kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Amerika Çalışma Grubu 8 aydır kampta

Amerika Çalışma Grubu adı altında 8 ay süren gizli bir çalışma yürüten işadamı ve bürokratlar, bugün ABD seferine çıkıyor.ABD'deki üç lobi şirketiyle de anlaşarak çalışmalar yürüten işadamlarının çantası ABD'ye pazarlığı artıracak kozlarla dolu
Beş dernek, sekiz aydır sessiz sedasız ama, hummalı bir çalışma yürütüyor. Kendilerine "Amerika Çalışma Grubu" adını veren grup, TOBB, TİM, Tekstil İşverenleri Sendikaları, TGSD ve İTKİB üyelerinden oluşuyor. ABD pazarını, Serbest Ticaret Anlaşmaları'nı, Tercihli Ticaret Anlaşmaları'nı, Gümrük Birliği'ni, kotaları, gümrük yasalarını yalayıp yutmuşlar. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonu altında çalışan grubun başında Güney Sanayi'nin sahibi Bülent Başer var. Hepsi pazarlıktaki kozları nasıl artıracakları üzerinde çalışmış ve çantalarında pekçok kozla bugün ABD'ye yola çıkıyorlar. ABD'nin yumuşak karnını, yani lobiciliği bildiklerinden, ikisi Washington'da, biri New York'ta üç lobi şirketiyle birlikte çalışıyorlar. Siz buna bir de gönüllü Türkiye destekçisi Yahudi lobisini ekleyin. İlk kez bu denli ciddi bir çalışma yapılıyor.

TEK NOKTAYA ATIŞ YAPILACAK
Grup içinde aktif rol alanlardan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Amerika Çalışma Grubu'nu ve faaliyetlerini şöyle anlatıyor: "Sekiz aydır sürdürdüğümüz bir çalışma var. Adına Amerika Çalışma Grubu dedik. Şimdiye kadar bu grubu saklı tuttuk. Çünkü, 'şov yapıyorlar' densin istemedik. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonu altında hazırlandık. Amerika'da üç lobi şirketi ile anlaştık. Biz bu grubu kurarken bu gezi yoktu gündemde. Gezinin yapılacağı kesinleşince çalışmalarımızı bu yönde de yoğunlaştırdık. Başbakan'ın dile getireceği talepler üzerinde bile hazırlandık. Her konuda üzerinde hazırlanmış birer dosya var elimizde. Biz hazırız ve bu ziyaretten umutluyuz. Gerçekten çok emek harcadık. Çok hazırlıklı gidiliyor. Beklentilerimize karşılık vermeyecek sonuçlar da çıkabilir. Ama önemli olan tek ve aynı noktaya atış yapmak. Bizim altını çizmek istediğimiz nokta şu. Aldıklarımızla verdiklerimiz arasında bir eşitlik olsun. Amerika'da sadece kotaların kaldırılması yeterli değil. ABD'den ticari ayrıcalık değil, ABD'nin önemli bir müttefiki olarak dış ticaretimizde sadece eşitlik istiyoruz. ABD yılda 1.2 trilyon dolarlık ithalatı ile dünyanın en büyük pazarı. Türkiye, bu pazardan sadece 3.5 milyar dolarlık ihracatı ile sadece yüzde 5'lik bir paya sahip. Bunun ötesinde ABD'nin Türk mallarına uyguladığı gümrük tarifeleri de Türkiye aleyhine asimetrik olup, Türkiye'nin ABD mallarına uygulamadığı kota gibi tarife dışı engelleri de Türk sanayi ürünlerine ABD uygulamaktadır. Bu konuya çok çarpıcı bir örnek ise, ABD Türk hazır giyim ürünlerine kota ve yüzde 15-30 arasında Gümrük Vergisi uygulanırken, Türkiye, ABD hazır giyim ürünlerine herhangi bir kota uygulamamakta olup, gümrük vergileri de ortalama yüzde 8 civarındadır. Kısacası Türkiye ABD'nin en önemli siyasi ve savunma müttefiki olmasına rağmen ne yazık ki ekonomik alanda bir dayanışma bugüne kadar gerçekleşmedi."

GEZİ ÖNCESİ ACİL TALEP YAZISI
Oğuz Satıcı, ABD ile sadece sanayi ürünlerini kapsayan bir tercihli ticaret anlaşmasının yapılması yönünde ABD seyahati öncesinde Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenleyeceği yazılı talebin acilen ABD yetkililerine sunulmasını önerdi. Bu tercihli ticaret anlaşması ile ABD ile Türkiye arasındaki sanayi ürünleri için Türkiye aleyhine asimetrik olan gümrük tarifelerinin simetrik hale getirilmesinin sağlanması gerektiğini belirten Satıcı, ABD ve Türkiye arasında sanayi ürünlerine mevcut kota ve ticari kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Satıcı, ayrıca ABD'li ve Türk yatırımcıların Türkiye ve ABD'de karşılıklı olarak yapacağı sanayi ve turizm yatırımlarının ABD'li finans kuruluşları tarafından uzun vadeli krediler ile teşvik edilmesi ve bu yatırımın tutarlarının ilgili yabancı yatırımcıların kendi ülkelerinde ödeyecekleri kurumlar vergilerinden de mahsup edilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

TİM Başkanı Satıcı, Amerika'da üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmanın yanı sıra New York'ta bir de fuar düzenleyecek. Fuarın, 21-22 Ocak'ta 40 büyük tekstil firmasının katılımıyla düzenleneceğini söyleyen Satıcı, "Hükümetler arası görüşmelerin olumlu neticelenmesini bekliyoruz. Biz ihracatçılar adına Türkiye adına bu fuarda somut ekonomik sonuçları, yani siparişleri alarak bunu kanıtlayacağız" diyor.

KISA VADEDE MUCİZE OLMAZ
Başbakan Bülent Ecevit, ABD gezisi öncesi kendisine eşlik edecek bakan, bürokrat ve bir grup işadamıyla Başbakanlık'ta biraraya geldi. Bu tür gezilerde işadamı ve girişimcilerle genellikle uçakta değerlendirme toplantısı yapıldığını, ancak zor olacağı gerekçesiyle Başbakanlık'ta toplantı düzenlediğini belirten Ecevit, ABD'yle ilişkilerde en zayıf halkanın ekonomi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ben hep ihtiyatlı konuşmayı severim. Umutlu olarak gidiyorum, fakat ihtiyatlı konuşuyorum. ABD'de tabii Kongre'nin büyük yetkileri var. Bazen Başkan veya hükümet, bir ülkeye katkıyı içtenlikle istese bile, lobi ve Kongre'nin engellemesi dolayısıyla hemen sonuç alamayabilir. Fakat, ABD'nin bu aşamada Türkiye ile ilişkilere çok büyük önem verdiğini biliyorum. Elden geleni yapacaklar. Ama, çok mucize beklemeyin."

Ecevit, Endüstri Bölgeleri Yasası'nda yapılan değişiklikle Türkiye'ye çok sayıda yabancı yatırımcı beklediklerini, Wall Street Journal ve Financial Times ile Almanya'da çıkan Türk gazetelerine bugünden itibaren kapanan ve üretimini kısan işletmelerle ilgili ilanlar yayınlanacağını da belirtti.

UÇAKTAKİ İŞADAMLARI GEZİDEN ÇOK UMUTLU

Hem yatırımcıyı hem turisti çekelim
Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Bu gezide üç ana konuyu ele alacağız. Serbest ticaret veya tercihli ticaret anlaşması. Bu gerçekleşene kadar kotaların kaldırılmasını isteyeceğiz. İkincisi, hem Amerikalı yatırımcıyı, hem de turistleri Türkiye'ye çekecek adım atılmasını istiyoruz. Üçüncüsü ise Amerikan sermayesinin Türkiye'ye gelişi.

Ecevit antrenmanlı zinde... Umutluyum
Osman Benzeş (APS Tekstil): Yıllar sonra ilk defa böyle bir ortam yaşıyoruz. Rahmetli Özal yüzde 100 kota artışı sağlamıştı. Oysa yüzde 50 artışa bile razıydık. Ama, Özal "İstemesini bilin" dedi. Sonuçta yüzde 100 kota artışını baba Bush'a kabul ettirdi. Bu geziye de umut dolu çıkıyoruz. Özal'la tarzları ayrı, ama inanıyorum ki Ecevit de kendine has ağırlığı ile haklarımıza sahip çıkacaktır. Ecevit zinde ve ben de umutluyum.

Bu gezi müthiş bir moral olacak
Ekrem Demirtaş (TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı): Ben bu tür gezilere daha önce hep "Baba" (Demirel) ile giderdim. Çiller'le de gittim. Ecevit'le bu gezinin de olumlu sonuçlanacağını umuyorum. Aslında çok büyük beklentimiz yok. Her şeyden önce Amerika bizi üçüncü dünya ülkesi gibi görmesin yeter. Ama bütün bunlar bir yana bu geziden hiçbir şey elde edemesek bile, Amerika Başkanı ile Başbakan Ecevit'in sadece konuşması bile çok büyük moraldir.

Ecevit'in tecrübesi, performansı müthiş
Zafer Çağlayan (ASO Başkanı): Bu geziden neler beklemiyorum ki... Bugüne kadar Demirel'in her gezisine katıldım. Sayın Başbakan'la yine Amerika'ya gitmiştim. İyi geçmişti. Başbakan Ecevit gibi tecrübeli bir politikacının bunu yapabileceğine inanıyorum. Sayın Başbakan'ın fiziki performasından öte, konulara hakimiyetini ve devlet tecrübesini yan yana koyduğumuzda çok olumlu sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

Amerika ihracat pazarını açarsa...
Sinan Aygün (ATO Başkanı): Eli boş dönmemek istiyoruz. İhracat yapabilmek istiyoruz. Amerika bu kapıyı açarsa ne IMF'ye, ne de Dünya Bankası'na avuç açmamıza gerek yok.

Anlaşma sağlarsak tüm sorunlar biter
Hüseyin Üzülmez (Konya Ticaret Odası Başkanı): Gezi başlamadan umutluyum. Eğer, serbest ticaret antlaşmalarına benzer anlaşmalar konusunda mutabakata varırsak tüm sorunları geride bırakırız.

İZMİR UÇAĞI SEFERE HAZIR!
Başbakan Bülent Ecevit ile beraberindeki heyeti ABD'ye THY'ye ait "İzmir" adlı Airbus 340 tipi uçak taşıyacak. THY'nin en uzun menzilli uçağı olan İzmir uçağı, dört motorlu ve 271 yolcu kapasiteli. 14 saat süren yolculukta Başbakan ve eşine dinlenmeleri için uçağın ön tarafında dinlenme odası hazırlandı, bir bölümü de American bar şeklinde düzenlendi. Uçağı, THY'nin Uçuş İşletmelerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oktay Öztekin'in başkanlığındaki 25 kişilik ekip, uçuracak.

Mine ŞENOCAKLI - Gökhan ARTAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır