kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ortak aday Sezer
Koalisyon ortakları Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz, toplam dokuz saat süren 3 toplantının sonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismi üzerinde uzlaştı.

Başbakan Bülent Ecevit, koalisyon ortaklarının Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in 10. Cumhurbaşkanı adayı olarak teklif edilmesi üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Ecevit, koalisyon ortakları arasında dokuz saate yakın süren görüşmeler sonunda yaptığı açıklamada, FP ve DYP'den de olumlu yanıt gelmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin sorunsuz yapılacağına inandığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismi cumhurbaşkanı seçimi kulislerinde Pazar günü yaygınlaşmaya başladı. İsmin tepki toplamaması üzerine, Başbakan Bülent Ecevit, dün saat 14'te başlayan koalisyon liderleri toplantısı öncesinde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan aracılığıyla Sezer'e ulaşarak nabız yokladı. Sezer'in "mutakabat olması durumunda olumlu bakabileceğini" söylemesi üzerine, süreç başladı.

NASIL GÜNDEME GELDİ?
Siyasi kulislere ve yargı çevrelerine yayılan bilgilere göre, bir önceki zirvede DSP ve MHP'nin önerdiği isimlere ek olarak dün de ANAP lideri Mesut Yılmaz, Kamran İnan, Yılmaz Karakoyunlu ve adaylık için ısrarlı olan Yıldırım Akbulut isimlerini önerdi. Böylece koalisyon içinde ortaya atılan aday isimlerinin sayısı 6'ya yükseldi. Ancak bu isimlerden hiçbiri üzerinde uzlaşmaya varılamadı. Bunun üzerine Ecevit, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ismini gündeme getirdi.

Ecevit, Özkan-Sezer arasında geçen bu konuşmaya atfen Sezer'in adaylığı kabul edebileceğini belirtti. Bunun üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin genel sekreteri Abdurrahman Küçük ve Teşkilat Başkanı Şevkat Çetin'i Başbakanlık'taki makamına çağırdı. Bahçeli'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu'nun hazır bulunduğu toplantıda kurmayları ile Sezer'in adaylığına parti tabanının nasıl bakacağını değerlendirdiği, MHP'li kurmayların Sezer ismi üzerinde uzlaşmaya sıcak baktıkları öğrenildi.

Yılmaz'ın ise partisinin meclis dışından birine sıcak bakmadığı, ancak Sezer'in kişiliğine de tepki doğmayacağını söylediği belirtildi.

BU KEZ TELEFON TRAFİĞİ
Yılmaz'ın ise zirve toplantısına verilen ilk arada, Sezer'in adaylığını önce Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, sonra da Bahçeli ile değerlendirdiği, ikinci arada ise, Hüsamettin Özkan ile görüşerek "Meclis dışarıdan adaya tepki gösterir" endişesini dile getirdiği öğrenildi. Bu görüşmelerden sonra, Yılmaz, bütün parti yönetimlerinin bu yönde davranması durumunda Sezer ismine karşı çıkmamaya karar verdi. Ecevit, ortaklarıyla Sezer ismi üzerinde uzlaştıktan sonra muhalefet liderleriyle de bağlantı kurdu.

FP Grubu devam ederken, saat 21.40 sularında Başbakan Bülent Ecevit, Kutan'ı telefonla aradı. Ecevit'in telefonu üzerine Kutan, toplantıdan ayrılarak Meclis bahçesine çıktı ve tek başına Ecevit'le telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Ecevit'in, Kutan'a Ahmet Necdet Sezer'e destek olup olmayacaklarını sorduğu ve "Siz destek olursanız bu iş olabilir" dediği öğrenildi.

Ecevit ve Özkan'ın ayrıca Çiller'le de konuşarak Sezer'in ismi üzerinde uzlaşma çağrısı yaptıkları öğrenildi. Bu gelişme üzerine Çiller de saat 21.00 civarında partisinin Başkanlık Divanı üyelerini evinde topladı. İki liderin de Sezer ismini soğuk karşılamadıkları ancak kesin cevap vermedikleri öğrenildi. Kutan ve Çiller'in parti organlarında konuyu tartıştıktan sonra cevap vereceklerini belirtmeleri üzerine tam 9 saat süren zirve maratonu sona erdi ve üç lider basına çıkarak açıklama yaptı.

ORTAKLARDAN ÇEKİNCE
Zirvede Ecevit'in, "Üçümüzün önerisi" demesine rağmen, Bahçeli'nin "4 parti uzlaşırsa 5. parti olarak itiraz etmeyiz" diye çekince koyduğu, Yılmaz'ın ise "Partim Meclis dışından bir adaya karşı. Meclis dışından bir adayın seçilmesi zor ama uzlaşmayı bozan ben olmam" dediği öğrenildi. Sezer'in ise adaylık için 5 partinin uzlaşmasını istediği iddia edildi.

DENGE ADAMI AHMET NECDET SEZER
1941 Afyon doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1962'de bitiren Sezer, 1983'te Yargıtay,1988'de Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine atandı. Sezer, 6 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi başkanı seçildi. Sezer evli ve 3 çocuk sahibi. Koalisyon liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olarak üzerinde anlaştıkları Sezer, 2 ay önce açık kalp ameliyatı oldu. Daha önce FP kulislerinde Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un isminin gündeme gelmiş olmasına karşılık, Selçuk'un Anayasa ve demokratikleşme konusunda daha radikal bir tutumu benimsemesi Sezer'in şansını artırdı. Yargı dünyasında Selçuk ve koyu devletçi yaklaşımları nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın başını çektiği kutuplaşmada Sezer'in ismi "denge adamı" olarak öne çıktı. Sezer'in "denge adamı" olarak tescilinde hem demokratikleşmeden yana davranması hem de RP'nin kapatılması davasında "kapatma" yönünde oy kullanarak devletin duyarlılıklarına sahip çıkması da önemli rol oynadı.

İSMİNİ İLK KEZ SABAH DUYURDU
AHMET Necdet Sezer ismi, dün SABAH'ın haberi ile kamuoyunun gündemine geldi. SABAH'ın haberinde Meclis kulislerinde "Tıkanıklık olursa Sezer'in isminin gündeme gelebileceği" yolundaki görüşler aktarıldı. Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı, Meclis dışından bir isim olduğu için Anayasa'ya göre en az 110 imza ile önerilebiliyor. Başvuru için tanınan sürenin son günü olması nedeniyle, imzaların bugün tamamlanarak saat 24.00'e kadar Meclis Başkanlığı'na teslim edilmesi zorunlu. Sezer'in seçimi kazanarak Çankaya Köşkü'ne çıkması durumunda, boşalan Anayasa Mahkemesi asil üyeliği için seçim yapacak. Sezer, Yargıtay kontenjanından seçildiği için yeni atanacak kişi de Yargıtay Genel Kurulu'nun belirleyeceği 3 adaydan seçilecek. Anayasa Mahkemesi üyelerinin katılımıyla yapılacak seçimde 11 üyeden en az 6'sının oyunu alan aday Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı olacak. Yeni başkan seçilene kadar başkanlığa Başkanvekili Haşim Kılıç vekalet edecek.

Saat saat köşk trafiği
BAŞKENT'TE dün Cumhurbaşkanlığı için yoğun ve sancılı bir trafik yaşandı. Başbakanlık'ta saatler süren görüşme maratonunda uzlaşma arandı. Yaşanan başdöndürücü trafik saat saat şöyle gelişti:

* 09.45: Bahçeli Başbakanlık'a geldi.

* 10.10: ANAP kurmayları Mesut Yılmaz'ın Nene Hatun caddesi üzerindeki konutuna bitişik çalışma ofisine geldi.

* 10.10: Ecevit Başbakanlık'a geldi.

* 10.40: ANAP lideri Yılmaz çalışma ofisine geçti ve ANAP Genişletilmiş Başkanlık Divanı toplantısı başladı.

* 11.00: Ecevit Başbakanlık'ta Hüsamettin Özkan, Grup Başkanvekilleri Aydın Tümen ve Emrehan Halıcı ile bir araya geldi. Toplantı yarım saat sürdü.

* 11.40: Ecevit, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ismi geçen İsmail Cem ile bir araya geldi ve yarım saat görüştü.

* 12.50: Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Devlet Bahçeli'nin yanına geldi.

* 13.50: ANAP Genişletilmiş Bakanlık Divanı toplantısı sona erdi. Yılmaz, Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Başbakanlığa geçti.

* 14.05: Liderler zirvesi Başbakanlık'ta toplandı.

* 15.05: Liderler zirvesinin ilk bölümü bitti.

* 15.05: Yılmaz, Bahçeli'nin makamına giderek 20 dakikalık bir görüşme yaptı.

*15.10: Ecevit, Çiller'le telefonla konuştu ve henüz üzerinde uzlaşma sağlanan bir isim olmadığını söyledi

* 15.25: Ecevit, Özkan ile, Bahçeli Tanrıkulu ile, Yılmaz da Ersümer'le değerlendirme toplantısı yaptılar. Bu arada Özkan, liderlerin makamına giderek mesaj alışverişinde bulundu.

* 15.30: Çiller, Kutan'ı telefonla aradı.

* 17.00: Üç lider Ecevit'in makamında tekrar bir araya geldi.

* 17.15: Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal, Cumhurbaşkanı'nın Meclis içinden seçilmesi gerektiğini belirtti.

* 17.35: Liderler zirvesinin ikinci bölümü de bitti.

* 17.40: Yılmaz Özkan'la bir araya geldi.

* 18.00: MHP'nin bu saatte yapılması beklenen Başkanlık Divanı toplantısı ertelendi.

* 18.00: TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, FP lideri Recai Kutan ile görüştü ve aday olacağını belirtip destek istedi.

* 18.30: Akbulut, DYP lideri Tansu Çiller'le de görüştü ve destek istedi.

* 20.15: Üç lider ve Hüsamettin Özkan, Cumhur Ersümer, Ahmet Kenan Tanrıkulu yemekli toplantıya geçti.

* 21.40: Başbakan Bülent Ecevit, Liderler Zirvesi devam ederken FP Lideri Recai Kutan'ı telefonla aradı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'i Cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceklerini söyledi.

* 21.50: Başbakan Ecevit'in ardından Kutan'ı bu kez de BaşbakanYardımcısı Hüsamettin Özkan aradı ve Ahmet Necdet Sezer'e destek olmalarını istedi.

* 23.12: Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı adaylığı için Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in aday gösterileceğini açıkladı. Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'la birlikte başbakanlıkta bir açıklama yapan Ecevit bu kararın ortak olarak alındığını bildirdi.

Yarış Akbulut Sezer arasında
KOALİSYON ortaklarının, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer üzerinde uzlaşmaları, yarışın "2 aday arasında" geçmesi ihtimalini ortaya çıkardı. Muhalefet liderlerinin Sezer'i desteklemeleri ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un da adaylıktan vazgeçmemesi halinde yarış, bu iki isim arasında geçecek. İlk 2 turda cumhurbaşkanını seçmek için 367 oy gerekiyor. Koalisyonun 351 oyu bulunuyor. Gelecek 17 destek, ilk turda Sezer'in seçilmesine yetecek. Ancak Akbulut'un adaylıkta direnmesi halinde milletvekillerinin "Meclis dışı adaya hayır" şeklinde bir tepki gösterebilecekleri ve Akbulut'a da 3. turdan itibaren şans doğabileceği değerlendiriliyor.

CEM: ADAY DEĞİLİM
Sezer'den önce Akbulut'la birlikte 4. tura kalabileceği yorumları yapılan Dışişler Bakanı İsmail Cem adaylığını koymayacağını açıkladı. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Cem, "Zaten ismimi Sayın Başbakan önermişti. Onun takdiri oldu. Şimdi hükümetin bir başka isim üzerine anlaştığı noktada, benim Sayın Başbakan'ın onayı olmadan adaylığımı koymam söz konusu olmaz" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır