kapat
15.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nedir bu Pazarcık'ın bitmez çilesi

1990'ların başında terör belasından evlerini terk eden Pazarcıklılar şimdi de Avrupa'da daha iyi bir hayat yaşayabilmek umuduyla ilçeyi terk ediyor...
Kahramanmaraş'a yalnızca 50 km uzaklıkta Pazarcık ilçesi. Bir ovaya kurulu olduğu için toprakları verimli, suları şifalı... Ama adını bu doğal güzelliklerden çok insan tacirlerinin eline düşün umut yolcularıyla duyurdu. Son olarak İrlanda'da bir tırın konteynerinde dağılan Pazarcıklı Pancar ve Güler aileleri ilçenin adını duyurdu biraz acı da olsa. Terörün kol gezdiği yıllarda sürekli, "rahatsız edilen" Pazarcık'lı terör ve devlet arasında kalınca kaçmış ilçeden.

NÜFUS 30 BİNE İNDİ
Ardından işsizlik ve ekonomik kriz vurmuş aileleri. Göçenlerin şansı yaver gidip, dönüşte altlarına çektikleri son model otomobiller ilçe ve köy yollarını tozu dumana katınca görenlerin de gözü kamaşmış. İşte kimsenin durduramadığı, çoğu zaman "kaçak" gerçekleşen umuda yolculuk hikâyeleri böyle başlamış. 90'lara kadar nüfusu 100 binlerle ifade edilen Pazarcık ve çevresinde 30 bin kişi kalmış.

FUTBOL TAKIMI BİLE VAR
İlçede genellikle Kürt ve Alevi kökenli vatandaşlar yaşıyor. Sadakalar köylüleri İtalya'ya, Ganidağ ve Ketiler köylüleri İngiltere'ye, Haraköytük ve Hürriyet köylüleri Japonya'ya, Aşağıyazı köylüleri Almanya'ya, Kurtdereliler ise ABD ve İsviçre'ye yerleşmiş. Hatta İsviçre'de Pazarcıklılar Mahallesi, Fransa'da ise "Pazarcık Aksu" futbol takımını bile kurmuşlar!

Umuda yolculuk her zaman mutlu sonla bitmiyor tabii. Kimi sınırda dağları aşmaya çalışırken dondurucu soğukta nefesini veriyor, kimileri kaçak bindikleri gemilerde alabora olup soğuk sulara gömülüyor. Amcasının oğlu, adaşı Ali Akkale'yi İtalya sınırında kaybeden, ülkeye ulaştıktan sonra polisin yakalayıp sınırdışı ettiği Ali Akkale "Avrupa mı lanet olsun. Bir daha soğan ekmek yer, köyümden ayrılmam. İnsan tacirlerinin eline düşmeyin" diyor.

OSCAR'LI FİLME KONU OLDULAR
Umut yolculuğu drama dönüşen aileler arasında belki de en tanınanı Pazarcıklı Enhaslar. Haydar ve Meryem Enhas çiftinin İsviçre sınırında çocuklarının donarak ölümüyle noktalanan umut yolculuğu, Xavier Koller tarafından beyazperdeye aktarılmıştı. Senaryosunu Koller ve Feride Çiçekoğlu'nun kaleme aldığı, İsviçre, İtalya ve Almanya ortak yapımı olan "Umuda Yolculuk" 1991'de En İyi Yabancı Film Oscar'ını aldı. Başlıca rollerini Nur Sürer, Emin Sivas ve Necmettin Çobanoğlu'nun oynadığı "Umuda Yolculuk" Pazarcıklılar'ın göçünü yavaşlattı ama durduramadı.

Sırrıberk ASLAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır