kapat

25.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TOBB'da değişim isteği
TOBB Başkan adaylığı için isimleri konuşulan Mehmet Yıldırım ile Zafer Çağlayan, birliğin üretken bir kimliğe kavuşturulması için ciddi bir değişim gerektiğini savunuyorlar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 27 Mayıs'ta yapılacak olan seçimli Genel Kurulu'na 1 ay kala seçim hazırlıkları hızlandı. TOBB Başkanı Fuat Miras, başkanlığının da getirdiği avantajları kullanarak TOBB Konsey toplantılarında Anadolu'da nabız yoklarken, aday olmasına kesin gözüyle bakılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın, programını Mayıs başında açıklayacağı bildirildi. TOBB Başkan adaylığı için adı geçen Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ise, şimdilik sessiz kalmayı tercih ederken, TOBB'un ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu söylemekten de çekinmiyor.

TOBB'un 2000'li yıllardaki vizyonu ve misyonunu yeniden çizen iki başkanın bu konuda ortak noktaları çok. İki başkan da TOBB'un çözüm bekleyen değil, çözüm üreten bir kimliğe kavuşturulması için kadrolarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyorlar. Ayrıca iki başkan TOBB konseylerinin bir meclise dönüştürülmesini savunurken, TOBB'un adeta Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) gibi çalışması gerektiğini vurguluyorlar.

TOBB Başkanlığı'na adaylığı konusunda sessiz kalmaya devam eden ASO Başkanı Zafer Çağlayan, değişimin öncülerinden. Çağlayan'ın görüşleri ise şöyle:

"TOBB Türkiye'nin ekonomik dirilişini sağlayacak yegane kuruluştur. Odanın bu tür girişimleri her fırsatta zorlaması gerekir. TOBB adeta bir 'think-thank' kuruluşu gibi çalışan, sürekli projeler üreten bir misyona sahip olmalı. Hükümetlerin doğru ekonomik politikalar üretmesini teşvik ederek çözüm bekleyen değil çözüm üreten bir TOBB yaratmalıyız. TOBB'un hizmet kadroları, Türkiye ekonomisinin eğilimlerini tespit edebilmeli ve buna uygun bilimsel projeler üretebilmeli. Bir konseyler meclisi oluşturulmalı, meclisin özel sektörün sivil platformu olması sağlanmalı."

GÜDÜMLÜ TOBB'A HAYIR
İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Türk özel sektörünün artık hükümetler ve bürokrasi tarafından değil, kendi iç dinamikleri tarafından yönlendirilmesi zamanının geldiğini vurguladı. Yıldırım, 2000'li yıllarda TOBB'un misyonunun nasıl olması gerektiğini şöyle özetledi:

"TOBB'u hükümetlerin ve bürokrasinin güdümünden kurtarıp ekonomiye yönlendirmemiz lazım. Bu yapıldığında dünya ekonomileri içindeki yerimizi de sağlamlaştırırız. Özel sektör olarak devletin bizi yönlendirmesini değil, bizim kendi kendimizi yönlendirmemizi sağlamalıyız.

TOBB, dünya ekonomilerindeki statejileri yakından takip etmeli, ona göre bir yapılanma içine kısa zamanda girebilmeli. Ayrıca 150 kişilik Konsey meclise dönüştürülmeli, bölgelerin sorunları anında bu meclise aktarılarak çözümü sağlanmalı."

Nasıl bir TOBB istiyorlar?
'Dirilişi sağlamalı'

* Bir think-thank kuruluşu gibi çalışarak proje üretmeli.

* Bilimsel araştırmalara destek vermeli.

* Çözüm bekleyen değil, çözüm üreten olmalı.

* Hizmet kadroları bilimsel araştırmalara uygun olarak yeniden belirlenmeli.

* Adeta bir DPT gibi çalışmalı.

* Ekonomik dirilişi sağlayacak girişimleri zorlamalı.

* Bir konseyler meclisi oluşturulmalı.

'DPT gibi çalışmalı'
* Hükümetlerin güdümünden kurtarılmalı.

* Dünya ekonomilerindeki stratejileri yakından takip etmeli.

* 150 kişilik Konsey meclise dönüştürülmeli.

* Ekonomideki boşlukları iyi bulmalı.

* Dünya ekonomik birlikleri ile iletişim içinde olmalı.

* Bilimsel kadrolaşma ile bilgi iletişimi mutlaka sağlanmalı.

* Ekonomiye yön verecek projeler üretebilmeli.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır