kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merkez'in kârından Hazine'ye 300 trilyon
Merkez Bankası'nın bu yıl kârını ilk kez doğrudan aktaracağı Hazine'ye katkısı 300 trilyonu bulacak. Bu rakamın 266 trilyonu kâr payından...

1999 yılında brüt 566 trilyon lira kâr eden Merkez Bankası kâr payının yanısıra 40 trilyona yakın Kurumlar Vergisi ödeyecek

Merkez Bankası, bu yıl ilk defa kârını doğrudan Hazine'ye aktaracak. Kısa vadeli avans uygulamasından doğan borçların, daha önce kur farkı gelirleri ile sıfırlanmasının ardından, 1999 yılı karı bu kez Hazine'ye yazılacak. Kar ve vergi olarak Merkez Bankası'nın Hazine'ye yaklaşık 300 trilyon lira aktarması bekleniyor.

SEÇİM DE YAPILACAK
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, iki kurum arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını da ilan etmişlerdi. Merkez Bankası'nın, 1.5 katrilyon liralık kur farkı gelirleri ile Hazine'nin, kısa vadeli avans dolayısıyla Merkez Bankası'na verdiği özel tertip devlet tahvilleri karşılıklı olarak mahsup edilmişti. Böylece alacak-borç ilişkisi sona erdirilmişti. Önceki yıllarda, Merkez Bankası karı, en büyük ortak konumundaki Hazine'ye gelir olarak aktarılmak yerine, kısa vadeli avans karşılığı verilen tahvillerin itfası için kullanılıyordu.

Merkez Bankası, 1999 yılında brüt 566 trilyon lira kar etti. Bu tutarın 242 trilyon lirası doğrudan kar olarak Hazine'ye aktarılacak. 40 trilyon liraya yakın kısım da ayrıca Kurumlar Vergisi olarak ödenecek. Böylece, Merkez Bankası'nın Hazine'ye nakit katkısı 300 trilyon lirayı bulacak.

Merkez Bankası'ndan Hazine'ye aktarılacak tutarın, IMF ile mutabakata varılan net iç varlıklar hedefini olumsuz etkilemeyeceğini belirten uzmanlar şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Bilançonun diğer gelirler kaleminden aynı başlık altında kamu mevduatına aktarım yapılacağından net iç varlıklar hedefi zorlanmayacak. Tabii ki Hazine, bizden aldığı kar ve vergi payını serbest gelir olarak kullanabilecek. Bu durumda Merkez Bankası, repo ile gerekli piyasa ayarlamasını temin edecek."

Merkez Bankası'nın bugün yapılacak Genel Kurulu'nda ayrıca, İdare Meclisi'nde görev süreleri dolan 2 üye için seçim yapılacak. 1997'de Refahyol döneminde İdare Meclisi'ne giren Ticaret Hukuku Profesörü Rıza Ayhan ve Merkez Bankası kökenli Zeki Şener'in görev süreleri bu yıl doldu. Her iki isim için uzatma formülü de tartışılıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır