kapat
23.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yeğenim Cem Amerika'da nasıl dolar milyoneri oldu?

Cem Sertoğlu.. Yeğenim.. Amerikan Rüyası var ya, onu yakaladı Cem.. "Bir iş yerinden ayrılmak, sonsuza kadar görüşmemek değildir" düşüncesinden yola çıkarak şirketlere, eski çalışanlarını takip edebileceğini, ihtiyaç duyulduğunda buluşturabileceğini anlattı. Sonrası mı?..
Cem Sertoğlu.. Yani benim yeğenim.. Kardeşim Vedat'ın büyük oğlu.. Cem, İstanbul Robert Koleji bitirdikten sonra, üniversite eğitimini Amerika'da, Teksas Austin'de aldı.. Sonra ver elini New York.. Geleceğini, dünyanın en ilginç kenti olan New York'ta aramaya başlayacaktı.. O ünlü "Amerikan Rüyası" var ya, işte o rüyayı yakalamak istiyordu.. Ve sonunda yakaladı da..

Ve şimdi o ABD'nin en çok "Umut veren" genç işadamlarından biri.. 30 yaşındaki Cem, bu başarısı nedeniyle, önce CNN'in dikkatini çekti.. Ve CNN onu Business Unusual adlı programına konuk etti.

Derken The Economist, Cem ve New York'taki şirketi SelectMinds'ı okurlarına tanıttı..

Ve nihayet "Büyüyen şirket haberleri" veren INC dergisi Cem'le bir söyleşi yaparak, yer verdi sütunlarında.. Peki, Cem Sertoğlu ne yapmıştı da bu ünlü yayınlar ondan bahsediyordu?

FELSEFESİ YİNE GÖRÜŞÜRÜZ...
Türkiye'de hiç olmayan bir işi yapıyor Cem.. Cem, "Bir iş yerinden ayrılmak, hoşçakal demek, sonsuza kadar görüşmeyeceğiz anlamına gelmez" felsefesinden yola çıkarak SelectMinds isimli şirketini iki yıl önce kurdu..

ABD'de özellikle hizmet sektöründe çalışanların yüzde 25'i her yıl, işlerinden ayrılıyor.. Cem bu noktada şu gerçeği yakalamayı başardı:

"Bir işyeri yeni bir eleman alıyor. Onun şirketi öğrenmesi, işini tam anlamıyla yapacak hale gelmesi için, şirket bu kişiye çok ciddi yatırım yapıyor. Ve bu kişi ayrılıp gidince de, şirket yeni bir eleman alıp yetiştirmek için yine büyük paralar harcıyor.. Oysa, eski adamını tekrar işe alsa, çok daha ucuza malolacak şirkete.."

Peki ne yapmalı? Bakın ne yaptı Cem:
Şirketlere başvurdu ve onlara "Alumni türü bir sistemle, ayrılan elemanlarını izleyeceğini, şirketten haberler almasını sağlayacağını ve şirketin eleman araması durumunda onunla temas kurduracağını" anlattı. Onun sisteminde, şirketin eski çalışanı, bilgisayarında "ayrıldığı şirketinin bugünkü durumu, kimlerin işe girip kimlerin çıktığı, şirket haberleri, eleman alıp almayacakları" gibi bilgileri, özetle eski şirketi hakkında hakkında aklınıza ne geliyorsa öğrenebiliyordu..

Ve bu ABD'de ilk defa yapılan bir işti.. Şirket de, bu sayede, eski elemanlarının şimdi ne yaptığından haberdar oluyordu.. Amerikan şirketleri, ki aralarında Cisco, Andersen, J. Walter Thompson, Agilent Technologies, Oliver, Wyman&Co, Cadwalader, Wickersham&Taft gibi çok önemli firmalar var, derhal Cem'in şirketiyle mukavele imzaladı..

670 MİLYAR SERMAYE KOYDU
Peki Cem, 2001 yılında hedeflerinin üzerine çıkmayı başaran ve sadece risk sermayedarlarının yatırdığı 500 bin dolarla (yaklaşık 670 milyar lira) kurulmuş olan şirketinin geleceğini nasıl görüyor?

"İlk yıl toplam 2.4 milyon dolar masraf yaptık. En büyük masraf çalışanların ücretleriydi. 1.9 milyon dolar tuttu. 2001 yılında 2.1 milyon dolar ciromuz, 450 bin dolar net zararımız vardı. 2002 yılında 6.8 milyon dolar ciro ve 350 bin dolar net kâr hedefliyoruz. 2003 yılında ciromuz 18 milyon dolar, net kârımız, 3 milyon 900 bin dolar olacak" diyor..

SelectMinds çok daha büyüyecek.. Amerikalı uzmanlar öyle diyor.. Burada Cem'in başarısının bir başka boyutu daha var. O da "Yepyeni bir iş kurarak başarılı olması.." Yani daha önce bir başkasının yaptığı işi yapmıyor Cem..

Bu yazıyı, Cem'in birkaç özelliğini size aktararak tamamlayalım: "Cem koyu Fenerbahçeli'dir. Yakında baba olacak.. Ve de sigaradan nefret eder.."

Amerikan Inc Dergisi:

İlk kez o düşündü bu kadar basit!
ABD'de "gelişen şirketlerin dergisi" olarak tanınan Inc, son sayısında Cem Sertoğlu hakkında bir habere yer verdi. Haber özetle şöyle:

ABD'de insanlar aynı işte uzun süre çalışmıyor. Gidenlerin yerini doldurmak ise hem zor, hem de pahalı. İşte Cem Sertoğlu bu personel değişikliğinin yüksek maliyetiyle mücadele etmenin yolunu buldu.

Sertoğlu'nun New York merkezli şirketi SelectMinds, şirketlere eski çalışanlarıyla bağlantılarını sürdürebilme imkanı sunuyor. Genel Müdür Sertoğlu, "Eski çalışanlarla teması sürdürmek akıllıca bir iş" diyor ve ekliyor: "Çünkü eski elemanı yeniden işe almak, yeni birini çalıştırmaktan yüzde 50 daha ucuz. Dahası bu kişiler eski işverenlerinin istek ve önceliklerini bildikleri için çok daha yararlı olabiliyorlar."

BAŞLANGIÇ FİYATI 100 MİLYAR
Peki bu sistem nasıl çalışıyor? SelectMinds, müşterilerine eski çalışanların doğrudan ulaşabilecekleri, şirket hakkındaki haberleri alabilecekleri, şirketteki açık pozisyonları görebilecekleri ve birbirleriyle fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir internet sitesi hazırlıyor. Bu sistem işverenlere eski çalışanlarını tekrar işe alabilme olanağını sağlıyor.

Bu fikir eski bir danışman olan Sertoğlu'nun aklına 3 yıl önce bir reklam ajansına danışmanlık yaptığı sırada gelmiş. "Ekonominin hızla büyüdüğü o dönemde şirketler arasındaki yetenekli personel bulma yarışına destek olacağımı düşündüm" diyor Sertoğlu.

18 çalışanı olan SelectMinds, kurulduğu Kasım 1999'dan bu yana pek çok büyük şirketle çalıştı. Şirketler, SelectMinds'a başlangıç ücreti olarak 75 bin dolar (yaklaşık 100 milyar lira) ödüyor. Diğer ücretler ise kullanıcı sayısına göre değişiyor.

The Economist Dergisi:

Portföyünde dev şirketler var
ABD'nin saygın ekonomi dergilerinden The Economist de, Sertoğlu ve şirketi SelectMinds'ı okurlarına şöyle tanıttı:

Son dönemlerde şirketler eski çalışanlarının değerini daha fazla anlamaya başladı. Kalifiye eleman açığı arttıkça şirketler çeşitli sebeplerle sık sık ihtiyaç duydukları eski çalışanlarla bağlantıyı sürdürmek, eski çalışanlar hakkındaki güncel bilgilere gerek duyduğu an hemen ulaşmanın yollarını aramaya başladı. Bu ihtiyacı karşılayan şirketlerden biri de Cem Sertoğlu tarafından kurulan SelectMinds.

TALEP SÜREKLİ ARTIYOR
İki yıl önce Cem Sertoğlu ve bir grup danışman arkadaşı tarafından kurulan SelectMinds, eski çalışanlar arasında bir ağ kurulması konusunda uzmanlaşan bir şirket. Sertoğlu, şirketlere eski çalışanlarıyla bağlantı kurma olanağı sağlıyor. Eski çalışanlar iki gruba ayrılıyor. Birinci grupta belirli süreler için ve belirli projelerde birlikte çalışılan insanlar var. İkinci grupta ise eski yöneticiler... Cem Sertoğlu'nun danışmanlık şirketine talep her geçen gün artıyor. Müşterileri arasında Amerika'nın en büyük mali danışmanlık şirketlerinden biri olan "Oliver Wyman" da var.

Sedat SERTOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır