kapat
23.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

ABD Ladin'i sordu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, ABD Dini Özgürlükler Bürosu Başkanı Houford ile İslam ve terör konusunda konuştu
Başbakan Ecevit'in ABD gezisinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, çok önemli bir görüşme yaptı. Basının alınmadığı görüşmenin yeri ABD Dışişleri Bakanlığında Uluslararası Dini Özgürlükler Bürosu'ydu. Görüşmeye Büro Başkanı John V. Houford III ile Yardımcısı Thomas F.Farr evsahipliği yaptı. Amerikalılar, güvenilir bir müttefikten Ladin hakkında "doğru" yorumu almak, istiyordu. Ve kritik soru geldi: "Ladin hakkında ne düşünüyorsunuz?" Diyanet İşleri Başkanı soruya şu yanıtı verdi:

"11 Eylül'de cereyan eden olaya çok üzüldük. Bu menfur olayı İslam ülkeleri içerisinde ilk önce ve net olarak biz kınadık. İslamın kutsal kitabında terörü ve terörizmi reddeden ayetler vardır. Usame Bin Ladin ve Taliban hareketi, İslam için ne bir model, ne de bir örnek teşkil eder. Kur'an'da şöyle denilmektedir: 'Kim bir cana kıyarsa, bütün insanlığa kıymış gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur.' Bireyin hayatı, toplumun hayatına denk tutulmuştur. Terör olaylarına bulaşmış olanlar, dinden sapmışlardır."

TÜRKİYE'DE DURUM
ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Bürosu Başkanı Houford III'ün diğer kritik sorusu Türkiye ile ilgiliydi. ABD'nin Türkiye'deki aşırı dinci hareketi merak ettiği bu sorudan açıkça anlaşılıyordu. "Ülkenizde aşırı uçlar var mıdır?" sorusuna Diyanet İşleri Başkanı şu yanıtı verdi:

"Her ülkede olduğu gibi, bizde de dinde aşırılığa kaçan insanlar vardır. Ancak bunlar çok az sayıdadır ve halkımızın büyük çoğunluğu tarafından ilgi görmezler. Daha ziyade Türkiye dışında faaliyette bulunmaktadırlar. Kaplancılar gibi."

Başkan Houford III, Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatının nasıl çalıştığı hakkında da bilgi istedi. Yılmaz, Diyanet'in Anayasal bir kuruluş olduğunu, iman-ibadet ve ahlak konularında halkı aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle yükümlü bulunduğunu belirterek, teşkilat yapısı hakkında bilgi verdi. Başkan Houford, Yıllık Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu hazırlarken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çalışmalarından yararlanmak için izin istedi.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır