kapat
23.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
İNANÇ DÜNYASI
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Töre cinayeti İsveç'e sıçradı

Fadime 6 yıl önce İsveçli bir gence aşık oldu, onunla yaşadı. Kızını yeğeniyle evlendirmeyi başaramayan babası, Fadime'yi annesinin gözü önünde kurşunladı
İsveç kamuoyu, İsveçli bir gence aşık olan 26 yaşındaki Fadime Şahindal'ın babası tarafından öldürülmesini konuşuyor. İsveç'in Uppsala kentinde yaşayan Kürt kökenli Fadime, yabancı biriyle aşk yaşamasının bedelini canıyla ödedi.

Önceki akşam saat 22.00 sularında ablasının evine misafirliğe giden Şahindal, burada iki küçük kızkardeşi ve annesinin gözleri önünde babası tarafından başına sıkılan kurşunla öldürüldü. Cinayetin işlenmesinin hemen ardından çevrede geniş çaplı bir operasyon başlatan İsveç polisi, birkaç saat içinde Fadime'nin 54 yaşındaki babası Rahmi Şahindal'ı cinayette kullandığı sanılan silahla yakaladı. İlk sorgusunda suçunu kabul eden ve avukat istemediğini belirten katil baba bugün mahkemeye çıkarılacak.

KÜRTLER AFOROZ ETTİ
Sıradan bir namus cinayeti gibi gözüken bu olayın ülkenin en çok satan gazetesi Aftonbladet'e manşet olmasının nedeni sosyoloji eğitimi gören Şahindal'ın daha önceden yaşadıkları...

Yaklaşık 6 yıl önce İsveçli bir gence aşık olan Fadime'nin, sevgilisiyle birlikte oturma isteğini ailesine açması büyük olayları başlatan kıvılcım oldu. Ailesinin bu isteğe çok sert tepki vermesine rağmen evden kaçan Fadime sevgilisiyle birlikte oturmaya başlayınca Uppsala kentindeki tüm Kürtler tarafından 'aforoz' edildi. Erkek kardeşi ve babası tarafından sürekli sözlü taciz ve işkenceye uğrayan Fadime'nin 1998'de sevgilisini trafik kazasında kaybetmesi de olayları yatıştırmadı. Kızlarının bekaretinin bir yabancı tarafından bozulmasının aile namusuna leke sürülmesi anlamına geldiğini düşünen Fadime'nin babası ve kardeşi, aynı yıl ablasının evini basarak onu evire çevire dövdü.

BABAYA 6 AY HAPİS CEZASI
Haziran 98'de kardeşini ve babasını dayak nedeniyle mahkemeye veren Fadime'nin bu hareketi hem İsveç kamuoyunun dikkatini çekti hem de ülkedeki Kürt ve Türk kızları için örnek davranış haline geldi. Duruşma sırasında da kızlarına "O...pu" diye bağıran baba ve oğul mahkeme tarafından 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi hapisten çıktıktan sonra ailesiyle barışma niyetinde olan Fadime, Türkiye'deki amcasının oğluyla evlenmeyi reddedince babası ve erkek kardeşi tarafından tekrar tehdit edilmeye başlandı. Ailesi ile 1980'li yılların başında Konya'dan İsveç'e giden Fadime, yaşadığı olayların ardından gizli kimlikle yaşamaya başladı.

İsveç kamuoyunda uzun süredir tartışılmakta olan namus cinayetleri konusunda hükümetin acilen önlem alması isteniyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır