kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hangi adayın ne kadar şansı var?
Cumhurbaşkanlığı için aday olanlar ve kulislerde adı geçenler, hangi yönlerden avantajlı, hangi yönleriyle dezavantajlı...

AGAH OKTAY GÜNER
(ANAP Balıkesir Milletvekili):

Adaylık için başvurusunu yaptı. MHP kökenli olması nedeniyle partisinin yanı sıra MHP'den de oy alabileceği hesaplanıyor. Ancak MHP "İhtiyacımız olduğu dönemde bizi terk etti" diyerek Güner'e sıcak bakmıyor. İlk turlarda oy alabilse bile seçilmesi hatta son tura kalabilmesi olasılığı zayıf görülüyor.

OĞUZ AYGÜN
(DSP Ankara Milletvekili):

Yarışa kendi isteğiyle girmesine rağmen şans tanınmayan adaylardan biri. Kendi partisinin oylarını bile toplayabileceği şüpheli görülüyor.

MAİL BÜYÜKERMAN
(DSP Eskişehir Milletvekili):

Adaylık yarışına ilk soyunan milletvekili oldu. İlginç ve esprili kişiliği nedeniyle kamuoyunun da büyük ilgisini topladı. Ancak Meclis kulislerinde yarattığı "sempatinin" kendisini Çankaya'ya çıkaracak sayıda oya dönüşmesine ihtimal verilmiyor. İlk turda tepki oylarını toplayabileceği hesaplanıyor.

NEVZAT YALÇINTAŞ
(FP İstanbul Milletvekili):

Adaylık başvurusunu dün yaptı. İlk turda her partinin kendi adayına oy vereceği tahmin edildiğinden en azından FP'nin oylarını alacağı varsayılıyor. FP ile DYP arasındaki pazarlığa bağlı olarak DYP'nin oylarını da alacağı öngörülüyor. Ancak DYP'den de diğer partilerden de destek görme ihtimali yüksek değil. FP'li bir adayın son tura kadar gidebilmesi zor görünüyor.

VECDİ GÖNÜL
(Sayıştay eski Başkanı-FP Kocaeli Milletvekili):

FP'nin Yalçıntaş'tan sonraki iddialı ikinci ismi. Partisinin oylarını almak için Yalçıntaş'la yarışacak. ANAP ve DYP içinden de oy alabileceği hesaplanıyor, ancak bu oyların sınırlı olacağı değerlendiriliyor. Son tura kalması olasılığı bile düşük görülüyor.

DOĞAN GÜREŞ
(Genelkurmay eski Başkanı-DYP Kilis Milletvekili):

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki niyetini baştan beri gizlemeyenlerden. İlk turda partisinin taktik oylarını alacağı, ancak ilerleyen turlarda eleneceği düşünülüyor.

YILDIRIM AKBULUT
(TBMM Başkanı-ANAP Ankara Milletvekili):

Baştan itibaren adaylık konusunda kararlı oldu. Partisinin Genel Başkanı Mesut Yılmaz aday olsa bile yarışa girme niyetini korudu. Daha önce Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış olması, nispeten partilerüstü bir görünüm sergilemesi bütün partilerden oy alabilme şansı yaratıyor. Son tura kalma ihtimali bulunuyor. Ancak siyasi kulislerde yapılan değerlendirmelere göre, seçilip seçilemeyeceği, daha çok kiminle yarışacağına bağlı.

İSMAİL CEM
(Dışişleri Bakanı-DSP Kayseri Milletvekili):

Kamuoyu nezdinde en şanslı isim. Aday olarak adının geçmesi bile özellikle aydın kesimde yankı yarattı. Ancak sağ ağırlıklı Meclis'ten Cem'e yeterli oy çıkması kolay değil. İlk turda partisinin oylarının büyük bölümünü toplayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Son tura girme olasılığı yüksek sayılıyor. Sonucu yarıştığı adayın kimliği belirleyecek.

SABAHATTİN ÇAKMAKOĞLU
(Milli Savunma Bakanı- MHP Kayseri Milletvekili):

MHP'nin Meclis içinden gündeme getirdiği isim olan Çakmakoğlu, görevi dolayısıyla TSK'nın da sıcak baktığı bir isim olarak kabul ediliyor. ANAP dönemi bürokratlarından. Ancak MHP dışındaki milletvekillerinin oyunu alabileceğine kuşkuyla bakılıyor.

KAMRAN İNAN
(ANAP Van Milletvekili):

DSP'nin İsmail Cem'ine karşılık ANAP'ın öne sürdüğü İnan, Meclis Başkanlığı seçimlerinde varlık gösterememişti. Partisi içinden de yeterli desteği alması kolay görülmüyor. İsmail Cem'e ve izlenen dış politikaya da muhalif bulunuyor.

YILMAZ KARAKOYUNLU
(ANAP İstanbul Milletvekili):

Siyaset, ekonomi ve tarih konularındaki birikiminin yanı sıra yazarlığı ve sanatçı kişiliği ile de bilinen İstanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu, Meclis'te bütün partilerin sempatisini taşıyan bir isim olarak ön plana çıkıyor. Ancak ANAP'ın adayı olması, özellikle MHP, FP ve DYP'lilerin oylarını almak konusunda dezavantaj yaratıyor.

KAMİL TURAN
(Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı):

MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin liderler zirvesinde gündeme getirdiği Turan, Meclis dışından adaylığı gündeme gelen ikinci akademisyen. Milletvekilleri içinde aksesinin çok fazla olmaması ve Meclis dışından birinin Cumhurbaşkanı olmasına sıcak bakılmaması, onun da şansını zayıflatıyor.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT
(FP Adıyaman Milletvekili):

Adaylık başvurusunu bugün yapması muhtemel isimlerden biri. Ancak diğer partilerin yanı sıra kendi partisinden de fazla oy alması beklenmiyor.

AHMET NECDET SEZER
(Anayasa Mahkemesi Başkanı):

Milletvekilleri arasında Meclis dışından bir isme sıcak bakılmamasına karşın, dışardan en şanslı isim olarak Ahmet Necdet Sezer gösteriliyor. Meclis içindeki adaylardan herhangi biri üzerinde bir uzlaşma sağlanamadığı takdirde Sezer'in bütün partilerden oy alabileceği varsayılıyor. Yargı dünyasında adı Cumhurbaşkanlığı için düşünülmüş tüm isimler arasında daha ılıman bir kişilik olarak gösterilen Sezer, "denge adamı" olarak niteleniyor. Sezer de dün sessizliğini bozdu. Bu konunun bilgisi dışında geliştiğini belirten Sezer, "Adaylık konusunda kimseyle bir görüşmem olmadı. Bu nedenle adayım ya da değilim demiyorum. Aday gösterilirsem o zaman düşünür karar veririm" dedi.

Haberal "Meclis içi daha uygun" deyip çekildi
BAŞKENT Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Meclis dışından adaylığı ciddi şekilde gündeme gelen iki isimden biriydi. Başında bulunduğu Başkent Hastanesi'nde birçok siyasinin sağlığı ile ilgilenmesi nedeniyle Meclis içinde tüm partiler nezdinde önemli bir sempatiye sahip... Şansı, diğer birçok adayla eşit durumda gözüken Prof. Haberal, dün,. cumhurbaşkanının parlamento içinden çıkmasının, en uygun durum olacağını bildirerek aday olmayacağını açıkladı. Prof. Dr. Haberal, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Başbakanımız Ecevit'in beni adaylık için düşünülen isimlerden biri olarak görmesi, benim için onurdur. Ülkemin, demokrasinin geleceği ve bu konudaki düşünce ve inançlarım, cumhurbaşkanının parlamento içinden çıkmasının en uygun durum olacağı yönündedir. İnanıyorum ki parlamento, kendi içinden bir adayın seçimi konusunda iradesini gösterecek ve ülkemiz yeni cumhurbaşkanına kavuşacaktır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır