iyi olduğuna işaret edilen raporda, ona belli aralıklarla verilecek telefon imkanıyla, terörist başının akrabaları ve avukatıyla görüşmesine de olanak sağlanabileceği belirtildi. İÖK raporunda, Öcalan'ın, her gün iki kez çeşitli doktorlar tarafından muayene edileceğine, iki haftada bir aynı doktor tarafından muayene edilmesi önerisinde de bulunuldu. Öcalan'ın kaldığı hücreyle ziyaretçileriyle görüştüğü oda arasında rahatça hareket etme olanağına sahip olması da tavsiye edilen raporda, "yaratılan özel mahkumiyet koşulunun sınırsız bir biçimde devam edemeyeceği, diğer mahkumlarla temas edebileceği ve daha fazla aktivite içine gireceği bir ortama sahip olması gerektiği" de ifade edildi.

RADYOSU VE GAZETELERİ VAR
Türkiye tarafından İÖK'ye verilen yanıtta ise Öcalan'ın çok tehlikeli uluslararası azılı bir terörist olduğu ve 30 bin kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarının sorumlusu olduğu vurgulandı. Yanıtta, Öcalan'a her gün bütün gazeteleri okuma imkanı verildiği, avukatıyla düzenli görüştüğü, FM kanalı olan bir radyoya sahip olduğu ve düzenliği sağlık kontrolünden geçtiği hatırlatıldı. Avrupa Cezaevi Sözleşmesi'nin veya BM'nin stardartlarının, hükümlülere televizyon verilmesi gibi bir koşul ortaya koymadığına dikkat çekilen yanıtta, Öcalan'ın hücresi ile ziyaretçilerini kabul ettiği oda arasında rahatça giriş-çıkış yapmasının güvenlik açısından sorun teşkil edeceği vurgulandı, dünyanın hiçbir cezaevinde mahkumların hücresi ile ziyaretçilerinin kabul edeceği alanda özgürce dolaşamadığı belirtildi.

Elektrik ve askı kalktı ama falaka sürüyor!
İşkenceyi Önleme Komitesi'nin Türkiye raporunda, karakol ve cezaevlerinde yapılan incelemenin sonuçları da açıklandı. Özellikle İstanbul bölgesinde gözaltında elektrik verme ve kollardan asılma gibi yöntemlere ilişkin şikayetlerin azaldığı, ancak falaka türü kötü muamelenin devam ettiği yolunda şikayetlerin bulunduğu ileri sürüldü. Raporda Ağrı, Elazığ ve Van illerindeki emniyet müdürlüklerinin terörle mücadele bölümlerinde sorgulama yerlerine eleştiriler yöneltildi ve buraların düzeltilmesi ya da hizmet dışı bırakılması istendi. Raporda Elazığ, Şanlıurfa ve Van illerindeki cezaevlerinin sağlık hizmetlerinin yeterli olmadığı iddia edildi. Komitenin dün yayımlanan raporunda, Türkiye'ye yasadışı yollardan kitle halinde gelen kaçakların, geldikleri ülkeye geri gönderilirken açık arazi yerine resmi sınır kapılarının kullanılması istendi. Sincan ve Tekirdağ'daki F tipi cezaevlerinde mahkumların toplu faaliyet programlarına katılımına ilişkin düzenlemelerin eleştirildiği raporda, mahkumların özellikle kütüphanelerden gerektiği kadar yararlanamadığı belirtildi.

Bağımsız uzmanlardan oluşan İşkenceyi Önleme Komitesi heyetleri, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde cezaevi ve karakolları önceden haber vermeden denetleyebiliyor. Heyetler, ziyaret ettikleri ülkelerdeki cezaevi ve karakollar-daki durum hakkında hazırladıkları Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi'ne iletiyor.

Siyasallaşma süreci PKK'lıları böldü
PKK'nın Kuzey Irak'ın Kandil Dağı'nda devam eden 8'inci Kongresi'nde ortaya çıkan silah bırakma ve mücadeleyi siyasal zeminde sürdürmeye yönelik kararları örgütün üst yönetimini böldü. Murat Karayılan'ın liderliğindeki bir grup, isim değiştirme, Avrupa'da faaliyette bulunmama ve silahlı grupların tasfiyesinin militanlar arasında moral bozukluğuna yol açacağını öne sürdü. Osman Öcalan'ın liderliğindeki grup ise terör ve bölücü suçlamasının hep karşılarına çıktığını, Avrupa ve Türkiye'deki koşulların görmezden gelinemeyeceğini savundu.

TALABANİ: AF ÇIKARSA SİLAH BIRAKILIR
Öte yandan Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, "Genel af çıkarsa PKK'lılar silah bırakmaya hazır" dedi. El Cezire Tv'ye konuşan Talabani, Türkiye'deki temasları sırasında bu öneriyi Ankara'ya ilettiğini bildirdi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır