kapat
14.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ladin'i İran kaçırdı

Bush'un 10 Ocak'ta İran'ı hedef alan sözlerinin nedeni belli oldu. İsrail istihbaratına göre, Ladin, Tahranlı ajanların gözetiminde Aralık'ta İran'a girdi. 10 gün içinde de ülkenin güneyindeki bir limandan bindiği gemiyle kaçtı
Kasım ayı sonları.. Yer Kandahar... Suudi terörist Usame bin Ladin Afganistan'dan kaçış planını uygulamaya başladı. Önce ailesini Pakistan'a gönderdi. Sınırı kontrol altına alan Amerikan birliklerinin ailesini kolayca yakalayabileceğini biliyordu. Yakalanmalarını da istiyordu. Bu sayede Amerikan birliklerinin dikkatini Pakistan'a yöneltecekti. Ailesi kendisini aylardır görmediği için de Amerikan birliklerine hiçbir bilgi veremeyecekti.

SAĞ GÖSTERİP SOL VURDU
Operasyonun ilk bölümü Ladin'in istediği gibi gerçekleşti. Ailesinin Ketta kentine geçerken sınırda yakalanmasının ardından, teröristin de Pakistan'a kaçacağı iddiaları yoğunluk kazandı. Amerikan ve Pakistan birlikleri sınırda olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Aralık ayı başında da Ladin ikinci aşamaya geçti. Herkes Pakistan'a kaçmasını beklerken, Ladin yanına sağ kolu olan Ayman el Zawahiri'yi de alarak gizlice batıdaki Herat kentine ulaştı.

Ladin ve Zawahiri, Herat kentinde İranlı ajanlardan kendisini kaçıracak ismi öğrendi: Lübnan'lı İmad Mugniyah... Bu kişi, İran eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani ve İran Gizli Servisi'yle yakın ilişkiler içerisinde olan bir teröristti. Ladin'in İran üzerinden kaçmasını sağlayacaktı.

3 ÜLKEYE GİTMİŞ OLABİLİR
Sınırı aşarak İran'a giren Ladin ve Zawahiri, İran gizli servisinin sağladığı araçlarla ve istihbarat ajanlarının koruması altında 7 Aralık'ta kuzeydeki Sanjan kentine ulaştı. Terörist ve beraberindekiler buradan güneye, Bir Jand askeri hava üssüne yöneldi. İran yolculuğunun son durağı ise İran ordusunun en büyük deniz ve hava üssünün bulunduğu Basra Körfezi kıyısındaki Bandar e Abbas kenti oldu. Ladin ve beraberindekiler burada, özellikle kaçakçılık operasyonlarıyla ünlenen Mugniyah'ın emrindeki gemilerden birine bindi. Teröristler denize açılarak izlerini kaybettirdiler. İstihbarat uzmanlarına göre 3 ülkeden birine gittiler: Yemen, Suudi Arabistan ya da Somali...

KASET OYUNUN BİR PARÇASI
Ladin'in kaçış operasyonu Aralık ayının 15'inden önce tamamlandı. Terörist 10 gün sonra, 26 Aralık'ta Katar'ın El Cezire televizyonunda yayınlanan kasediyle militanlarına yeni yerine ulaştığı mesajını şifreli bir şekilde ulaştırdı.

Suudi terörist Ladin yeni üssünde başka saldırıların hazırlıklarına başladığı sıralarda, Amerikan birlikleri de Ladin'in Pakistan'a gitmediğini geç de olsa anladı. Fakat bu kez de hâlâ Afganistan'da olduğu inancıyla Ladin'in saklandığı sanılan Tora Bora dağlarındaki sığınaklara boş yere bomba yağdırmaya başladı. Sığınaklar yerle bir edilmesine rağmen Ladin'in izine bile rastlanamadı.

ABD'Yİ OYUNA MI GETİRDİ?
* Kasım sonu. Ladin, ailesini Pakistan'da yakalattı. Herkes Ladin'in Pakistan'a kaçacağını düşündü.

* Aralık başı... Terörist, yardımcısıyla İran'a geçti.

* 7 Aralık... İranlı ajanlarla ülkenin güneyine doğru hareket ediyordu.

* Ladin bir video kaset doldurdu.

* 0 Aralık... Terörist İran'ın güneyindeki Bandar e-Abbas'ta görüldü. Terörist gizli bir yere kaçtı.

* 26 Aralık 2001... Ladin'in videosu El Cezire'de yayınlandı.

* 10 Ocak... Bush, İran'ı hedef aldı. Bush'un çıkışının nedeni anlaşılmadı.

* 13 Ocak... İsrail istihbarat sitesi Debka, Ladin'in kaçırılış öyküsünü yayınladı.

İŞTE LADİN'İ KAÇIRAN ADAM
* 1962 doğumlu. Lübnanlı.

* Yıllarca Lübnan Hizbullahı için çalıştı. Lübnan'da yaşıyor. İran'a sık sık gidiyor.

* 6 ila 8 kargo gemisi bulunuyor. İslami örgütler için İran yapımı silahları taşıyor.

* Kellesine 25 milyon dolar ödül var. Mugniyah, 14 Haziran 1985'te bir yolcu uçağını kaçırmak suçundan aranıyor.

* İsrail'e göre, İran'ın dini lideri Molla Hamaney'e çok yakın bir isim.

* Lakabı Hacı.

* Filistin'e 50 ton silah taşırken yakalanan gemi de bu teröriste ait. İmad Mugniyah'ın şimdilik Lübnan'da gizlendiği söyleniyor.

İRAN, ABD'YE YARDIM ETMELİ
(Tarih 10 Ocak 2002...) İran, Afganistan'daki savaşa yardımcı olmazsa, diplomatik olarak cevabını alır. ABD'ye terörizmle savaştıklarına dair olumlu hareketler göstermeliler. İran, El Kaide militanlarını saklamamalı. Ya da kaçırdıkları militanların yakalanmasında yardımcı olmalı.

BUSH'UN SÖZLERİNİ KINIYORUM
(Tarih 13 Ocak 2002... İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, ABD'ye sert çıktı) Bush'un Afganistan'dan kaçan El Kaide örgütü üyelerinin İran'a sığınmış olabileceklerini ima eden sözlerini kınıyorum. Devlet başkanlarının söyledikleri sözler belge ve senetlere dayanmalıdır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır