kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İşte NASA'daki Türk gururu

Uzayda çarpışma ya da birleşme sırasında hasar gören NASA'nın mekikleri Prof. Dr. Cengiz Altan'ın buluşu sayesinde artık infilak etmeyecek
NASA'daki gururumuz Prof. Cengiz Altan... Amerikan savunma sistemleri ve uzay araştırmaları konusunda önemli çalışmalarıyla adından söz ettiren Prof. Altan, 1985'te ODTÜ Makine Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Amerika'da Delaware Üniversitesi'nde master yaptı. Dekan Byron Pipes'in dikkatini çeken Altan, birçok projede yer aldı. Başarısı bilim çevrelerinde kısa sürede duyuldu.

Prof. Altan'ın uzmanlık alanı, 'composit materyaller'in imalatı. Bu materyaller hem hafif, hem de üstün özelliklere sahipler. Uzay araştırmalarından spor malzemelerine kadar neredeyse her alanda kullanılıyor. Kurşun geçirmez yelekler, Amerikan ordusunda kullanılan miğferler, zırhlı araçlar, taşınabilir roketatarlar, F-16 ve F-18 gibi birçok savaş uçağında bu tür materyaller kullanılıyor.

1 MİLYON DOLARLIK PROJE
İşte bu konunun uzmanı Prof. Altan, şimdi NASA'nın yerçekimsiz ortamda meydana gelen fiziksel olayları incelemek için başlattığı projenin başkanlığını yürütüyor. Önemli projenin 4 yıldır başkanlığını yürüten Prof. Cengiz Altan çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Yaklaşık 1 milyon dolarlık bu projede, NASA'yla beraber Oklahoma Üniversitesi'nin de mali katkıları var. Geliştirdiğimiz bu teknoloji, uzayda hasar gören uzay araçlarının tamirinde kullanılıyor. Diğer bir uzay aracıyla kenetlenme esnasında olabilecek çarpışmadan doğan hasarı tamir etmek için gerekli büyüklükte ve kalınlıktaki composit panel en kısa zamanda imal edilip, hasara uğrayan bölgeye yama olarak kullanılıyor."

YENİ PROJELERE ÇALIŞIYOR
Prof. Altan şu sıralar üzerinde çalıştığı projeyi de şöyle anlatıyor: "Oklahoma'daki Tinker Hava Üssü tarafından desteklenen bir araştırma projesinde, B1 bombardıman uçaklarının motorlarındaki buzlanmayı azaltmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu uçaklar, hem Körfez Savaşı'nda hem de Afganistan'da pek çok kez kullanıldı. Savaşlarda kullanılan B1 bombardıman uçaklarının bakımı bu hava üssünde yapılıyor." Prof. Cengiz Altan 1989 yılından beri görev yaptığı Oklahoma Üniversitesi'nde Amerika, Fas, Kolombiya, Hindistan, Türk, Kazakistan ve Çin gibi pek çok ulustan öğrenciler yetiştiriyor. Prof. Altan Türk öğrenciler için, "Türk öğrenciler çok başarılı oluyor. Ödüller aldılar. Faal bir Türk Öğrenci Derneği kurduk" diyor

Deneyinde 'Hollywood Yıldızı'nı kullanıyor
Prof. Dr. Cengiz Altan ve ekibi, NASA'daki araştırmacıları proje hakkında da bilgilendiriyor. Önümüzdeki aylarda NASA'nın yerçekimsiz ortam yaratmak için kullandığı KC-135 tipi uçakla deneylerine devam edecek olan Türk dahisi Prof. Altan, bu uçaklar sayesinde yaratılan yerçekimsiz ortamda gerekli deneyleri yapıp, istediği verileri toplayacak. KC- 135 tipi uçaklar, bilim araştırmalarının yanında uzay filmlerinin çekimlerinde de kullanılıyor. "Holywood yıldızı" uçaklar, geçtiğimiz yıllarda Oscar'lı oyuncu Tom Hanks'in oynadığı "Apollo 13"teki uzay sahnelerinin gerçekleştirilmesini sağlamış.

Öğüt yerine bilgi veririm

İşte Prof. Dr. Cengiz Altan'ın 'olmazsa olmaz' kuralları:
* Öğüt vermekten çok, bilgi vermeyi tercih ederim.

* Vakit benim için çok önemli. Gün, hafta, ay ve yılımı mümkün olduğu kadar planlarım.

* Bir konuda fikir sahibi olmadan önce, bilgi sahibi olurum.

* Kendi alanında başarılı olmuş kişilerin tecrübelerinden yararlanmak gerektiğine inanırım. İnsanın bir ömür öğrenmesi, kendini yenilemesi gerektiğini düşünüyorum.

* Çevrenizde-kilerle iyi bir iletişim, başarının altın anahtarı.

ABD'ye organ naklini o öğretti
Karaciğer naklinde dünyada bir numara olan Prof. Kalayoğlu, 'Kan görünce korkardım. Şimdi ameliyat sırasında en çok kan kullanan doktor benim' diyor

ABD'nin en önemli dergilerine kapak olan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, "karaciğer nakli"nde bayrağı kimseye kaptırmıyor. Başarılı Türk cerrah Prof. Kalayoğlu'nun yaşamı, 1984'te Wisconsin eyaletinde ilk kez gerçekleştirilen yapışık ikiz ayırma operasyonuna imzasını atmasıyla değişmiş. O dönem Pitsburg Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olan Kalayoğlu, Wisconsin Üniversitesi cerrahi bölüm başkanı Dr. Folkert Belzer'in teklifi üzerine Wisconsin'e transfer olmuş.

CANLI YAYINDA...
Yeni iş yerinde henüz dokuz aylık bir cerrah olmasına rağmen özgüven ve mesleki cesareti sayesinde oldukça riskli "yapışık ikiz ayırma" ameliyatına "Evet" diyen Prof. Kalayoğlu, bu tarihi olayı şöyle anlatıyor: "1984 Haziranı'ydı. Çalıştığım hastaneye yapışık ikizleri getirdiler. Dr. Belzer nazik bir dille, operasyon başarısız olursa işimden olacağımı belirtti. Eyaletteki bütün TV ve radyo kanallarında canlı yayınlanan 3.5 saatlik başarılı bir ameliyat yaptım. İkizler 9 gün sonra evlerine döndüler." Prof. Kalayoğlu, ikizler Amy ve Emily ile özel günlerde hâlâ görüştüklerini söylüyor.

'BENİ KAN TUTARDI'
Prof. Kalayoğlu aslında inşaat mühendisi olmak istiyormuş. Ancak imtehanları kaçırınca tıp okumaya karar vermiş. "Kan görünce korkardım. Şimdi öyle alıştım ki ameliyat sırasında en çok kan kullanan doktor benim. Karaciğer ameliyatları çok kanlı oluyor" diye konuşan Kalayoğlu, ilk yıllarda çok zorluk çekmiş ama sonra mesleğine aşık olmuş ve hatta meslek aşkı ile mezarlıktan iskelet bile çalmış. 1963'te Ankara Tıp Fakültesi'ni başarıyla bitirip diplomasını İsmet İnönü'nün elinden almış.

Prof. Kalayoğlu, karaciğer nakli konusunda ilklerin hepsini toplamış bir Türk; ilk karaciğer nakli, ilk karaciğer-bağırsak nakli, ilk bölünmüş karaciğer nakli, ilk yetişkinden yetişkine canlı dönör karaciğer nakli bunlardan bazıları. Ayrıca Wisconsin eyaletinin ilk çocuk karaciğer naklini de gerçekleştirdi. Yirmi yıldır emek verdiği Wisconsin Üniversitesi'ni karaciğer nakli konusunda ABD'nin en iyilerinden biri haline getirdi. Kalayoğlu, geçen yıl Temmuz ayında 1000'inci karaciğer naklini yaptı.

11 Eylül'de yaşanan büyük terör olayından sonra yaşadığı yerde korku ve nefret salgınının başladığını söyleyen Kalayoğlu, Müslüman olduğu için çok önemli bir sorunla karşılaşmamış. Ama, "Geçenlerde Boston'a gittim, ayakkabımın içine kadar aradılar" diye ekliyor. Hiçbir zaman dininden ve isminden vazgeçmeyeceğini söyleyen Prof. Kalayoğlu, "İsmimi doğru telaffuz etmeyene dönüp bakmam. Ailem de ben de Türk olduğumuzu gururla söylüyoruz" diye konuşuyor.

ORGAN NAKLİ İÇİN SEVE SEVE
Wisconsin Üniversitesi'nde karaciğer nakil merkezini kuran Prof. Münci Kalayoğlu, organ nakli sorununun Türkiye'de hâlâ çözülmediğini ve iyi bir organizasyon olmadığını düşünüyor. Kalayoğlu, 'Sağlık Bakanlığı'ndan teklif alsam parasız pulsuz bu iş ülkeme yardım ederim' diyor...

YARIN
* Prof. Fatih Uçkun, ABD'li zengin işadamının oğlunu nasıl kanserin pençesinden kurtardı?

* Pentagon, Prof. Fatih Uçkun'a ne teklifi yaptı?

* AB hangi projeyi Türk mühendis Prof. Mutlu Sümer'e teslim etti? Bu projelerden hangisi Türkiye'yi ilgilendiriyor?

Özlem YURTÇU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır