kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

DSP'den 5 yıl avantaj

DSP'li Osman Kılıç'ın Başbakan Ecevit'in onayıyla hazırladığı emeklilik yasa taslağında emeklilik yaşı kadınlar için 53, erkekler için 55 olarak belirtiliyor
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve Çalışma Bakanlığı'nca yeniden hazırlanan Emeklilik yasası konusunda, DSP de alternatif bir çalışma yaptı. DSP, kadınlarda 55, erkeklerde ise 60 olan emeklilik yaşını 5 yıl geriye çekiyor. DSP'nin önerisi kabul gördüğü taktirde kadınlar 53, erkekler ise 55 yaşında emekli olacak. Taslakta ayrıca kadınlar için öngörülen prim ödeme gün sayısı da azaltılıyor.

DSP'nin alternatif teklifi İstanbul milletvekili Osman Kılıç tarafından hazırlandı ve Başbakan Bülent Ecevit'in de bilgisine sunuldu. Yıllarca MKE'de işçi olarak çalışan, sendika işyeri temsilciliği ve sendika yöneticiliği yapan Kılıç, önerilerini SABAH'a açıkladı.

ORTALAMA ÖMÜR 65-69 YIL
Türkiye'de kadınlarda ortalama ömrün 69, erkeklerde ise 65 olduğunu vurgulayan Kılıç, kadınların emeklilikte 16, erkeklerin ise 10 yıllık bir süre geçirmelerini öngördüklerini açıkladı. Osman Kılıç, hazırladığı emeklilik yasası taslağının detaylarını şöyle sıraladı:

* Çalışanların yaşam şartları her geçen gün ağırlaşmış, kazanılmış haklar budanmıştır. Bu nedenle insanca yaşamayı sağlayacak bir sosyal güvenlik sistemi gereklidir. İnsanlarımızın elden ayaktan düşmeden ve kendi kendine yeterken emekli olup rahat etmeleri en büyük istekleridir.

SAYI SAYMAYI BİLMİYORLAR
* TİSK emeklilikte yaş sınırının kadında 55, erkekte 60, İLO ise kadında 53 erkekte 55 olmasını önermiş, 10 yıl içinde ise kademeli olarak 58-60 yaşa çıkarılmasını istemiştir. 55. hükümetimiz döneminde yaş kadında 50 erkekte 55 olarak öngörülmüştür. SSK'nın ortalama ömür yaşı verileri ise bizi 53-55 yaş gerçeğine ulaştırmaktadır.

* OECD ülkelerinde emekli olduktan sonra kadın 16, erkek 10 yıl yaşayabilmektedir. Türkiye'de ortalama ömür kadında 69, erkekte 65'tir. Ülkemizde kadının 16 yıl emekli olarak yaşabilmesi için 53 yaşında, erkeğin ise 10 yıl emekli olarak yaşabilmesi için 55 yaşında emekli olması gerekmektedir.

* Son yapılan düzenlemeye göre ilk kez sigortalı olacaklara uygulanacak 58-60 yaş sınırı 40 yıl sonra etkilerini gösterecektir. Kademeli olarak 58-60 yaşa geçiş uygulaması halinde de aktueryal sorun ancak 35 yıl sonra çözülebilecektir. Türkiye gibi bir ülke için 40 yıl çalışmayı öngören bürokratlar ya sayı saymayı bilmiyorlar ya da emekçi olarak çalışmanın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Aksi takdirde çalışanlar için insaflı düzenlemeler öngörürlerdi.

KADINA 2 YIL AVANTAJ
* Yapılan değişiklikle çalışan kadına 2 yaş erken emekli olanağı sağlanmaktadır. Ancak pirim ödeme gün sayısı bakımından erkeklerle eşit tutulmaktadır. Bu kadının fiziki, ruhi, sosyal yapısına uygun değildir. 2 yıllık avantaj pirim ödeme gün sayısına da yansıtılmalı ve kadınlar daha az pirimden sorumlu tutulmalıdır.

* Bu yöndeki çalışmalar ve önerilerimiz DSP için doğal bir düzenlemedir. Çünkü emeği en yüce değer olarak kabul eden DSP halkçılığı, hakça düzeni, ezilenden yana olmayı Genel Başkanı Bülent Ecevit'ten öğrenmiştir.

OKUYAN'IN YASASI 58-60
DSP, emeklilik yasasında değişiklik planlarken, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan geçen hafta son şeklini verdiği taslak ile 58-60 yaş sınırını korumuştu. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıya göre emeklilik yaşı, işe yeni giren kadın için 58, erkek için 60 olarak öngörülüyor. Emekliliğine 2 yıl kalanlar, bu yasadan etkilenmeyecek, daha önce olduğu gibi kadınlar 20 yıl çalışıp 38 yaşını doldurunca, erkekler 25 yıl çalışıp 43 yaşını doldurunca emekli olacak.

Ancak, emekliliğine 2 yıldan fazla kalanlar, kademeli biçimde emekli olacak. Eski yasayla karşılaştırıldığında, yeni tasarıyla, sigortalılık süresine bağlı olarak kadınlar 3-19 yıl, erkekler 2-17 yıl arasında daha fazla çalışmak zorunda kalacaklar. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'ın taslağı ile daha önce 6000 olan prim ödeme gün sayısı tavanı da 6200 oluyor.

Fatih ATİK



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır