kapat
08.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Kürt meselesi
Bölücü terör örgütü PKK, Türkiye ve AB üyesi ülkelerdeki faaliyetini durduğunu açıkladı. Ne anlama geliyor bu? MED TV'den yapılan açıklama "merd-i kıpti şecaat arzederken sirkatin söyler" örneği bu soruya cevabı veriyor: ".. politik, örgütsel ve pratik çalışmanın yürütülmesini durdurmak gerekli görülmüştür.

ÇETİN ALTAN
Hukuk üstüne bir kaç sözcük ve hırtlık'lar senfonisi...
Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, Dinç Bilgin hakkında açılmış olan kamu davasında verilmiş olan tutuklama kararı; ilgili yasalardaki bazı değişikliklerin ertesinde, kamu davasının -normal mahkemeler sistematiği içinde- İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi sonucu, yine mahkeme tarafından kaldırıldı.

HAŞMET BABAOĞLU
Kış Olimpiyatları ve çokeşlilik
1844 yılıydı. ABD'nin Illinois eyaletinde Joseph Smith, sırtından vurulup öldürüldü. Saldırganlar onu sosyal hayatın düşmanı olarak görüyorlardı. Çoktan canı çekilmiş bedeni evine getirildiğinde karısı Emma haykırmıştı: "Ah Joseph, ah! Bak işte sonunda öldürdüler seni!". Emma'nın bu çığlığının hangi anlama geldiği çok tartışılmıştır.

ERDAL BİLALLAR
Suçlular ayağa kalkın!
Depremden herkes biraz rant elde etmeye çabalıyor... Suçunu, günahını, dünde kalan ayıbını görmezden gelenler şimdi felaket tellallığı yapıyor... Reytingini, tirajını artırmak için olmadık senaryolar yazıyor... Ve en önemlisi halkı cinnet noktasına taşıyor... Gelin dünden bugüne yapılanları hatırlayalım...

YAVUZ DONAT
Kapalı kapılar ardında
Ankara Sheraton'daki İtalyan lokantası L'angoletto'ya "beş siyasetçi" geldi... Mesut Yılmaz ile "son zamanlarda onu eleştiren" dört milletvekili. İlhan Aküzüm (Kars). Yaşar Eryılmaz (Ağrı). Erkan Kemaloğlu (Muş). Mehmet Ali Bilici (Adana). Bu lokantanın "iki bölümü" var. Biri "herkesin yemek yediği" ana salon.

SELAHATTİN DUMAN
Bir günde iki hisar, fazlası akla zarar..
Kimisi gezi yazısı yazmayı sever ama ben sevmem.. Neden mi? Çünkü aklımda kalanı toplasan bir cırtım çıkar.. Yine de arkamdan "Yemeği yer yemez atlayıp geçti eşiği, sofrada kaldı kaşığı.." konuşulmasın diye oturup yazarım.. Adana bildiğiniz gibi.. Komser Şekspir filminin galasından...

OKAY GÖNENSİN
Yaşamada ve sağlıkta neredeyiz?
Aşağıda biraz fazla rakam vereceğiz. Ama bu gerekli. "Yaşama"da ve "sağlık"ta nerede olduğumuzu bu rakamlarla fazlasıyla açık olarak görebiliriz. Bu rakamları saklamak ve "her şeyin ne kadar iyi olduğunu", ülkenin onların yönetimi altında "ne kadar çok ilerlediğini" laf ve rakam kalabalıklarıyla anlatanlara sık sık göstermek gerekiyor.

ŞÜKRÜ KIZILOT
Vergi gelirlerinde inanılmaz rakamlar
2001 yılında esnaf, sanatkâr, tüccar ve şirketlerden toplanan bazı vergiler var. Bunların tutarını ve aynı dönemde 39 katrilyon 768 trilyon TL. olan toplam vergi gelirlerine oranını açıkladığımızda, gözlerinize inanamayacaksınız. Ekonomik krizin de etkisiyle, küçük esnafın, sanatkârın, tüccarın ve şirketlerin...

ZÜLFÜ LİVANELİ
Huzur
Evrende bir toz zerresi bile sayılmayacak olan Dünya gezegeni, belirli bir süre için canlıların yaşamasına elverecek sıcaklık koşullarına kavuşmuş. Canlı türlerinden biri olan insanoğlu kışın ısınma, yazın da serinleme önlemleri alarak hayatiyetini sürdürüyor. Bu sıcaklık koşulları bir gün değişecek...

RUHAT MENGİ
Çikolata kağıdı
Geçen hafta AKP Başkanı Tayyip Erdoğan ve yardımcısı Abdullah Gül'ün Washington'da yaptığı konuşmaları okudum dikkatle. Gül "Dersimizi aldık, deneyimliyiz. Kesinlikle daha dikkatli olacağız" demiş. Konuşmaların tümünü gözden geçirince ikisinin de bu "dikkatli olma" konusunda birinci derecede dikkatli oldukları dikkatleri çekiyor.

METİN MÜNİR
Bir utanç Himalaya'sı
Bir ülkedeki yargı sisteminin ne kadar etkin olduğunu anlamak için bakmamız gereken şeylerden biri, mahkumiyet oranlarıdır. Devlet kaç kişi hakkında dava açtı? Hakkında dava açılanlardan kaçı mahkum oldu? İdeal koşullar altında, açılan bütün davaların mahkumiyet ile sonuçlanması gerekir.

İLKER SARIER
Naylon Cumhuriyet
Niye yıllarca dirsek çürüttük de, şu naylon cumhuriyetin nayloncu yurttaşlarından biri olamadık? Sadece İstanbul'da 30 bin kişiden fazla insan naylon fatura işiyle uğraşıyormuş, yüzlerce de naylon şirket varmış. Dönen para hesapsız. Nayloncular yüzde 10-15'le çalışıyor. Şirket sahte, ortaklar sahte...

ERDOĞAN SEVGİN
Al başına derdi!
Şu meşhur "Hemşo" filmi ekranda. Film başlamadan ekranda bir grafik: "18 yaşından küçükler için sakıncalıdır." Saatime bakıyorum 20.40... Yani, evdeki 18 yaşından küçük bütün çocuklar ekran karşısında. Ne yapacağız şimdi? 18 yaşından küçük olanları yataklarına mı yollayacağız. Yollasak gidecekler mi?

SEDAT SERTOĞLU
Keşke bizde de olsa
Washington CIA Başkanı Tenet'i dinledim.. Onun Irak ve İran ile ilgili anlattıklarını dinledikçe de, içinde bulunduğumuz coğrafyanın ne kadar patlamaya hazır bir bomba olduğunu, daha da fazla anladım.. Zaten yıllardır terörün en açık biçimde tehdit ettiği ülke olan Türkiye üzerinde...

MEHMET TEZKAN
Depremzedeler neden Sezer'in yolunu kesti..
Cumhurbaşkanı Sezer'in deprem bölgesine yaptığı gezi, yıllardır altı çizilen, ama kimsenin umursamadığı bir gerçeği ortaya çıkardı.. Devletin örgütlenme biçimi yanlış.. Şimdi bakın.. Sezer'in aracının önü kesiliyor.. Yaşlılar gençler, kadın erkek, çoluk çocuk haykırıyor.. Ne istiyorlar?.. Sezer'i protesto mu ediyorlar?..

HINCAL ULUÇ
Bu filmi görmüş müydünüz?..
Çok önemli bir görevi var genç adamın.. Hiç tanımadığı bir ülkede, kendisine verilen hedefe ulaşması, dünya barışı açısından çok önemli.. Tek başına.. Peşinde, savaş isteyenlerin ordusu var.. Tek başına genci, yönlendiren bir yaşlı beyin var, uzakta.. Tıpkı savaşçıları uzaktan yöneten bir beynin olduğu gibi..

ABDURRAHMAN YILDIRIM
Takımların borsa oyunu fanatikler üzerine
Türkiye'de futbolun öncüleri Galatasaray ve Beşiktaş halka açılma kararı verdi, SPK'dan izin bekliyor. Sıradaki Fenerbahçe, bu iki kulübün izin alıp almayacağına, halktan ilgi görüp görmeyeceğine göre tavrını belirleyecek. Futbol kulüpleri ile halka arzlar da bir yılı aşkın aradan sonra yeniden başlamış oluyor.

HALİT ÇAPIN
Hastalık ki çocuklara hiç yakışmayan
Ölüm deliler gibi dolanıyor etraflarda.. Eskiler zelzele derlerdi.. Şimdi deprem.. Afyon'da yine canlar yaktı.. Ülkeyi korkuttu, hele hele İstanbul'u.. Buraları da tetikler mi diye.. Orası bir yana zaten şimdilerde hepimiz ama şöyle, ama böyle depremlerdeyiz.. Dert üstüne dert.. Ölüm üstüne ölüm..

EMRE AKÖZ
Rakı-şarap kavgası
Son bir ay içinde rakı yine gündeme geldi. Bunun nedeni "şarapçıların" karşı atağa geçmeleriydi. Aslına bakılırsa bunda tuhaf bir durum yok. Önümüzdeki ay ve yıllarda benzeri tartışmalara daha çok şahit olacağız. Çünkü "modern" yaşama daha uygun olan ya da olduğu iddia edilen şarabın "etkinliği" artıyor.

REFİK DURBAŞ
Ben düzeltmenken...
İsviçre'de yayınlanan bir gazete yönetimi, gazetedeki yazım hatalarını önlemek için ilginç, fakat aslında biraz da acımasız bir yola başvurmuş... İsviçre`de Fransızca yayımlanan "Le Temps" gazetesi yönetimi, şubat ayı boyunca haberlerde yapılacak her yazım hatasına 5 frank (yaklaşık 4 milyon TL) para cezası kesecekmiş...

HAYRULLAH MAHMUD
Maksat ve meslek
Ertuğrul Özkök'ün ortaya attığı "Bu köşeler babamızın malı mı?" sorusu bağlamında birkaç satır... Ali Naci Karacan 30 Ağustos 1930 günü, İnkılap Gazetesi'ni yayın yaşamına sokarken yazdığı "Maksat ve Meslek" başlıklı başyazısında, gazetecilik mesleği üzerine şöylesi bir tespitte bulunur:

ERMAN TOROĞLU
İstenmeyen hakemler
Geçen sene, F.Bahçe dışarda kazanmakta zorlanıyordu. Ama içerdeki bütün maçlarını kazandı, rekor kırdı. Bu sene de G.Saray, dışarda kazanamıyor. Bu kez onlar içerde kazanmaya başladı. Niye bu takımlar, böyleler? Yani futbolcular dışarda etki altına çok fazla girip, içerde rahat mı ediyorlar? Hayır.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır