kapat
14.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kaybetseydik açlık grevine gitmezdim

Naom Chomsky beraat kararının ardından, gazeteci ve köşe yazarlarıyla birlikte Beşiktaş'taki Hanedan Balık Restoran'a giderek Boğaz sefası yaptı.
Şarap, balık köftesi, midye, karides, patlıcan salatası, ızgara balık, ayva tatlısı ve Türk kahvesinden oluşan mönüye en az Boğaz manzarası kadar hayran kalan Chomsky, yemekte davanın kritiğini yaptı. Ve SABAH'ın sorularını yanıtladı:

* Daha önce hakkınızda hiç dava açılmış mıydı?

1968'de düzenlenen Vietnam karşıtı gösterilerde gözaltına alınmıştım. Sonraki yıllarda "sivil itaatsizlik" suçundan davalarım oldu. Mahkemelere de çıktım ama şimdiye dek hiç hapis istemiyle yargılanmadım.

* Dava aleyhinize sonuçlansaydı ne yapacaktınız?

Açlık grevine gitmeyi düşünmüyordum elbette... Aslında bu doğrultuda bir planım yoktu. Çünkü davanın bu şekilde sonuçlanmasını bekliyordum. Normal olanı buydu. Savcının suçlamayı geri çekmesi ilginç. Bu konu hakkında ben de ifade vermek için dilekçe yazdım.

* Bundan sonraki programınız nedir?

Çok yoğun bir programım var. Diyarbakır'a gideceğim. Ve henüz İstanbul'un tarihi mekanlarını görebilmiş değilim.

* Sizce Türkiye'nin AB'ye girecek mi? Ne zaman?

Türkiye eninde sonunda AB'ye üye olacak. Ve bu, çok önemli bir gelişme olacak. Ancak daha önce çözülmesi gereken insan hakları sorunları var.

* Irak operasyonu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Irak ABD için savunmasız, kolay bir hedef. ABD yönetimi şu anda ne yapması gerektiğini tartışıyor. Ancak Amerikan halkı bir düşman ülkeye saldırıp işgal edilmesine karşı çıkıyor.

* Kürt meselesi konusunda yazdıklarınız için yanlış yönlendirildiğiniz yolunda eleştiriler var...

Bu konuyu çok araştırdım. Yanıldığımı sanmıyorum. Elbette öyle söyleyecekler. Amerikalılar da kendi yerli halkına, Kızılderililere olanları 1960'lı yıllara kadar inkar etti. Küçüklüğümde arkadaşlarımla oyun oynarken ben de kovboy olup Kızılderililer'i öldürüyordum.

Filozof başımızın üstünde
Naom Chomsky Türkiye'ye adımını attığı andan itibaren çok sıkı bir koruma çemberine alındı. MİT eski İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in Panter Güvenlik Şirketi'nin 7 özel adamı Chomsky'yi adım adım izledi, çevresinde kuş uçurtmadı. Şirketin genel koordinatörü Cengiz Adam başta Chomsky olmak üzere "sıradışı" müşterilerini anlattı...

* Şirketinizin başında bir dönemin en ünlü istihbaratçısı Nuri Gündeş var. Gündeş şimdi "bölücü" yaftası yapıştırılan Chomsky'yi koruyor. Bu bir tezat değil mi?

Eskiden yaptığımız meslekler bitiyor ve bizler yeni işlere başlıyoruz. Chomsky bir düşünür. Hakkında açılan davalar bizi ilgilendirmez.

* Peki Apo'nun İmralı'daki koruma görevi size verilse kabul eder miydiniz?

Duygularımız buna izin vermez. Olukla kan akıtmış bir adamı hiçbir güvenlik şirketi korumaz.

* Duygularınız nerede başlar?

Devlete, millete ihanet etmiş kişi ve kurumlara karşıyız.

* Mafya? Alaattin Çakıcı'yı korur musunuz? Ya da Susurluk sanıklarını?

Mafyanın bizim korumamıza ihtiyacı yoktur. Çakıcı'yı korumam. Ama Korkut Eken, Ayhan Çarkın ve İbrahim Şahin'i can-ı gönülden korurum. Devletin sahip çıkmadıklarına ben sahip çıkarım. Bu insanlar kahramandır.

Burak KARA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır