kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Her fırsatta düşüyor
Microsoft'un parçalanacağı endişesi teknoloji hisselerine yoğun satış getirdi. Dün Nasdaq açılışla birlikte yüzde 5'ten fazla düştü

Dünya borsalarının kabusu haline gelen Nasdaq, dün yine ağır hasar gördü. Tekelcilikle suçlanan Microsoft'un 2-3 şirkete bölünebileceği haberleri, teknoloji hisselerini tepetaklak düşürdü. Nasdaq ilk açılışla birlikte panik satışlarla yüzde 5'in üzerinde değer kaybına uğradı. Bir günde yüzde 10, 5 günde de toplam yüzde 25 değer kaybeden Nasdaq, Nisan'ın 2. haftasında kabus yaşadıktan sonra geçen hafta yüzde 9'un üzerinde yükselebilmişti. Ancak başka internet şirketleri olmak üzere pek çok yeni ekonomi şirketinin çok şiştiği ve düşüşün devam edebileceği endişesi, yatırımcıları Microsoft'la birlikte harekete geçirdi. Dow Jones yatay seyrederken, alt endekslerdeki internet şirketlerinin ve servis sağlayıcılarının hisselerinde yüzde 10'a ulaşan düşüş gözlendi.

Microsoft'u bölme davası
MİCROSOFT'A tekelcilik suçlamasıyla dava açan ABD Adalet Bakanlığı mahkemeden şirketin iki ya da üç parçaya bölünmesini talep edebilecekleri bildirildi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post ile USA Today'ın haberlerine göre, bakanlık şirketin sektördeki tekel konumunu kırmak için eyalet yönetimleri ve sanayi çevreleriyle görüş birliği içinde ilk aşamada Windows işletim sistemlerinin Microsoft'tan bağımsız bir şirkete dönüştürülmesini istemeyi planlıyor. Windows'un ayrılmasından sonra, Microsoft'un uygulama yazılımlarıyla, internet işlemlerinin de ayrı şirketlere devredilmesi öngörülüyor. ABD yönetimi içinde giderek dstek gören parçalama planı gerçekleştiği takdirde, dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un birbiriyle rekabet eden iki ya da üç şirkete ayrılacağı böylece pazarı tek başına kontrol etme olanağı veren bugünkü tekel konumunu kaybedeceği bildiriliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır