kapat
23.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Emlak Vergisinde İşin Suyu Çıktı...

HASAN ÖZFİDAN

Daha Önce 1998 Yılında yapılan hatanın daha büyüğü şimdi yapılıyor! Bildiğiniz gibi, eskiden emlak vergi Beyaname dönemlerinde saptanan vergiler 4 Yıl Boyunda değişmeden veriliyordu. Bundan önceki Beyaname döneminde Saptanan Vergiler her Yıl için yeniden değerlendirme oranında Mükelleflerden alınmaya başlandı. Yani, vergilerde getirilen artışlar, zaten güncellenmiş olan en son ödenen vergi göz önüne alınarak yapılmıştır. Buda getirilen artışın ne kadar büyük olduğunu ortaya koymaktadır. Hiç 1 Yıl içinde bu kadar zam neye yapılmışki buna yapılsın!

Kanunda değişikliği yapanları İzmir'in en kıymetli yerleri olan Alsancakta, Bostanlıda ve ülkemizin diğer yerlerinde gezmeye davet ediyorum. Kiraya verilen bir çok ev boş. Yine aynı şekilde bir çok dükkanın Mal sahipleri tarafından işletilememesi yada, kiraya verilememesi dolayısıyla boş olduğunu görmemeleri için gözlerinin kör olması gerekiyor.

Evlerini ve dükkanlarının boşalması halinde bir daha kiraya tutulmayacağını bilen Mülk Sahipleri, eski kiracılarının Kira Parasını bu ekonomik şartlar altında ödeyemeyeceğini belirtmesi üzerine çok küçük oranlarda hatta Kira Tutarında hiç artış yaparak kiracılarını ellerinden kaçırmaması yoluna gitmektedirler.

Gelelim, hayat pahalılığını ve geçim sıkıntısını ve enaza indirmek ve Kira ödememek için, ellerindekini avuçlarındakini vererek ev sahibi olanlara. Evlerinde temel harcamaları bile karşılayamayan ve yoksulluk sınırında yaşayan insanlardan, nerdeyse daha önce ödedikleri kira parası kadar Emlak Vergisi ödemeye mahkum edilmesi, sabırları taşırmaktadır.

Büyükşehirlere göçü önlemeye yönelik önlemler ise, amacına uygun değildir. Köylerden Şehirlere göç edenlerin çoğu, zengin semtlere yerleşememekte, gecekonduya yönelmektedirler. Hatta, apartman dairelerinde oturan ve bir kişi ölsede onun giysilerini alsam diye bekleyen nice durumu çok kötü olan insan vardır. Bu kişiler, konumları itibariyle her işte çalışamamakta ve gündelik işe gidememektedirler.

Devletin,f asli görevlerini yerine getirmede güçlük çektiği ve artan ihtiyaçlarını zam yoluyla giderme yoluna gittiği günümüzde, aynı maddi olanaksızlığın vatandaş içinde geçerli olduğunu bilmelidir. Devletin durumu vatandaşınkinden iyidir. Devlet hiç olmazsa içeriden ve dışarıdan borçlanabilme ve istediği oranlarda vergilere zam yaparak ihtiyacını karşılama yoluna gidebilmektedir. Vatandaşta ise, bu şans hiç yoktur!

Vatandaşın dayanacak gücü kalmamıştır ve getirilmek istenen son uygulamayla, vatandaşta " Elimizdekinin ve Avucumuzdakinin hepsini versek Devlete yetmez." Kanaati oluşmaya başlamıştır. Hatta "Ellerimizdekini Devlete verelim onlar bizi baksın." Diyecek kadar açık bir şekilde isyanlarını dile getirmeye başlamışlardır.

Email : hasanozfidan1@hotmail.com

SAYGILARIMLA.

Hasan Yaşar Özfidan.

Ekonomist - Bilgisayar Programcısı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır