kapat
15.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Atina'nın inadı AB'yi çıldırtı

Yunan Başbakan Simitis, Laeken Zirvesi'nde "Ya İstanbul belgesinde değişiklik yaparsınız ya da AB Ordusu'nun deklarasyonu gelecek zirveye kalır" diye rest çekince kriz yaşandı
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Laeken semtinde başlayan 2 günlük Avrupa Birliği zirve toplantısının ilk günü Yunanistan yüzünden istenildiği gibi sonuçlanmadı. AB Dönem Başkanı Belçika, üye ülkelerin AB ordusu ve Avrupa Acil Müdahale Gücü'nü Laeken'de deklare etmesini istiyordu. Ancak Atina, Türkiye'nin İngiltere ve Amerika ile geliştirdiği ve İstanbul belgesi olarak bilinen metni kabul edemeyeceğini bildirerek bir krize neden oldu. Ankara, Acil Müdahale Gücü deklarasyonuna 6'ncı madde olarak giren İstanbul belgesiyle, Ege ve Kıbrıs'ta yaşanacak bir krizde askeri gücün Türkiye'ye karşı kullanımına karşı çıkıyor.

5 SAATLİK GÖRÜŞME
Simitis'in "Ya bu belgede değişiklikler yapılır ya da yalnızca AB ordusu deklare edilir" resti üzerine Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Dışişleri Bakanı Louis Michel, Simitis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece özel bir toplantı yaptı. 5 saatlik görüşmeler saat 02.30'da sona erdi. Simitis'in değişiklik önerileri, telefonla bağlanılan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e iletildi. Ancak toplantıda bir uzlaşma sağlanamadı. Gergin hava dün karşılama töreninde de devam etti. Belçika heyeti, AB başbakan ve dışişleri bakanlarını sıcak bir biçimde karşılarken, Simitis'in yalnızca elini sıktı.

Simitis, dünkü basın toplantısında veto tehdidinin nedenini şöyle açıkladı: Türkiye'nin tezi kabul edilirse ayrıcalık olur. Tek NATO üyesi AB adayı ülke Türkiye değil. Bir sorun çıktığında diğer ülkeler de ayrıcalık isterse ne yaparız?

Yunanistan, 3 noktaya karşı çıkıyor. İlki AB ordusunun karar mekanizmasına, birliğe üye olmayan bir ülkenin alınması. İkincisi ise İstanbul belgesindeki Ege ve Kıbrıs için özel şart koşan 12'nci paragraf.

SİMİTİS ARADA KALDI
Üçüncü nokta ise İngiltere ve Amerika'nın AB ülkelerine danışmadan Türkiye ile İstanbul belgesini imzalamış olmaları... Atina'ya 1 AB ülkesi destek veriyor. Yunan diplomatlar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "Yunanistan itiraz ediyorsa bu, Türkiye'nin başarısını gösterir" sözlerine de tepki gösterdi. Bu sözler yüzünden Simitis, partisi içinde zor durumda kaldı. Verhofstadt ise dün gece, "Atina'ya rağmen AGSP operasyonel ilan edilecek. İstanbul belgesi, gelecek aylara kaldı" dedi.

STELYO BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır