kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Taşı toprağı altın

Emlak Vergisi arazi birim değerlerine göre, İstiklal Caddesi'nin metrekare fiyatı 5 milyar lira. Altın değerindeki bu caddeyi 4 milyar 750 milyonla İzmir Konak ve 4 milyarla Ankara Çankaya izliyor
İstanbu'un taşı toprağı altın" sözünün doğruluğu Emlak Vergisi genel beyan dönemi öncesinde açıklanan arsa ve arazi metrekare birim fiyatlarıyla bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'nin en kıymetli yeri 5 milyar liralık metrekare birim fiyatıyla İstanbul İstiklal Caddesi. Altın değerindeki bu caddeyi 4 milyar 750 milyon lirayla İzmir Konak'taki Opera ve Nadir Nadi Caddeleri ile 4 milyar lirayla Ankara Kızılay'daki Zafer Meydanı ve Atatürk bulvarı izliyor.

Emlak Vergisi'nde 4 yılda bir gerçekleştirilen genel beyan dönemi Mart'ta başlayacak. 17-18 milyon dolayında vatandaş, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında belediyelerin oluşturduğu emlak vergisi bürolarına giderek, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan bina, arsa ve arazileri için yeni beyanname verecek. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalmakla birlikte ticari ve sınai faaliyetlerde kullanılan arsa ve binalar da beyanname kapsamında bulunacak. Maliye Bakanlığı'nın Ağustos ayı sonuna kadar uzatma yetkisi bulunan genel beyan dönemi içinde, emlak vergisinin ilk taksidi de yatırılacak. İkinci taksit ise Kasım ayında ödenecek. Emlak vergisi beyannamesi vermeyenler usulsüzlük cezası ile cezalandırılırken, tahakkuk eden emlak vergisi de kendilerinden zamlı olarak tahsil edilecek.

BÜYÜKŞEHİRLER 2 KAT ÖDEYECEK
Beyannameler, vatandaşların ödeyeceği emlak vergisine esas teşkil edecek. Bina, arsa ve arazisi olanlar, takdir komisyonlarının belirledikleri arsa ve arazi birim değerlerinden düşük olmamak kaydıyla, sahip oldukları mülkler için değer bildirecek. Binaların vergisinde arsa metrekare birim değerlerinin yanı sıra, betonarme, ahşap, çelik karkas ve gecekondu olma durumu ile yaşı da dikkate alınacak. Beyan edilen değerler üzerinden de binalar için binde 2, arsalar için binde 3, araziler için de binde 1 oranında vergi verilecek.

Ancak hafta içinde TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilen yasa, onaylanıp yürürlüğe girerse, bu oranlar büyükşehirlerde oturanlara 2 kat olarak uygulanacak. Böylece, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyükşehirlerde oturan gayrımenkul sahipleri, binalar için binde 4, arsalar için binde 6, araziler için de binde 2 vergi ödemesinde bulunacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, büyükşehirlerde oturan emlak sahiplerinin bu şekilde 300 trilyon lira dolayında daha fazla vergi ödemesinin beklendiğini bildirdiler.

REKOR İSTANBUL BEYOĞLU'NDA
Emlak Vergisi'nde genel beyan dönemi öncesi, arsa ve arazi metrekare birim değerleri de taktir komisyonlarınca belirlendi. Büyük bölümü kesinleşen, bir bölümü için ise mahkemeye itirazda bulunulan birim değerler, Türkiye'nin en kıymetli mekanlarının İstanbul ve İzmir'de olduğunu ortaya koydu. İstanbul-Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi'nin Şehit Muhtar Mahallesi sınırları içinde kalan bölümünde metrekare birim değeri 5 milyar lira, Asmalımescit Mahallesi sınırları içinde kalan kısmında da 4.5 milyar lira olarak tespit edildi.

İzmir'de ise Konak'taki Nadir Nadi Caddesi ve Opera Caddesi'nde metrekare birim fiyatını 4 milyar 750 milyon lira olarak ilan edidi. Bu rakam, Şehit Fethibey Caddesi'nde 2.8 milyar lira, Atatürk Caddesi'nde 2.5 milyar lira oldu.

Ankara'da Kızılay Zafer Meydanı ve Atatürk Bulvarı'nda emlak birim değerleri metrekare başına 4 milyar lira olarak hesaplandı.

Baba'nın evi 350 milyon
Değer tespiti yapan komisyonlar, Başbakan Bülent Ecevit'in evinin bulunduğu Oran'da arsa metrekare birim fiyatını 200 milyon lira olarak belirledi. Oran'da oturan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da aynı değerlere tabi oldu. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, Angora evlerindeki evinin metrekare birim fiyatı da, 200 milyon lira olarak tespit edildi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in İstanbul Yeniköy'deki yalısının metrekare birim fiyatı da, aynı şekilde 200 milyon lira olarak belirlendi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in evinin bulunduğu Güniz Sokak'ta emlak birim değeri ise 350 milyon lira olarak saptandı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır