kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
G.Saray klasını hatırladı

Efes Pilsen turnuvası maçlarında Garay'ı nasıl buldunuz?

Genel olarak iyi bir Galatasaray seyrettik. Hem Werder maçında hem de kaybettikleri Spartak Moskova maçında. Hazırlık maçlarında tabelaya fazla bakmamak lazım. Önemli olan, oynanan futbol tatminkardı. Kadro genişliği fevkalade tatminkardı. Takımın starları yine fevkalade tatminkardı.

İki maçın bence en ilginç yanı Lucescu'nun Werder Bremen maçında sahaya çıkardığı ilk 11. İlk defa Galatasaray'ı mevcut bütün yetenekli ve klas ayakları sahaya sürerek belirledi. İlk defa koşanlar değil, topu en iyi kullananlar birarada oynadı. Ayhan, Sergen, Hasan Şaş, Berkant birarada oynar mı? Önemli bir soru. Özellikle orta alanda koşanların hiçbiri takımda yokken. Böyle bir takımı intihar olarak düşünenler de olabilir. Oysa Avrupa'nın iyi takımlarından birinin önünde Galatasaray, bu klas adamlarıyla fevkalade keyif veren bir futbol sergiledi. Lucescu'yu bu cesur deneyinden dolayı kutlamak lazım.

Koşanlar sonuca etkisiz
İkinci yarıda bu dörtlü birer birer oyunu terketti. Yerlerine koşanlar geldi. Ama bu defa oyun ilk yarıdaki kadar keyifli olmadı ve sonuç da vermedi. Maç ilk yarı skoruyla bitti. Şimdi oturup bu göstergeyi iyi değerlendirmek gerekir. Özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarında klas ayakların takıma yüklenmesi Galatasaray'a büyük bir avantaj sağlayabilir.

Orta sahada koşan oyuncular azalınca savunma problem yaşamaz mı?
Önemli soru da bu. Orta alana az koşan ama çok işi yapan adamlar aldığınız zaman savunmanın yükü artar. Galatasaray savunması bu yükü kaldırır mı? Ligin son maçında Yozgat'tan yenen 3 gol ve de Efes Pilsen Kupası'nda yenen yine 3, toplam 6 golün ortak yanı nedir? Bu golleri teker teker bir videoda toplayın. Hepsinde de Bülent Korkmaz'ın büyük katkısını görürsünüz. Geçen yarının sonunda ve bu yarının başındaki tüm gollerde hatası var. Bülent Korkmaz, bu ülkede en çok bireysel hata yapan savunma adamlarından biri. Bu takımın gönlünde en iyilerinden biri olmasına rağmen uzun süre dışlanmasında hatta satılmasına karar verilmesinde bu bireysel hatalar başroldeydi. Şimdi aynı yoğunlaşmayı yeniden görüyoruz. Lucescu, Bülent Korkmaz'ı kendisini destekleyenlerin başında olduğu için çok seviyor olabilir. Ya da sevilen bir takım kaptanı olduğu için yanıbaşında bulundurmak isteyebilir. O zaman bu bireysel hataları azaltacak çözümü bulmalı. Galatasaray'da hatır için oynanmaz.

Kaptanın alternatifi çok
Bugün Lucescu'nun göbekte deneyebileceği pek çok imkan var. Emre'nin yanına Capone, Fleurquin, Vedat, hatta Batista düşünülebilir. Bülent'te ısrar ediliyorsa, bu haklı olmalı. Onun ötesinde Galatasaray savunmasının Werder maçının ilk yarısında düşünülen hücum futbolu oynayacak takıma fevkalade katkıda bulunabilecek adamlardan oluştuğunu düşünüyorum.

Bir de Lucescu'nun tek forvet denediği gözlendi.
Galatasaray'ın tek forvetle oynaması doğru bir seçim. Çünkü zaman zaman ikinci forvet gibi görünen Sergen ve Berkant ve de Hasan Şaş hatta Ayhan hücuma dönük orta saha oyuncuları. Bunlar rahatlıkla tek forveti her akında ikileyebilir; hatta üçleyebilirler. Arif de ikinci forvet gibi değil, yine hücuma dönük orta saha adamı olarak kullanılabilir. Orta sahada koşan adamları azaltınca doğacak boşluğu kapamak için buradaki adam sayısını forveti bir eksilterek arttırmayı olumlu buluyorum. Orta saha koşan adamlardan oluştuğu zaman ileride iki adam olmalı. Ama Werder maçındaki orta sahaya tek forvet yeter.

Bu tek forvet kim olmalı?
Galatasaray'ın elinde iki adam var: Ümit ve Serkan. İkisi de bugünkü durumlarıyla bu formayı tam dolduracak durumda değiller. Lucescu bugün Ümit'i düşünüyor görünüyorsa bunun sebebi Ümit'in daha formda oluşu. Çünkü Ümit de, Serkan da aslında form adamları. En formda olan oynar. Özellikle Şampiyonlar Ligi için daha iyi bir forvet düşünülmeli miydi? Tabii düşünülmeliydi. Ama iyi forvet zaten dünyada çok az. Olan da çok pahalı. O zaman mevcudu en iyi tutmak ve en iyi kullanmanın dışında çözüm yok. Ayrıca Ümit son zamanlarda fevkalade klas hareketler yapmaya başladı. İstanbul'a gelmenin şaşkınlığını attığı ve gecelerini, uykuya ayırdığı gecelerini uzattığı takdirde bu klas hareketlerinin sayısı gerek gol pası gerekse gol olarak artabilir. O zaman da Galatasaray'ın golcü aramasına gerek kalmaz.

Berkant, en büyük kazanç
Galatasaray'ın Antalya kampı, denenen Brezilyalılar kadar yeniler Batista ve Murat'ın uyumu için de önemliydi. Yenileri nasıl buldunuz?

Capitao daha bir süre denenebilir gibi gelmişti bana. Adamda bir öz var sanki. Vitor'u hemen hemen hiç seyretmedik. Ama Real Madrid onu alıp getirmişse onda da bir şeyler olmalı. Galatasaray'a pahalıya mal olmayacaksa niye bir süre daha Florya'da kalmasınlar?

Asıl önemli olan Batista'nın takıma hemen uyması ve öne fırlaması. Üzücü olan da Murat Sözkesen'in hala sahada boş, ne yaptığını bilmez dolaşmaya devam etmesi.

Hazırlık maçlarının en dikkate değer oyuncusu Berkant. Lucescu, ona bol fırsat verdi bu defa. Berkant, "Bana az fırsat veriliyor. Bu yüzden fırsat verildiğinde kendimi kanıtlamalıyım" kompleksinden kurtulur, egoist oynamaktan vazgeçer, "Ben klas bir futbolcuyum. Hiçbir şey kanıtlamama gerek yok" diye rahat oynarsa ikinci yarının yıldızı olur. Tabii Lucescu'nun onu sırtı kaleye dönük forvet değil, hücuma dönük orta saha oyuncusu olarak kullanması şartıyla.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır